בית המשפט למשפחה בנוף הגליל-נצרת דחה לאחרונה בקשה שהגישו שלושה אחים למינויים כאפוטרופוסים על אימם. הבקשה הוגשה על רקע מינוי האם את אחי המבקשים כ"בן ממשיך" על המשק שלה, כאשר תוך כדי המשפט היא אף חתמה על ייפוי כוח מתמשך לטובתו. ואולם השופט מחמוד שדאפנה התרשם שהאם כשירה לנהל את ענייניה כך שמיותר למנות עבורה אפוטרופוס.

המבקשים והבן הממשיך (המשיב) הינם ארבעה מתוך שבעת ילדיה של קשישה בת 84, אשר התאלמנה מבעלה לפני למעלה משלושה עשורים. על שם הקשישה רשום משק במושב, ומינוי אחד מילדיה כבן ממשיך כנראה צרם בעיני אחיו (המבקשים), מה שקרוב לוודאי הוביל אותם להגיש את הבקשה לבית המשפט.

לטענתם, בשנים האחרונות חלה הידרדרות במצבה הקוגניטיבי של אימם, כאשר לאחרונה היא אובחנה כסובלת מדמנציה. המבקשים סיפרו שאחיהם, הבן הממשיך, לקח מאימם כספים ואף החתים אותה על מסמך שקרי בניסיון לבצע מחטף של המשק. לטענתם יש חשש שלולא מינויים כאפוטרופוסים על ענייני אימם, הבן הממשיך ואח נוסף יפעלו בכוחנות ובעורמה על מנת לגזול ממנה את המשק מתחת לאפה.

מנגד טען הבן הממשיך כי אימו כשירה לקבל החלטות בעצמה ושהבקשה למינוי אפוטרופוס עבורה הוגשה ממניעים זרים, כאמצעי להפעלת לחץ עליה לבטל את מינויו כבן ממשיך. בתוך כך הוא סיפר שבפברואר האחרון, תוך כדי המשפט, האם חתמה על ייפוי כוח מתמשך לטובתו.

נותרו לבד במערכה

ככל שהתקדם המשפט פחתו הסיכויים לקבלת הבקשה. זה התחיל בתסקיר שהוגש לבית המשפט מטעם הרווחה במרץ האחרון, בו נרשם שהקשישה אינה חווה ירידה במישור הקוגניטיבי, ולמעשה כשירה להחליט שבנה-המשיב ימשיך לטפל בה - ללא צורך במינוי ילדיה האחרים כאפוטרופוסים.

בתגובה לתסקיר, גם נציג היועצת המשפטית לממשלה נקט בעמדה השוללת צורך במינוי אפוטרופוס לקשישה. כמו כן, האפוטרופוס לדין שמונה לקשישה לצורך ניהול המשפט, מסר שרצונה האותנטי הוא להעניק את דירתה לבנה-המשיב ולאסור על מי מבני משפחתה למכור את הנחלה.

אם בכך לא די, פסיכיטאר אשר מונה לבדיקת הקשישה נתן את ה"חותמת הסופית" על דחיית הצורך במינוי אפוטרופוס. בחוות דעתו רשם הפסיכיאטר בפשטות שהקשישה "מסוגלת לחתום על מסמכים ואינה זקוקה למינוי אפוטרופוס".

בשלב זה המבקשים כנראה התייאשו ואפילו לא ביקשו לשלוח שאלות הבהרה לפסיכיאטר או לחקור אותו בניסיון להפריך את מסקנתו. על רקע זה דחה השופט שדאפנה את בקשתם להתמנות כאפוטרופוסים עבור אימם.

"עסקינן באישה שיודעת על מה היא חתמה וכי מצבה היום הוא מצב רגיל לאנשים בגילה", כתב השופט וסיכם: "אין הצדקה למנות לה אפוטרופוס אלא יש לכבד את רצונה ולאפשר לה לנהל את חייה בכבוד".

המבקשים חויבו בהוצאות של 20,000 שקל.

  • ב"כ המבקשים: עו"ד אורן סולן
  • ב"כ המשיבים 3-4: עו"ד יואל גולדברג
  • ב"כ המשיבים 6-7: עו"ד אליזבט ברזני דדון

עו"ד אבישי רוזנבלום עוסק/ת ב- ייפוי כוח מתמשך
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.