עריכת צוואה היא אחת הפעולות החשובות שתעשו בימי חייכם. ההשלכות הכלכליות והרגשיות הן עצומות ומדובר ברגע שיקבע למי יעברו כל החסכונות, הנכסים והרכוש שצברתם.
חוק הירושה קובע שניתן לערוך צוואה בארבע דרכים שונות: בכתב יד, בעדים, בפני רשות או בעל פה. רובנו מכירים את הצוואה בעדים. זו צוואה שגרתית שנערכת בדרך כלל על ידי עורך דין ונחתמת בפני שני עדים לאחר שהמצווה הצהיר שזו צוואתו.
לא הרבה מודעים לכך שניתן לערוך צוואה גם בפני נוטריון, ללא צורך בעדים. בהליך זה המצווה מוסר לנוטריון את הצוואה בעל פה, או מגיש לו מסמך בכתב. הנוטריון מאשר בחתימתו על גבי הצוואה כי הקריא אותה למצווה וכי הוא הצהיר בפניו שזו צוואתו.
מה ההבדלים בין צוואה נוטריונית לצוואה בפני עדים? איזה צוואה תקטין את הסיכוי שהיורשים יסתכסכו או יתנגדו לביצוע הצוואה?
שלמה אסרף, עורך דין ונוטריון בעל משרד העוסק בירושות וצוואות השיב לשאלות הגולשים
אלון שאל: עשיתי בעבר צוואה בה אני מוריש את כל רכושי לבת זוגי והפקדתי את הצוואה אצל רשם הירושות. כעת נפרדנו. אני יכול לשנות את הצוואה?
התשובה היא כן. חוק הירושה קובע שצווא מאוחרת היא הצוואה הקובעת והיא גוברת על צוואה מוקדמת ככל שתהיה. מכאן אגב החשיבות הגדולה לכתוב את התאריך על גבי הצוואה, בין אם זו צוואה נוטריונית או צוואה בעדים.
כמו כן, ראוי ציין שגם ללא אזכור מפורש של ביטול הצוואה הקודמת, הצוואה המאוחרת היא הצוואה שתקפה וגוברת על הצוואה הקודמת.
שמחה שאלה: אמא שלי, בת 88, מאושפזת בבית חולים לאחר שנפלה ושברה את הירך. היא מעוניינת לערוך צוואה אבל לא יכולה לצאת מבית החולים. איך ניתן לערוך צוואה במצב הזה?
ניתן לערוך צוואה במצב כזה כאשר. ניתן להזמין לבית החולים נוטריון שיערוך לה את הצוואה. הנוטריון יצטרך לקבל אישור מרופא פסיכוגריאטר שהיא באמת צלולה ויכולה לכתוב את הצוואה למרות מצבה הרפואי ולמרות העובדה שהיא נמצאת בבית חולים.
דימה שאל: סבתא שלי רוצה לכתוב צוואה. היא דוברת רוסית. האם חייבים שגם העדים ידעו רוסית?
צוואה בעדים הינה צוואה שמאומתת על ידי שני עדים אשר נמצאים במקום ומאמתים את החתימה ואת העובדה שהמצווה כתבה את צוואתה מרצון חופשי. מכאן ברור שבמקרה כזה כאשר המצווה אינה דוברת את השפה, ראוי שיהיה מתורגמן וכך יוכלו העדים לאמת את הצוואה.
לבנה שאלה: אני גרושה ויש לי ילדה בת 6. אני חוששת שאם אמות לפני שהיא תהיה בגירה אבא שלה ישתלט לה על הכסף. איך להוריש לה את הרכוש בצורה בטוחה?
הפתרון במצב הזה כאשר יש קטינים שהם היורשים וכאשר יש חשש שמישהו חלילה ייגע בכספי הקטינים או שהירושה תהיה מוקפאת עד גיל מסוים, הפתרון הוא למנות מנהל עיזבון אשר יפעל על פי הוראות מדויקות של המצווה.
שכרו של מנהל העיזבון נקבע בחוק, וניתן לנסח בצוואה את תפקידו של מנהל העיזבון וסמכותו לנהל את העיזבון עד לגיל שבו הילדים יוכלו לקבל את הירושה.
חיים שאל: אבא שלי נפטר לפני חודשיים והשאיר צוואה בכתב יד לא חתומה. האם היא תקפה?
חוק הירושה קובע שניתן בהחלט לקיים צוואה כאשר היא נכתבת בכתב ידו של המצווה, ובתנאי שכל הצוואה נכתבה בכתב ידו של המצווה, בתנאי שייכתב בה תאריך, ובתנאי שתהיה חתומה.
כפי שאני מבין מהשאלה, כאן מדובר בצוואה שאינה חתומה. על פי סעיף 25 לחוק הירושה בית המשפט יכול לקבוע בנסיבות מסוימות כי זהו רצונו האחרון של המצווה. רק בהוראת בית משפט ניתן להתגבר על הפגם הצורני הזה שהצוואה לא נושאת את חתימתו של האב.
ירון שאל: אני ואשתי בחובות ורוצים לערוך צוואה ולהגן על הילדים מפני הנושים. איך עושים את זה?
לצערי אני לא אוכל לענות על השאלה הזאת, כי משתמע משאלתך שיש פה רצון להבריח כספים המגיעים לנושים על פי חוק. אוכל רק לומר שכאשר יש חובות אז בוודאי שהעיזבון ישלם את החובות של המצווה.
מאיה שאלה: אחי, שהיה הרבה שנים בחו״ל, עבר לגור לפני כמה חודשים ליד אמא שלנו. לאחרונה היא צירפה אותו לחשבון הבנק ואני חוששת שהוא מנסה להשתלט על הירושה. אם אקח אותה לעורך דין לערוך צוואה, הוא יוכל אחר כך לטעון שהשפעתי עליה?
התשובה היא שהשפעה בלתי הוגנת פוסלת במקרים מסוימים צוואה, והיא נידונה לפי המקרים והנסיבות הכלליות.
בהחלט העובדה שאת למעשה לוקחת את האם ומוציאה אותה לעורך דין או לנוטריון לצורך עריכת הצוואה וחתימה על הצוואה, יכולה לעמוד לרעתך במקרה הזה ויהיה ניתן לקבוע שהעובדה הזו תחזק את הטענה שיש כאן השפעה בלתי הוגנת.
לכן עדיף במקרה כזה שהאם מרצונה תפנה לעורך דין, תגיע אליו בעצמה, ותערוך את הצוואה לפי הבנתה וכמובן שעורך הדין או הנוטריון יוודאו שיש פה רצון חופשי ללא כל השפעה אחרת.
עו"ד ונוטריון שלמה אסרף עוסק בירושות וצוואות
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל