השופט גיל קרזבום גזר לאחרונה עונש מקל על נהגת שגרמה ברשלנות למותו של אדם ב-2019. הנהגת סטתה מנתיב הנסיעה שלה מסיבה לא ברורה ופגעה באיש, שמותו נקבע במקום. השופט הבהיר כי המגמה בפסיקה היא לגזור מאסר בפועל בעבירות גרם מוות ברשלנות, גם אם מדובר ברשלנות רגעית. עם זאת הוא התחשב בנסיבות האישיות יוצאות הדופן של הנאשמת, ובין היתר בכך שהיא סובלת ממצוקה נפשית קשה ומטופלת בתינוקת.

על פי עובדות כתב האישום ב-2019 בשעה 17:40 נהגה הנאשמת ברכבה בכביש 79 מכיוון שפרעם לכיוון ביר אלמכסור. באותה עת עמד המנוח לפני רכבו בשול הימני בכיוון נסיעת הנאשמת. הנאשמת סטתה עם רכבה ללא סיבה מוצדקת שמאלה ולאחר מכן סטתה בצורה חדה ימינה לעבר השול הימני ופגעה עם חזית רכבה במנוח אשר נמחץ בין שני הרכבים. כתוצאה מהתאונה נגרמו למנוח חבלות קשות ומותו נקבע במקום התאונה. 

בטיעוניה לעונש הדגישה המדינה את הפגיעה הקשה והחמורה בערך החברתי המוגן, שהינו קדושת החיים ושלמות הגוף. היא ציינה כי התאונה אירעה באור יום בכביש תקין ורחב, בעל שדה ראייה פתוח כך שלא הייתה כל מניעה להבחין ברכב המנוח שעמד בשול. היא דרשה להטיל על הנאשמת בין 12 ל-24 חודשי מאסר בפועל. 

הסנגורית הפנתה להודאתה המידית של הנאשמת וללקיחת האחריות. היא הדגישה שמדובר בנאשמת המנהלת אורח חיים נורמטיבי, בת 35, עובדת לפרנסתה כמורה, נשואה ואם לתינוקת. בכל הקשור לנסיבות ביצוע העבירות, היא ציינה כי מדובר ברשלנות רגעית המצויה ברף החומרה הנמוך. 

הנאשמת עצמה בכתה במעמד הטעונים לעונש. היא ביקשה להקל עמה ולהתחשב בהיותה אם לתינוקת הזקוקה לה.

מחוות דעת פסיכיאטרית שהוגשה עלה כי הנאשמת סובלת מהפרעת דחק פוסט טראומטית בעקבות מעורבותה בתאונת הדרכים. הומלץ על טיפול ומעקב פסיכיאטרי לעיבוד הטראומה.

שרות המבחן העריך כי ענישה בין כותלי הכלא עלולה לחבל ביכולותיה התפקודיות של הנאשמת. בנוסף, שירות המבחן העריך כי ללא טיפול רגשי מעמיק בפוסט-טראומה ממנה הנאשמת סובלת, קיים סיכון להתדרדרות במצבה. 

נסיבות אישיות חריגות

השופט גיל קרזבום מבית המשפט לתעבורה בחיפה הדגיש כי תוצאות התאונה קשות ביותר ואדם איבד את חייו. "אין לתאר את התהום שנפערה בחיי משפחת המנוח כתוצאה מהאבדן הכבד והשלכותיו הרות הגורל", כתב.

הוא הוסיף שהסיבה לסטיית הנאשמת מנתיב נסיעתה אינה ברורה, והנאשמת עצמה לא סיפקה כל הסבר לכך.

עוד ציין השופט כי בשנים האחרונות נשמעת יותר ויותר הדעה לפיה יש לבחון את הצורך בהטלת מאסר בפועל ממש בעבירת גרימת מוות ברשלנות, בפרט במקרים בהם מדובר ברשלנות רגעית.

השופט שקל לקולא את עברה התעבורתי המקל של הנאשמת, הבעת החרטה העמוקה והכנה, נסיבותיה האישיות של הנאשמת ובפרט העובדה כי מדובר באם צעירה לתינוקת.

משקל של ממש נתן השופט למצבה הנפשי המורכב של הנאשמת כפי שעולה מחוות הדעת הפסיכיאטרית ומתסקיר שרות המבחן. הוא הדגיש בהקשר זה שלא כל מי שנמצא אשם בתאונת דרכים קטלנית סובל ממצוקה נפשית כה חמורה.

בנסיבות אלה נמנע השופט מהטלת מאסר מאחורי סורג ובריח. הוא גזר עליה 9 חודשי עבודות שירות, פסילה ל-7 שנים, מאסר על תניא ופיצוי כספי למשפחת המנוח בסך 30,000 שקל.

עו"ד דוד אריכא (צילום: צילום עצמי)
עו"ד דוד אריכא | צילום: צילום עצמי
 

  • ב"כ הנאשמת: עו"ד שרי ישראלי

עו"ד דוד אריכא עוסק/ת ב- תעבורה
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.