הלכה הפרטיות: בעלת דירה שהממ"ד שלה נבנה במסגרת תמ"א 38 באופן המחייב לעבור בחדר השינה שלה, תקבל מהיזמית פיצויים והוצאות בסך כ-150 אלף שקלים. השופט רפי ארניה מבית משפט השלום בראשון לציון אימץ את מסקנת השמאי אותו מינה, לפיה בניית הממ"ד כפי שנעשתה מגלמת ירידה של רבע מערך חדר השינה.

התובעת הינה בעלת דירה בבניין ברחוב אלי כהן שברעננה. באוגוסט 2010 חתמו התובעת ושאר דיירי הבניין על הסכם מול הנתבעת, יזמית בנייה, לביצוע עבודות תמ"א 38. במסגרת ההסכם התחייבה היזמית כלפי הדיירים לבצע שלל פעולות, ובין היתר לבנות מרפסת שמש וממ"ד לכל דירה – וזאת תמורת מכירת גג הבניין וזכויות הבנייה שעליו אליה, לצורך בניית יחידות דיור חדשות.

ואולם התובעת לא אהבה את התוצאה הסופית. בינואר 2017 היא הגישה את תביעתה לבית המשפט בה טענה שעבודות התמ"א בוצעו שלא בהתאם להסכם ולתקנים הנדרשים, וכי נפלו בהן ליקויים רבים. בתוך כך טענה האישה כי דירתה נמסרה לה באיחור ניכר וכי אף מטעם זה יש לפסוק לטובתה את הפיצוי הנתבע, בסך כמיליון שקלים.

היזמית, מצדה, הכחישה את הליקויים הנטענים ועלות תיקונם, ואת הטענה שנגרמה לדירה ירידת ערך. מכאן, לטענתה, שעל התביעה להידחות.

עו"ד דובי כהן (צילום: צילום עצמי)
עו"ד דובי כהן | צילום: צילום עצמי

"פגיעה בתפקוד חדר השינה"

על מנת להעריך את הירידה שנגרמה לערך הדירה כתוצאה מעבודות התמ"א 38, אם נגרמה, הורה השופט ארניה על מינוי מומחים מטעם בית המשפט, בתחום ההנדסה ושמאות המקרקעין.

מסקנת השמאי הייתה שקיים בדירה ליקוי אחד בלבד – כניסה לממ"ד דרך חדר השינה – אשר בגינו יש לקבוע ירידת ערך בסך 75 אלף שקלים. השמאי הסביר שקביעתו נשענת על הערכתו, לפיה בניית הממ"ד כפי שנעשתה הסבה פגיעה בתפקודו של חדר השינה ככזה, תוך הפיכתו למעין חדר מעבר לחדר הממ"ד – פגיעה שיש בה כדי לגרום לירידת ערך הדירה בשיעור של כ-25% משווי חדר מגורים בה.

לחוות הדעת השמאית הצטרפה קביעת המומחה בתחום ההנדסה, לפיה קיימים בדירה ליקויים נוספים הדורשים תיקון בסך עשרות אלפי שקלים.

בשלב זה ביקשה בעלת הדירה, שכאמור העמידה את תביעתה על סכום רב בהרבה, לחלוק על מסקנת המומחים בניסיון לטעון שירידת הערך שנגרמה לדירתה גדולה יותר, בעוד היזמית ביקשה לאמץ את מסקנותיהם. השופט צידד בעמדת היזמית: הוא קבע שחוות דעת המומחים מקיפות ומבוססות על מקצועיותם, מומחיותם וניסיונם, כך שהוא לא רואה לנכון לסטות מהן.

בהתייחסו לליקוי בבניית הממ"ד כתב השופט ש"אין חולק כי בהתאם לתוכניות הדירה, הכניסה לממ"ד תוכננה להיות מסלון הדירה ואולם בפועל בוצעה דרך חדר שינה. כיום על מנת להיכנס לחדר הממ"ד נדרש לעבור דרך חדר השינה ואין אפשרות להיכנס אליו ללא תלות בחדר אחר".

בנסיבות אלה הוא חייב את היזמית לשלם לבעלת הדירה את ירידת הערך כאמור בחוות הדעת השמאית, בסך 75 אלף שקלים, ו-35 אלף שקלים נוספים עבור ליקויים אחרים שנמצאו בדירה, כפי שקבע המהנדס. כמו כן חויבה הנתבעת לשלם לתובעת שכ"ט עו"ד בסך 30 אלף שקלים, וכן את חלק מהוצאות המשפט בהן נשאה.

  • ב"כ התובעת: עו"ד אופיר פרל (סיוע משפטי)
  • ב"כ הנתבעת: עו"ד אברהם סגיב

עו"ד דובי כהן עוסק/ת ב- תמ"א 38
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.