שופט בית משפט השלום בחיפה יואב פרידמן חייב לאחרונה את חברת הביטוח "מנורה" לשלם כחצי מיליון שקלים לנהג בן 39 שנפגע ביד כשירד מארגז של משאית לפני כ-8 שנים. זאת, לאחר שדחה את טענתה כי המקרה אינו תאונת דרכים. הפיצויים ישולמו עבור הפסדי שכר וזכויות סוציאליות, אובדן כושר עבודה, עזרה, כאב וסבל והוצאות.
נהג משאית שעובד בחברה משפחתית נפגע ב-2013 בתאונה. לפי גרסתו, לאחר שסיים להעמיס את המשאית הוא עלה לארגז כדי לסדר מריצה בולטת שחשש שתיפול תוך כדי הנסיעה, וכשירד נפל ונפגע ביד שמאל. ביטוח לאומי הכיר באירוע כתאונת עבודה וקבע לו נכות של 15%.
אלא ש"מנורה", שביטחה את המשאית, סירבה לשלם לו פיצויים על נזקיו מהתאונה. חברת הביטוח התעקשה שהוא כלל לא נפגע בתאונת דרכים לפי הגדרת חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, ולפיכך ב-2016 הוא הגיש נגדה תביעה בבית המשפט.
בהחלטה שניתנה לפני כ-3 שנים וחצי קיבל השופט יואב פרידמן את גרסת הנהג וקבע כי הוא נפגע בתאונת דרכים כהגדרתה בחוק. לפיכך, ההליך המשיך לדיון בנזקים שנגרמו לו כתוצאה מהתאונה ועבורם הוא זכאי לפיצוי.
אפילו שרכש מרצדס
בפסק דין שניתן לאחרונה וסיים את ההליך, קבע השופט פרידמן שסכום הפיצויים שחברת הביטוח צריכה לשלם לתובע עומד על 431,591 שקלים לאחר ניכוי התגמולים שקיבל מהביטוח הלאומי.
השופט קבע בין היתר כי התאונה פגעה ביכולת של התובע לבצע נסיעות ממושכות וכי מאז התאונה הוא עבר לחצי משרה ושכרו ירד. חברת הביטוח טענה כי התובע עובד בחברה ששייכת לאביו ובפועל הוא משתכר ב"שחור" הרבה מעבר לשכר המדווח. כדי להוכיח את הטענה היא הציגה תמונה מדף הפייסבוק של אשתו שבו רואים אותה נוהגת על מרצדס בעלות של 160 אלף שקלים.
אלא שהשופט פרידמן הבהיר כי הטענה הזו בעייתית מבחינת חברת הביטוח, שכן אם התובע משתכר יותר, בשחור, הרי שהפיצויים עבור הפסדי השכר שלו צריכים להיות גבוהים יותר כיוון שהם נגזרים מהשכר המלא. השופט הסביר כי סביר להניח שהתובע השתכר "בשחור" גם לפני התאונה, כך שבכל מקרה שכרו ירד באופן יחסי.
עם זאת, השופט הסכים שבמקרה הזה לא מגיע לתובע פיצוי על הפסד זכויות סוציאליות בעבר משום שהוא לא מקבל זכויות אלה, בניגוד לחוק, מהחברה. בהקשר זה ציין השופט כי הסיבה להפסד הזכויות אינה התאונה אלא המנהג המשפחתי ולכן אין לו זכאות לקבל פיצויים על רכיב זה. לעומת זאת, הוא כן זכאי לפיצוי עבור הפסד זכויות בעתיד, מאחר שלא ידוע אם ימשיך לעבוד בחברה המשפחתית וסביר להניח שאם יעבוד בחברה אחרת יקבל זכויות סוציאליות כחוק.
עוד נקבע כי התובע זכאי לפיצויים על כאב וסבל בשיעור שקובע החוק וכן עבור הוצאות רפואיות ונסיעות, עזרה וניידות. בנוסף לסכום הפיצוי חויבה חברת הביטוח בהוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין של כ-66,000 שקלים.
בפסק הדין לא צוינו שמות עורכי דין נזיקין
עו"ד אייל פלטק עוסק/ת ב- נזיקין
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.