השופטת איילת הוך-טל אישרה לאחרונה הסדר בין חייב לנושיו. האיש צבר חובות בסך של כ-450,000 שקל בעיקר לבנקים וגופים מוסדיים אחרים. הנושים הסכימו להסדר שלפיו החייב ישלם 45% מהחובות ברוטו, כך שהנושים יקבלו 37% מסך כל החובות. הממונה טען שאין לאשר את ההסדר מאחר שלחייב יש נכסים שאפשר לממש, אך השופטת דחתה את עמדתו.
בינואר 2021 ניתן צו לפתיחת הליכים בעניינו של החייב ומונה נאמן.
בעלי התפקיד ציינו שלחייב זכויות בשני נכסי נדל"ן, דירת מגוריו שנבנתה על מגרש שבבעלות אמו המנוחה, כשהחייב זכאי ל-1/6 מהעיזבון. השני הוא חצי מהזכויות בחלקה אותן רכש החייב מספר שנים לפני פתיחת ההליך.
שווי דירת המגורים הוערך בסך של 610,000 שקל. שמאי העריך את שווי הזכויות בחלקה בסך של 214,000 שקל.
בהתבסס על הערכות אלה המליץ הנאמן לקבוע תכנית שיקום במסגרתה ישלם החייב דיבידנד מלא לנושיו, ויוסיף לקופה 487,442 שקל בפריסה ל-60 תשלומים חודשיים בסך 2,200 שקל והיתרה תשולם עד לסיום התכנית.
החייב הכחיש שיש לו זכויות בבית המגורים וטען כי מדובר בנכס שבבעלות אחיו, כשהוא רק גר ומשלם את חשבונות המים והחשמל. הוא הוסיף שהנכס הנוסף נרכש על ידו לצורך הקמת בית מגורים משלו אך הוא לא הצליח לממן את הבניה. הוא הציע תכנית פירעון במסגרתה ישלם 48,000 שקל בפריסה ל-48 תשלומים חודשיים.
הנאמן ציין כי אינו רואה אפשרות ריאלית למימוש דירת המגורים של החייב. בנוסף צוין כי ניתן לממש את נכס המקרקעין הנוסף אך הדבר צפוי להוביל לתשלום דיבידנד בשיעור של 20% בלבד לנושים. לכן סבר הנאמן שאין מנוס מביטול ההליך.
בפסק דין מינואר 2023 בוטל ההליך. החייב עתר לביטול פסק הדין באמצעות עו"ד דניאל אזולאי ועו"ד עדי רוואש שורק. במסגרת ההחלטה ניתנה לו הזדמנות לקדם הצעה עניינית מול בעלי התפקיד תוך זמן קצוב וככל שזו תהיה מקובלת תינתן אפשרות לחידוש ההליך.
בהסכמה בין באות כוח החייב והנאמן סוכם שפסק הדין יבוטל ולחייב תינתן אפשרות להעלות הצעת הסדר מול נושיו.
במרץ השנה הגיש הנאמן דיווח וציין כי החייב שיפר את הצעתו לתשלום 45% ברוטו, כלומר 37% ממצבת החובות המאושרת בתוספת הוצאות ההליך ושכר בעלי התפקיד. ההצעה המשופרת זכתה לאישור של שלושה נושים מול שניים שהתנגדו. הנאמן ציין כי לטעמו מדובר בהצעה ראויה בהינתן מצבת נכסיו ומאפייני הנכסים המעמידים קושי אמיתי לממש אותם.
הממונה טען כי אין מקום לאשר את ההצעה ועל החייב לשפר את הצעתו.
שקלו לעומק
סגנית נשיאת בית משפט השלום בחיפה, השופטת איילת הוך-טל, אישרה את הצעת ההסדר. היא כתבה שההצעה זכתה לרוב הדרוש בהתאם לחוק, והנושה המהותי המחזיק ב-80% מהנשייה המאושרת (בנק הפועלים) הביע הסכמה להצעה.
באשר לנכסים הגיעה השופטת למסקנה כי שווי הזכויות מגיע לכ-300,000 שקל במקרה הטוב. זאת ועוד, מימוש הזכויות הוא מורכב ולכן גם אם יינתן צו לשיקום כלכלי, יש להניח כי הדבר לא יניב גביית דיבידנד משמעותי הגבוה יותר מזה המוצע במסגרת ההסדר הנוכחי.
בנסיבות אלה אישרה השופטת את הצעת ההסדר וקבעה שעל החייב להוסיף לקופה סכום של 176,000 שקל בפריסה לתשלומים.
לפסק הדין המלא בתיק 68165-06-20
ב"כ החייב: עו"ד דניאל אזולאי ועו"ד עדי רוואש שורק
הנאמן: עו"ד רונן אביב
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.