או טו טו אנחנו מתחילים את שנת 2020 ואיתה מתחיל גם עשור חדש. אז מה היה לנו בכלכלה הישראלית בעשור החולף? לא נכנסנו לענייני תל"ג ותמ"ג, אלא בדקנו את הנושאים שמעניינים את רובנו כמו מחירי החשמל, הקוטג', קניות באינטרנט, סמארטפונים ועוד ועוד.

יציאות לחו"ל

מדיניות השמיים הפתוחים וחברות הטיסות הזולות שגרמו לירידת מחירי הטיסות, הביאו להכפלת מספר הישראלים היוצאים לחו"ל בעשור האחרון מ-4.3 מיליון ב-2010 ליותר מ-9 מיליונים ב-2019.

מספר היוצאים לחו"ל (במיליונים)
עפ"י נתוני הלמ"ס

מספר התיירים הנכנסים לישראל

אולי גם פה הוזלת הטיסות משחקת תפקיד, אבל משהו חיובי קרה בשנים האחרונות: מספר התיירים המבקרים בישראל מזנק מדי שנה במאות אלפים. כניסה הולכת וגדלה ניכרת ממדינות מזרח אירופה והמזרח הרחוק. 2019 צפויה להסתיים עם מספר שיא של תיירים – כ-4.4 מיליון, לעומת 2.8 בתחילת העשור.

מספר התיירים הנכנסים (במיליונים)
נתונים: ממשרד התיירות והלמ"ס

 

מחירי הבנזין

מחירי הבנזין לרכב אמנם מושפעים ממחיר הנפט בעולם, אבל בכל מקרה עד היום כולל המחיר לצרכן כ-60% מסים למדינה. עוד עובדה - שירות מלא (עם מתדלק) התייקר במהלך העשור מ-13 אגורות לליטר ב-2010 ל-21 אגורות לליטר ב-2019.

מחיר ליטר בנזין 94 אוקטן נטו עופרת בשירות עצמי (המחיר הגבוה בשנה)

מספר כלי רכב פרטיים

כבר פורסמו עשרות מחקרים על החשיבות בפיתוח התחבורה הציבורית, ואולי הרכבת הקלה בעשור הבא תקל על הפקקים בכבישים, במיוחד בדרכים המובילות לתל אביב. מספר כלי הרכב הפרטיים גדל מדי שנה כשבעשור האחרון נוספו כמיליון כלי רכב (פרטיים בלבד) על הכבישים, שזה גידול של יותר מ-30%.

מספר כלי רכב (במיליונים)
נתונים: למ"ס

כרטיסים לקולנוע

המסכים הקטנים (טלוויזיה, מחשב, סמארטפון) לא החליפו בעשור האחרון את המסך הגדול של בתי הקולנוע, לפחות לא במספר הכרטיסים שנמכרו מדי שנה, כשבכל שנה המספר גדל. הפתעה – ב-2018 הייתה ירידה משמעותית במספר המבקרים בבתי הקולנוע. לגבי 2019 עוד אין סיכומי נתונים. מחיר כרטיס הקולנוע עלה מכ-35 ₪ לסרט ערב ב-2010 לכ-40-43 שקלים לסרט ערב כיום, מחיר בקופה.

כמות הכרטיסים שנמכרו במהלך העשור האחרון (במיליונים)
נתונים: הלמ"ס

כותרים חדשים שיצאו לאור

מי אמר שאנחנו קוראים פחות ספרים? מספר הספרים החדשים שיצאו לאור בישראל גדל בעשור האחרון ביותר מ-30%, בעת שמספר התושבים בישראל גדל באותה תקופה בכ-16.5%.  שיעור הספרים בשפה העברית הוא בין 80% ל-90%.

ספרים חדשים שיצאו 
נתונים: הספרייה הלאומית בישראל

 

מספר לידות בישראל

שיעור הפיריון בישראל הוא הגבוה בכל מדינות ה-oecd. המשפחה הישראלית כוללת בממוצע 3.1 ילדים. מי שמושך את המספרים הרחק למעלה הן המשפחות החרדיות, שם עומד הממוצע על 6.9 למשפחה, והבדואים במחוז דרום שם עומד הממוצע על 5.7 ילדים למשפחה. המספרים הולכים ועולים, וישראל הולכת ומצטופפת. 

לידות בישראל
נתונים: משרד הבריאות והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה

מחירי החשמל (תעריף ביתי)

אמנם הייתה ירידה בתעריפי החשמל הביתיים בשנים האחרונות, אך לא זכינו למחירים זולים כפי שהבטיחו לנו עם המעבר לגז טבעי.

מחיר באגורות לקוט"ש כולל מע"מ
נתונים: חברת החשמל

מפלס הכנרת

למרות שרוב המים שאנחנו צורכים במדינת ישראל כבר לא מגיעים מהכינרת, עדיין צמד המילים "מפלס הכנרת" שבמהדורת החדשות זוקף את אוזנינו. המפלס הפך למין מדד שמשקף את כמות הגשמים שירדה בארץ, והיא גם תורמת ממימיה לים המלח; בשורה התחתונה כולנו חרדים שמפלס הכנרת לא יגיע לקו האדום התחתון (213 מ' -) וחלילה לקו האדום העליון (208.80 - מ' ). נקווה לשנה גשומה יותר ב-2020 ובכלל בעשור הבא.

מפלס הכנרת (במטרים)
נתונים: רשות ניקוז ונחלים כינרת בחודש מאי (אז מגיע המפלס לשיא)

 

טמפרטורות שיא

טמפרטורות השיא (חום) מושגות בישראל בעיקר בחודשי הקיץ יולי-אוגוסט, לא במפתיע. ואם חשבתם שאילת היא העיר החמה ביותר, אז טעיתם. בגלגל שבבקעה נמדדו ב-2018 49 מעלות. בסדום נמדדו ב-2019 49.9 מעלות. אגב, הקיץ האחרון היה מהחמים ביותר.

שיאי הטמפרטורות (צלזיוס)
נתונים: השירות המטאורולוגי

מיטות אשפוז בבתי החולים

הזקנה שוכבת במסדרון לא מהיום; הצפיפות בבתי החולים בישראל היא מהגבוהות בעולם בשל מחסור במיטות. מספר המיטות הכולל עולה אמנם כמעט כל שנה, אך לא רק שאינו מדביק את קצב גידול האוכלוסייה, הוא מפגר אחריה בקצב הולך וגובר. המחסור במיטות (כול מיטה כוללת גם עלות תוספת כוח אדם ועוד) נובע מחוסר תקציב. כדי לסבר את האוזן – מספר המיטות במדינות המערב הוא כ-3.6 מיטות ל-1,000 איש.

להלן מספר המיטות באשפוז כללי ל-100 איש
נתונים: משרד הבריאות וארגון ה-OECD.

חבילות מחו"ל

אין ספק, הרכישות באינטרנט עשו את ההבדל; בעשור האחרון גדל מספר החבילות מחו"ל שמקבלים ישראלים באמצעות רשות הדואר בכמעט 500%, בלי לקחת בחשבון הבאת חבילות לארץ באמצעות חברות שליחויות אחרות.

מספר חבילות (במיליונים)
נתונים: דואר ישראל

קניות באינטרנט

Black Friday, חג הרווקים הסיני, Cyber Monday – הישראלים גילו את המחירים הזולים במבצעי הקניות המקוונות העולמיות וקונים בקצב מטורף. על פי מערכת שב"א (שירותי בנקים אוטומטיים), המפעילה את מערכת התשלומים הלאומית בכרטיסי אשראי, בימי המכירות של בלאק פריידי ב-2018 רכשו הישראלים בהיקף של 3.19 מיליארד שקל!

היקף הקניות באינטרנט גדל בעשור האחרון בקצב אסטרונומי ובשנת 2019 קנו הישראלים באינטרנט בהיקף של פי 18 בערך מאשר ב-2010 (כ-24 מיליארד שקל לעומת כ-1.3 מיליארד שקל). כשני שליש מהרכישות מבוצעות ברשתות המוזלות בחו"ל, השאר ברשתות ישראליות הנמצאות באינטרנט.

הוצאות על קניות ברשת בשקלים (מיליארדים)
נתונים: אי ביי ישראל, פייפאל, שב"א

שימוש בסמארטפונים

הנתונים שלהלן מתבססים על מחקרים וסקרים של חברות בינלאומיות וישראליות בהן TGI, בזק, גוגל. הנתונים מתייחסים לאוכלוסייה הבוגרת (מעל גיל 18); הנתונים היו גבוהים הרבה יותר אם היו נלקחים בחשבון שיעורי ההחזקה בקרב בני הנוער: כ-97% מגילאי 15-17 מחזיקים ברשותם סמארטפון.

שיעור המחזיקים בסמארטפון באוכלוסייה הבוגרת (באחוזים)

התיקים הפתוחים בהוצאה לפועל

כמות התיקים הפתוחים בהוצאה לפועל ירדה בעשור האחרון בכ-25%; אחת הסיבות היא הפסקת גביית אגרת רשות השידור; סיבה נוספת - שיפור בגביית חובות. כמות התיקים הפתוחים אינה מעידה על מספר החייבים – יש כאלה שיש להם מספר תיקים פתוחים.

תיקים פתוחים בהוצאה לפועל (במיליונים)
נתונים: מרשות האכיפה והגבייה

מספר האסירים הפליליים

מספר האסירים שהורשעו בפלילים בישראל יורד בהדרגה בעשור האחרון, כשהירידה המשמעותית הייתה ב-2018, כשבעקבות בג"צ על תנאי הכליאה בבתי הכלא שוחררו למעלה מ-900 כלואים.

מספר אסירים
נתונים: שירות בתי הסוהר

מספר סוכני הביטוח (בעלי רישיון) בישראל

למרות הגידול במספר חברות הביטוח הישיר, למרות הדיגיטציה ולמרות קמפיין "שוקה", מספר סוכני הביטוח גדל בעשור האחרון בכ- 11% (לא כולל 2019). עם זאת, קצב הגידול של סוכני הביטוח לא מדביק את קצב הגידול של האוכלוסייה באותה תקופה (כ-15%). אז כנראה שבכל זאת הציבור מושפע קצת מכל הנ"ל.

מספר סוכני הביטוח
נתונים: רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון

הוצאה על ביטוחי בריאות פרטיים

ההוצאה הציבורית (של המדינה) על הבריאות שלנו היא מהנמוכות במדינות ה-OECD המפותחות; בהתאם גם רמת מערכת הבריאות הציבורית. בלית ברירה, הציבור הישראלי נזקק יותר ויותר לשירותי בריאות פרטיים, ולשם כך קונה יותר ויותר ביטוחי בריאות פרטיים.

היקפי הפרמיות ברוטו ששילמו אזרחי ישראל לרכישת ביטוחי בריאות פרטיים (במיליארדים)
נתונים: על פי רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון

מדד הדיוק (איחורים) של רכבת ישראל

רכבת ישראל מפרסמת מדי שנה את מדד הדיוק של רכבות הנוסעים שלה, כפי שהיא מחויבת על פי חוק חופש המידע. עד לפני שנה התבסס מדד הדיוק של רכבת ישראל על איחור ב 5 דקות או יותר לתחנת היעד (כלומר לתחנה האחרונה שלה). המדד לא כלל ביטולי רכבות עקב עיצומים ותקלות. בעקבות ביקורת על שיטת החישוב שלה, החלה רכבת ישראל לפרסם בשנה האחרונה מדד דיוק בכל יום בכל היום, באתר שלה. בנוסף, המדד השנתי יכלול מעתה גם ביטולי רכבות. שימו לב לעליה בהיקף האיחורים ב-4 השנים האחרונות.

מדד הדיוק  (אחוזי רכבות שדייקו)
נתונים: דו"חות רכבת ישראל

מחיר הקוטג'

מחאת הקוטג' ב-2011 השתלמה – המחלבות נבהלו ומחירו שהגיע כמעט ל-7 שקלים ב-2010 צנח ב-2016 ל-4.6 שקלים. אבל מאז המחיר מטפס והיום אנחנו משלמים כבר 5.5 שקלים לגביע.

מחירי גביע קוטג' 5% (תנובה) כולל מע"מ בשקלים
נתונים: למ"ס, משרד הכלכלה והתעשייה, סטורנקסט

שוק החלב הצמחי (סויה, שקדים וכד')

השימוש בחלב סויה, או חלב צמחי אחר, היה בעבר בעיקר עקב אלרגיה ללקטוז ומטעמי כשרות. בשנים האחרונות גדלה המודעות בישראל, כמו בכל העולם, לטבעונות ובריאות, ובהתאם עלה גם השימוש בתחליפי החלב הצמחיים. בעשור האחרון זינק השימוש בתחליף חלב צמחי כמעט פי 4. ברשתות בתי הקפה מעריכים כי אחת מכול 5 כוסות קפה נמכרת עם חלב סויה.

צריכת מוצרי חלב צמחי (במיליוני שקלים)
נתונים: סטורנקסט

 

האנשים החיים מתחת לקו העוני

כיום, משפחה בת 5 נפשות אמורה להרוויח מעל 10,000 ש"ח לחודש כדי לא להיחשב ענייה. זוג אמור להרוויח כ-5,200 שקלים. כחמישית מהמשפחות בישראל חיות מתחת קו העוני. ישראל ממשיכה להיות המדינה בעלת שיעור העניים הגבוה ביותר בקרב מדינות ה-OECD,

מספר העניים החיים בישראל (במיליונים)
נתונים: המוסד לביטוח לאומי

מספר המיליונרים בישראל

אחד הנתונים שתמיד חוזרים בדו"חות הכלכליים העולמיים על ישראל הוא אי השיוויון בישראל; בעוד מספר העניים נשאר די דומה (עם עליה לא גדולה לעומת 2010), מספר המיליונרים זינק פי יותר מ-10 בעשור האחרון. הנתונים הבאים מדגישים את הפערים בחברה הישראלית. מיליונר נחשב למי שיש לו לפחות 1 מיליון דולר נזילים ופנויים (לא דירה).

מיליונרים בישראל
נתונים: דו"חות קרדיט סוויס, בלומברג ובוסטון קונסלטינג גרופ