חיילת שהחלה לסבול במהלך הטירונות מכאבי פרקים שהלכו וגברו, אובחנה כלוקה בדלקת פרקים פסוריאטית. משרד הביטחון סירב להכיר בה כנכת צה"ל בטענה שהיא בכלל לא סובלת מהמחלה, ושתנאי השירות שלה לא היו קשים במיוחד. אבל ועדת הערר שבבית משפט השלום בחיפה קבעה לאחרונה כי גם פעילות צבאית רגילה מלווה בעומס פיזי מהותי – שבמקרה הזה גרם להתפרצות המחלה.
החיילת התגייסה לצבא באוגוסט 2010 במצב בריאותי תקין לחלוטין ועם פרופיל 97. כחודשיים לאחר מכן, במהלך ריצה עם תרמיל ונשק בטירונות, היא נתקפה בכאבי רגליים חזקים שמנעו ממנה להמשיך לעמוד. היא הופנתה למרפאה צבאית ומשם לבית החולים, ושוחררה עם המלצה למנוחה ובדיקות.
אלא שהכאבים לא פסקו. החיילת נשלחה שוב ושוב לבתי חולים, עד שבאוקטובר 2011 אובחנה בבית החולים בני ציון בחיפה כסובלת מדלקת פרקים פסוריאטית. בית החולים הפנה את החיילת לוועדה רפואית שהורידה את הפרופיל הרפואי שלה ל-21, והיא שוחררה מהצבא בשל "מחלת מפרקים קשה ללא סיכוי להטבה".
זמן קצר לאחר שחרורה הגישה החיילת תביעה נגד משרד הביטחון להכיר בה כנכת צה"ל. אלא שקצין התגמולים דחה את תביעתה בהסתמך על חוות דעת רפואיות, שקבעו שאין עדות למחלה.
החיילת לא נכנעה, ובערעור, שהוגש על ידי עורכי הדין עודד צדקוני ותמר סיון לוועדת הערר, נטען כי אין ספק שהחיילת סובלת מדלקת פרקים פסוריאטית שהתפרצו בשל שירותה הצבאי, ויש להכיר בה כנכת צה"ל.
לערעור צורפו חוות דעת רפואיות שמאשרות כי המערערת סובלת מהמחלה על רקע גנטי (אביה חולה פסוריאזיס), וכי הגורם להתפרצותה הוא סביבתי – טראומה פיזית או נפשית. חוות הדעת קבעו כי במקרה של המערערת, העומס הפיזי על מערכת השלד בשירות הצבאי הביא להתפרצות המחלה.
מנגד, טענה פרקליטות מחוז חיפה בשם קצין התגמולים, שהשירות הצבאי שעברה המערערת לא היה קשה יותר מזה שעוברים חיילים וחיילות אחרים, ולא הוכח כל קשר בין השירות לבין התפרצות המחלה.
השירות הוא הטריגר
טענות אלה נדחו בפסק הדין של ועדת הערר שבראשות השופטת כאמלה ג'דעון.
בשלב הראשון, מומחית רפואית שמונתה מטעם הוועדה קבעה באופן חד-משמעי כי המערערת סובלת מדלקת פרקים פסוריאטית.
בשלב השני נקבע כי אף אם הפעולות הצבאיות שהמערערת השתתפה בהן נתפסות בחיי הצבא כשגרתיות, עדיין מדובר בפעילות מאומצת שהפעילה את מערכת החיסון המולדת שלה – וגרמה להתפרצות המחלה.
השופטת ג'דעון הוסיפה כי אף שהייתה למערערת נטייה גנטית מולדת, העובדה שהמחלה התפרצה במהלך השירות הצבאי מוכיחה את הקשר בין השניים.
לפיכך חברי הוועדה החליטו לקבל את הערעור ולהכיר בחיילת כנכת צה"ל.
משרד הביטחון חויב לשאת בהוצאות המומחים הרפואיים, ולשלם לחיילת שכר טרחת עו"ד בסך 12,000 שקל.
לצפייה בפסק הדין בתיק ע"נ 36612-12-12 פלונית נ' קצין התגמולים
ב"כ המערערת: עורכי הדין עודד צדקוני ותמר סיון
ב"כ המשיב: פרקליטות מחוז חיפה - אזרחי
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל