בספטמבר 2019 נכנס לתוקף חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי שאחת ממטרותיו המרכזיות היא להביא לשיקומו הכלכלי של החייב.
החוק מאפשר לאנשים שנכנסו לחובות עקב התנהלות כלכלית לא נכונה או אירוע חיצוני כמו מחלה או פיטורים להיכנס לתהליך שיקום ותשלום קצוב של ארבע שנים, שבסופו רובם יקבלו הפטר מהחובות.
הליך השיקום המהיר יחסית שנקבע בחוק יכול לסייע לרבים לפתוח דף חדש.
מהם התנאים לפתיחת הליכים לפי החוק החדש?
עורכת הדין יפית לבון, בעלת משרד המייצג חייבים בהליכי הוצאה לפועל וחדלות פירעון, השיבה לשאלות הגולשים.
צפו בשידור החי >>>
יערה שאלה: צברתי חובות לבנק בסכום של 80,000 שקל. איך אני מגישה בקשה לפתיחת הליכים לפי החוק החדש
יערה שלום רב, ראשית, החובות שלך מתאימים להליך לחדלות פירעון של הוצאה לפועל, עד 150,000 שקלים. יחד עם זאת, עלייך לצרף הכנסות, הוצאות, לצרף את כלל הנתונים וכמובן לגבות אותם בתצהיר, כיצד הסתבכת. הצעה שלי כמובן לפנות לעורך דין שייצג אותך בצורה מסודרת, ילווה אותך לאורך ההליך ויעזור לך להגיש את הבקשה בצורה הנכונה ביותר.
ורד שאלה: אני חד הורית שנמצאת בחובות של 170,000 שקל. קיבלתי לאחרונה לבקשתי צו לפתיחת הליכים. יש לי דירה שרשומה על שמי בה אני גרה עם בתי בת ה-6. האם במסגרת ההליכים יוכלו למכור את הדירה?
ורד שלום רב, ראשית אציין שאינני יודעת מה שווי הדירה. אינני יודעת האם יש משכנתה, מה נשאר לך כדי לפדות אותה. על כן אציע לשוחח עם המנהל המיוחד, לברר את הסוגיה הזו והאם החובות שלך הם כוללים ריביות, לא כוללים ריביות. זאת אומרת שיש סיכוי שניתן להפחית את החובות ולהגיע לסכום מסוים, לפרוס אותו ומלבד זאת כמובן לפדות את הנכס בתשלומים.
דוד שאל: אני גרוש ואב לשלושה. בתקופה האחרונה מצבי הכלכלי הורע וקיבלתי צו לפתיחת הליכים. אני יכול בינתיים להפסיק לשלם את המזונות?
דוד, שלום רב. בהליך החדש חוק חדלות פירעון נקבעו שני סעיפים האחד תשלום עבור מזונות והשני תשלום עבור כונס הנכסים. זאת אומרת, שבמידה וקיבלת את הצו כינוס נכסים הסכום כבר נפסק לך שם עבור מזונות. במידה ואינך יכול לעמוד בזה עליך לפנות למנהל המיוחד, להציג אסמכתאות ולהסביר מדוע אינך יכול לשלם זאת.
יפה שאלה: בגלל הקורונה פספסתי שני תשלומים לקופת הנושים. האם בית המשפט יכול לבטל את צו פתיחת ההליכים?
יפה שלום רב. כמובן לשלוח מסמכים בצורה מסודרת למנהל המיוחד, להסביר מדוע לא שילמת או במידה וברצונך לשלם זאת בהמשך, בצורה שבה כולנו כרגע מצויים כמובן שיבינו לליבך.
אדיר שאל: מאז שניתן צו לפתיחת ההליכים אני עומד בתשלום חודשי של 1,200 שקל. לפני חודשיים השתחררה לי קרן השתלמות וביקשתי לפדות אותה לקופת הנשייה בהתאם להוראות בית המשפט, אבל הסכום הועבר לחשבון שלי ובינתיים השתמשתי בכסף. כדאי לדווח על כך או לנסות לצבור את הסכום מחדש ואז להעביר לקופה?
כמובן, לפנות ישירות למנהל המיוחד, להבהיר לו, להסביר לו, שהכספים נכנסו, קרה את כל העניין עצמו של הקורונה, זה הקשה עליך, נאלצת להשתמש בכספים, וכמובן להגיע איתו להסכמות כיצד תחזיר את הכספים האלה לקופת הכינוס.
מאיה שאלה: אני שכירה, בפשיטת רגל, משלמת 900 שקל בחודש. האם ניתן לבקש הקלה בתשלומים בשל משבר הקורונה?
מאיה, כמובן תגבי הכל באסמכתאות במידה ויש שינוי מסיבות בחייך מבחינת הכנסות, מבחינת ההוצאות, כמובן יתחשבו בנתונים שלך. עדיף לפנות למנהל המיוחד ולהסביר לו.
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל