גבר שהעלה לפייסבוק פוסטים משמיצים על גרושתו יפצה אותה בענק – כך נקבע לאחרונה בבית המשפט למשפחה בפתח תקווה. באחד הפוסטים התלונן הנתבע על כך שאחרי ש"שיפצה את עצמה" על חשבונו, היא "לפתע מוצאת זין חדש, נעלמת ומתנתקת לחלוטין". יחד עם תביעות אחרות של האישה שהתקבלו, קבעה השופטת מורן ואלך-ניסן שישולמו לה פיצויים והוצאות בסך 270 אלף שקלים.

התובעת, שיוצגה באמצעות עו"ד רם גלבוע, והנתבע, שבא-כוחו היה עו"ד עומר קאופמן, התחתנו בתחילת 2017. היו אלה נישואי פרק ב', כשלכל אחד מהם היו ילדים מבני זוג קודמים. כעבור תקופת נישואין קצרה, של פחות מארבע שנים, הם התגרשו. כשנה לאחר מכן הגישה האישה לבית המשפט שלוש תביעות נגד בעלה לשעבר, אחת מהן בעילת לשון הרע.

לטענת האישה, אחרי הגירושין העלה הנתבע לפייסבוק ארבעה פוסטים הכוללים השמצות והכפשות, וכן פגיעה בפרטיות. כך למשל, באחד הפוסטים הוא כינה אותה "קופה חמוצה", וכתב שלאחר שמימן לה טיפולי יישור שיניים, בוטוקס וכיוצא באלה, "מצאה לפתע זין חדש". בפוסט אחר כינה הנתבע את גרושתו "אורנג אוטאנג" ו"עלוקה שמצצה את לשדי 11 שנים".

לטענת האישה מדובר בפרסומים שנעשו ברוע ובזדון, מתוך ידיעה ברורה שיגרמו לפגיעה בשמה הטוב. בגין השמצותיה דרשה התובעת פיצוי בסך 130 אלף שקלים.

מנגד טען הנתבע כי מדובר בפוסטים שפורסמו רק לחבריו בפייסבוק ולמשך זמן קצר, עד להסרתם על ידו. בנוסף, הוא העלה מיוזמתו פוסט התנצלות בו הבהיר שלא הייתה לו כוונה לפגוע בגרושתו. מכל מקום, טען הנתבע, כי הצדדים נהגו לכנות האחד את השנייה בכינויי חיבה כגון "קופיף" ו"אורנג אוטאנג", כך שכלל לא מדובר בהוצאת דיבה.

276 חברים

אבל השופטת ואלך-ניסן דחתה את טענת המפרסם לפיה אין מדובר בלשון הרע, ואת טענתו החלופית כי עומדות לימינו הגנות תום הלב ו"אמת דיברתי" שבחוק. "יש בפוסטים שפורסמו על ידי האיש הן הוצאת דיבתה של האישה והן פגיעה בפרטיותה", פסקה. עוד היא חידדה כי מתקיים יסוד הפרסום שכן גם לשיטת הנתבע - הפוסטים פורסמו לכל הפחות ל-276 חבריו בפייסבוק.

לגופם של הפרסומים קבעה השופטת כי הביטויים "קופה חמוצה", "עלוקה" ו"אורנג אוטאנג", מעצם טיבם, עלולים להשפיל את התובעת בעיני הבריות, או לעשותה מטרה לשנאה, לבוז או לעז כדרישת החוק.

בהקשר לכך דחתה השופטת את טענת הנתבע לפיה מדובר בכלל בכינויי חיבה, מהנימוק שלא הוכחה בראיות. היא ציינה שלדברי האישה השניים קראו לעצמם במהלך נישואיהם בכינויי חיבה רגילים כמו "כפרוש" ו"מאמוש", עדות המחלישה עוד יותר את הטענה.

אשר לפרסום אודות ה"שדרוג" שעברה האישה "בזכות" בעלה לשעבר, כתבה השופטת "כי העובדה שהאישה 'שיפצה את עצמה' כדברי האיש, עברה יישור שיניים וטיפולי בוטוקס היא אכן בגדר עניין פרטי שלה, הנוגע לצנעת חייה". בתוך כך היא דחתה "את טענתו המיתממת של האיש, כי הביטוי 'זין חדש' הוא שווה ערך לביטוי 'גבר חדש'. סבורני כי האיש בחר במכוון במילים בוטות שיהא בהם כדי להציג את האישה בצורה מבזה ומשפילה".

בסופו של יום קבעה השופטת שהגבר המשמיץ ישלם לגרושתו 100 אלף שקלים כפיצויים והוצאות בגין הוצאת דיבתה לרעה, ו-170 אלף נוספים בגין תביעותיה הנוספות. בתוך כך, נדחתה תביעה שהגיש להשבת תכשיטים ושעונים יקרי ערך שלדבריו היא גנבה ממנו.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.