יש אין ספור בעלי מקצוע שמבטיחים מחיקת חובות בשיחת טלפון אחת, אבל האמת היא שההתמודדות עם חובות היא עניין מורכב, וכך גם ההיחלצות מהם.
רק לאחרונה קבע בית המשפט המחוזי בלוד כי פושט רגל שכבר קיבל הפטר מכל חובותיו ייאלץ לשלם בכל זאת חוב של 320,000 שקל, משום שהסתיר מנושה את הליכי פשיטת הרגל.
כל מעידה חד-פעמית והתנהלות לא נכונה מספיקות כדי ליצור הסתבכות כלכלית עמוקה שמקשה על חיי היום יום של החייב והסובבים אותו.
המצב הולך ומחריף כאשר שמוטלות על החייב גם שלל הגבלות, כמו איסור יציאה מהארץ או היעדר אפשרות לחדש את רישיון הנהיגה.
בשביל לעצור את כדור השלג הזה חייבים לנתח את הנתונים בצורה מקצועית, ולבצע פעולות מדויקות שיאפשרו יציאה מחובות אחת לתמיד.
איך זה קורה בפועל?
עורכת הדין יפית לבון, שמלווה חייבים בהליכי כינוס נכסים ופשיטות רגל, השיבה לשאלות הגולשים:
ערן שאל: יש לי הגבלה על רישיון הנהיגה בגלל הוצאה לפועל. יש דרך לבטל את ההגבלה למרות שהתיקים עוד רחוקים מלהסתיים?
במידה ומדובר בחייב שמצבו הבריאותי דורש רכב צמוד, עליו להגיש תצהיר מפורט ולגבות זאת במסמכים המוכיחים שמצבו אינו מאפשר לו דרך אחרת בהתאם לתקנות ההוצאה לפועל.
כמו כן, במידה ומדובר בפרנסתו של החייב עליו להוכיח זאת עם מסמכים המעידים כי פרנסתו היא רישיונו ואף לצרף מסמך מעסיק המגבה זאת.
במידה ואין מדובר בשני מקרים אלה, על החייב לפעול לצו תשלומים ומכוח הצו לבקש עיכוב הגבלות. או לחלופין אם הטענה כי אינך חייב כלל, עליך להגיש התנגדות ולפרט בתצהיר מדוע אינך חייב את החוב האמור.
יקיר שאל: קיבלתי הפטר בפשיטת רגל וצברתי חובות חדשים. איך להתמודד עם הוצאה לפועל?
צר לי לשמוע כי ישנם חובות חדשים למרות סיום ההליך. במידה ומדובר בחוב חדש שאתה מודה בהיווצרו עליך להגיש צו תשלומים ולהוכיח יכולת החזר. האפשרות הנוספת והעדיפה היא פניה לנושה והסדר מולו וכך ההליכים יעוכבו במידה ותגיעו להסכמות.
עדי שאלה: לפני 5 שנים פתחתי תיק הוצאה לפועל והוא נסגר בגלל אי נקיטת הליכים. אפשר לפתוח את התיק מחדש?
תקנה 126א לתקנות ההוצאה לפועל מאפשרת לרשם ההוצאה לפועל לתקן, כולל החייאת הליכים בתיק שנסגר בטעות. בהתאם לתקנה זו, הרשם רשאי על פי שיקול דעתו להורות על המשך ההליכים בתיק שנסגר או שנגנז בטעות ובדבר כל עניין אחר על פי החוק.
הזוכה רשאי להגיש בקשה לפתיחה מחדש של תיק הוצאה לפועל כאשר החוב לא שולם במלואו, או אם לטענתו התיק נסגר שלא בצדק. את הבקשה יש להגיש עם תצהיר מפורט ומנומק.
עינת שאלה: לקוח נתן לי צ'ק דחוי בסכום של 14,000 שקל, ביטל אותו על דעת עצמו ונעלם. מה אפשר לעשות?
ראשית עליך לשלוח מכתב התראה לבעל הצ'ק. לאחר שיש בידיך את אישור המסירה, ניתן לפתוח תיק בהוצאה לפועל ולפעול כנגד בעל הצק.
מעין שאלה: ראיתי שאפשר להגיש בקשה לפשיטת רגל באינטרנט – צריך עורך דין בשביל זה?
כיום פתיחת תיק בכונס הנכסים הפכה להיות מקוונת וישנה אפשרות להגיש את הבקשה באופן עצמאי. יש לשים לב כי עליך להצטייד לפני כן בכל המסמכים הנדרשים ולהגישם באתר, כגון טופס מאת מיסוי מקרקעין ומרשם המשכונות. מלבד זאת, עליך להזדהות בפני עורך דין כשאת ההצהרה הזו עליך לצרף גם בעת ההגשה.
אייל שאל: אני בתהליך של פשיטת רגל. אני משלם כל חודש מה שצריך, ובכל זאת שללו לי את האפשרות לפתוח חשבון ולנסוע לחו"ל. אפשר לעשות הסדר חדש שיקל עלי?
ראשית עליך לקחת צו כינוס מקורי או נאמן למקור ולגשת לסניף בנק. עדיף בבנק שלא ניהלת בו פעילות בעבר. עם צו הכינוס על הבנק לפתוח לך חשבון ביתרת זכות וזאת בהתאם להוראות פקודת פשיטת הרגל.
בנוגע ליציאה לחול, תלוי מהן הנסיבות שבגינן ברצונך לצאת מהארץ. במידה ומדובר ביציאה לצורכי עבודה, עליך להוכיח זאת לבית המשפט. כמו כן, עליך לצרף שני ערבים שמשתכרים מעל 6,000 ₪ נטו ואין להם תיקים פתוחים בהוצאה לפועל.
טל שאלה: אני צריכה לשלם 1,500 שקל כל חודש לקופת הכינוס אבל אני מתקשה לעמוד בתשלומים. אפשר להקטין את הסכום?
הסכום שנקבע לך הוא בהתאם לנתונים אותם הצגת בבקשתך לקבלת צו הכינוס. במידה והסכום גבוה ואינו תואם את יכולותייך, עליך להגיש דוח דו חודשי ולגבות באסמכתאות את הכנסותייך והוצאותייך, לאחר מכן מומלץ לפנות למנהל המיוחד כשבידו דוח דו חודשי אחד לפחות ולהבהיר מדוע אינך עומדת בתשלום. כמו כן, עדיף לשלם בקופת הכינוס את הסכום שתוכלי לעמוד בו בכדי למזער נזק בעתיד ועד להחלטה בעניין.
במידה שהמנהל המיוחד יראה לנכון כי הסכום שנקבע עלול להוביל ליצירת חובות חדשים ואינו תואם את נתונייך האישיים, תוכלי להגיש בקשה לבית המשפט ואף בהסכמה להפחתת הסכום החודשי.
אם המנהל המיוחד חושב שהסכום ראוי, ניתן לפנות לבית המשפט ולהציג את כלל הנתונים כולל מסמכים ולהבהיר מדוע אינך יכולה לעמוד בצו התשלומים שהושת עלייך.
ליאור שאל: אני עצמאי ויש לי הגבלה על פתיחת חשבון בנק. יש לקוחות שלא מעוניינים לשלם במזומן וזה מונע ממני את היכולת להשתכר ולשלם חובות. מה האלטרנטיבות?
מכוח מה קיימת הגבלה על פתיחת חשבון בנק? מכוח תיק הוצאה לפועל שלא טופל? מאחר ותיקהוצאה לפועל יכול להטיל הגבלה על חייב מוגבל חמור בבנקים. מכוח איחד תיקים, חייב מוגבל, מכוח פקודת פשיטת הרגל. עליך להתייעץ עם עו"ד באופן פרטני.
דוד שאל: אני פושט רגל כבר 4 שנים ועדיין הנאמן לא בדק את תביעות החוב שהוגשו נגדי. אני יכול לבקש הפטר ודחיית תביעות החוב בשל כך?
כדי לענות לך באופן מקצועי עלי להבין האם התקיים דיון בעניינך ומה הסיבה כי במשך 4 שנים לא דנו בתיק שלך.
כמו כן, אי בדיקת תביעות חוב יכולה לקרות בעקבות כל מיני דברים כמו למשל אי עמידה בהליך מצדך.
עליך לפנות לבית המשפט בבקשה לקיים דיון בעניינך ולאחר שבית משפט יקבע מועד דיון, המנהל המיוחד יפעל לקדם מצדו את הבדיקות הנדרשות ממנו.
בת-אל שאלה: יש לי שני חובות בסכום כולל של 40,000 שקל. עדיף לעשות איחוד תיקים או לנסות להגיע עם כל אחד מהנושים להסדר חוב בנפרד?
ההצעה שלי היא קודם כל הסדרים כאשר מדובר בסכומים נמוכים. איחוד תיקים כחייב מוגבל באמצעים יוביל אותך להגבלות וביניהן עיכוב יציאה מהארץ, הגבלה מלהחזיק כרטיס אשראי ופנקס צ'קים, והגבלה מלשמש בעל עניין בחברה בע"מ.
אם מדובר בתיק אחד עדיף לפנות לנושה ולהגיע להסדר, ככל ולא ניתן להגיע עמו להסדר – עומדת בפניך האפשרות לצו תשלומים.
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל