השופטת רחל ערקובי מבית המשפט המחוזי בתל-אביב ביטלה הליכי פשיטת רגל לאחר ששוכנעה כי החייב ניצל אותם לרעה. "נראה בעליל כי עסקינן בחייב שלא מצליח להפנים את דרישות ההליך, אינו מחויב לכל הליך שיקומי, והתנהלותו נעדרת תום לב, החייב אינו מגלה את מצבו הכספי לביהמ"ש או למנהל המיוחד ואין את היכולת להתחקות אחר התנהלותו," כתבה.
לפני כשנתיים הגיש החייב – רווק בן 31 – בקשה לפשיטת רגל תוך שהצהיר על חובות של כ-85,000 שקל, לחמישה נושים, שנוצרו לדבריו מעסק של מסגרות. נקבע לו צו תשלומים של 450 שקל לחודש, ומאוחר יותר הוסכם על הגדלת הצו ל-2,000 שקל.
לפני כשנה המנהל המיוחד בהליך הגיש בקשה לביטולו בשל ניצול לרעה על ידי החייב. המנהל המיוחד ציין כי בניגוד להצהרות החייב, למעשה הוגשו 24 תביעות חוב בסכום של כחצי מיליון שקל.
המנהל אף טען שגם נסיבות ההסתבכות בחובות מעורפלות, כאשר החייב הצהיר שהותיר את ניהול העסק בידי צדדים שלישיים. בשלב זה החייב לא שיתף פעולה, לא התייצב לחקירות, לא הגיש דוחות כספיים בזמן, ואף צבר פיגורים בסך 4,900 שקל.
בעקבות זאת המנהל הגיש בקשה לביטול הליך פשיטת הרגל, אלא שהחייב הודיע שיתקן את מחדליו וישלם, ובתגובה לכך המנהל המיוחד הסכים לתת לו הזדמנות שנייה ומחק את בקשתו.
כעת הוגשה בקשה שנייה לביטול ההליך. המנהל טען כי החייב הפסיק לשלם את הצו החודשי מאז נובמבר שנה שעברה, ואף הפסיק להגיש דוחות חודשיים כך שהתנהלותו הכלכלית אינה ידועה.
החייב מצדו הודיע שישלם חלק מהפיגורים על לדיון ואת היתר יבקש לפרוע בתשלומים, ואף יגיש דוחות בדיעבד.
הבטחות ללא כיסוי
השופטת ערקובי הבהירה כי "מקום שביהמ"ש נוכח שהחייב מתנהל בחוסר תום לב, רשאי ביהמ"ש להורות על ביטולו של ההליך."
לגופו של עניין, השופטת הבהירה כי מדובר בחייב שאינו משלם את התשלומים, אלא רק כאשר "חרב ביטול ההליך" מונחת על צוארו. בנוסף, הוא לא מגיש דוחות, אלא רק באופן רטרואקטיבי לאחר שמוגשת בקשת ביטול.
בהקשר זה השופטת הבהירה שהגשת דוחות באופן רטרואקטיבי לא אינה מאפשרת להתחקות אחר מצבו הכלכלי של החייב ולבחון את התנהלותו הכספית.
בהמשך הזכירה השופטת כי החייב כבר הוזהר במסגרת הבקשה הראשונה, כי אם לא ישלם את צו התשלומים הדבר עשוי להוביל לביטול ההליך. הוא התחייב לחזור בו ושילם תשלום אחד, אך לאחר מכן חזר לסורו ושוב הפסיק לשלם ואף לא הגיש דוחות.
בנסיבות אלה השופטת סברה שהבטחותיו לפיהן יתחיל מעכשיו לעמוד בתנאי ההליך, לא מצדיקות את הותרתו בהליך.
"החייב קיבל הזדמנות אחת ולא עשה בה שימוש מושכל, מעבר לזאת המנהל המיוחד הזמין את החייב אליו והתרה בו בטרם הגשת הבקשה ולמרות זאת החייב לא טרח לנצל את ההזדמנויות שניתנו לו, ומשכך אני סבורה כי טענתו שכעת יתחיל להתנהל בהליך כראוי הינה טענה שאין בה ממש," הוסיפה.
לאור זאת השופטת הורתה על ביטול ההליך כאמור. המשמעות היא שהחייב לא יוכל ליהנות יותר מתנאי צו התשלומים, ובוודאי שלא יוכל ליהנות מהאפשרויות העתידיות של הליכי פשיטת הרגל וסיומו בהפטר מחובותיו.
ב"כ החייב: עו"ד טביב
עו"ד דניאל גולשה עוסק/ת ב- הוצאה לפועל
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל