לבית המשפט המחוזי בחיפה הוגשה לאחרונה תביעת רשלנות רפואית נגד קופת חולים ובית חולים מדרום הארץ. עילת התביעה של התובעים, הורים לבני 5 ו-3 הסובלים משלל בעיות רפואיות: העדר אבחון טרם לידתם כי אמם, התובעת, נושאת מטען גנטי ייחודי המגלם סיכון משמעותי ללידת עוברים נכים. בנסיבות אלה תובעים ההורים המיוסרים פיצוי בסך מיליוני שקלים בשל הולדת בנם ובתם בעוולה.
כתב התביעה הוגש באמצעות עו"ד ענת גוטמן ועו"ד תמר מייברג לביא ממשרד עורכי הדין גוטמן-אמיר. בהתאם למסופר בו, התובעים – המשתייכים למגזר החרדי – נישאו זה לזו בשנת 2011 ועברו בדיקת 'דור ישרים' ובדיקות סקר גנטיות שיצאו תקינות. לטענת בני-הזוג, אחרי חמש שנים בהן לא הצליחו להרות פנו לייעוץ גנטי במסגרת קופת החולים במטרה לבדוק האם הקושי להרות נובע מבעיה גנטית כלשהי.
במסגרת הייעוץ הגנטי הופנו בני הזוג לבדיקה שאמורה לשלול אי-פריון כתוצאה מבעיה במבנה הכרומוזומים. לדבריהם, בדיקת האב יצאה תקינה ואילו בדיקת האם הייתה אמנם לא תקינה אך ממצאיה גם לא היו מאוד משמעותיים. מכל מקום, לא הודגמה במסגרת הבדיקה נשאות האם לתסמונת הגנטית שהביא לנכותם של ילדיה – "טרנסלוקציה (שחלוף מקטעים) לא מאוזנת בין כרומוזומים 3 ו-4".
מפגר כשנה ביחס לגילו
ההמשך מבחינת ההורים היה טראגי: האם נכנסה להיריון ממנו נולד בנם, כשהוא נושא את תסמונת הטרנסלוקציה. כעולה מהתיעוד הרפואי שצורף לתביעה, כבר מגיל שנה הוצגה אצל הפעוט איטיות התפתחותית כשנמצא שהוא ממעט לזחול ונמנע מלשבת או לעמוד. בגיל שנה ו-9 חודשים, נוירולוגית ילדים שבדקה אותו מצאה כי המוטוריקה הגסה שלו היא כשל בן 10 חודשים.
ואולם, טוענים ההורים, חרף האיחור ההתפתחותי והעובדה שהפעוט סבל משלל סממנים המעידים על מחלה גנטית כמו השמנת יתר ופין קטן – הוא לא הופנה לברור גנטי, ובינתיים נכנסה האם להריון נוסף ממנו נולדה הבת. רק כשהאחרונה הייתה בת חודשיים, מספרים התובעים, הופנה אחיה הגדול לברור גנטי שכצפוי העלה שהוא סובל מהתסמונת. מאוחר יותר גם אחותו אובחנה במחלה.
לשיטת התובעים, הן מעבדת בית החולים התרשלה כשפספסה את התסמונת הגנטית של האם עוד לפני ההריונות, והן קופת החולים התרשלה כשלא הפנתה את הפעוט לברור גנטי על רקע הממצאים המחשידים שכללו כאמור, בין היתר, עיכוב התפתחותי מוטורי ועודף משקל.
להדגשת רשלנותו של בית החולים צירפו התובעים חוות דעת רפואית מטעמם, בה ציינה המומחית כי הצליחה לזהות את התסמונת הגנטית "מתוך תמונה". מכאן, לשיטתם, ברור כי בית החולים היה צריך לזהות את התסמונת שעה שעמד לרשותו כלי טוב בהרבה לאבחון המחלה – מיקרוסקופ עם רזולוציה מדויקת וברורה.
ההורים מתארים כי בנם סובל היום בין היתר מהפרעה על הרצף האוטיסטי, מוגבלות שכלית התפתחותית, השמנת יתר ואי-שליטה בצרכים. בנוסף הוא סובל מהפרעת התנהגות קשה המתבטאת בין השאר בהתפרצויות זעם קשות, נשיכה עצמית ומשיכת שערות.
עוד נטען כי גם בתם של התובעים סובלת ממוגבלות שכלית התפתחותית שצפויה להיות מוחמרת במהלך השנים.
לטענת ההורים, אלמלא הרשלנות המתוארת היו נמנעים הריונם ולידתם בעוולה של הילדים, אשר יסבלו כל חייהם ממצוקה וסבל, כשהם תלויים לחלוטין בזולת ונעדרים יכולת עתידית לרכוש השכלה ולפרנס את עצמם. בנסיבות אלה הם דורשים פיצוי של מיליוני שקלים עבור שלל הנזקים שנגרמו וייגרמו להם ולילדיהם.
מקופת החולים נמסר בתגובה: "התביעה התקבלה לאחרונה, ולאחר שנלמד את פרטיה נגיב כמקובל בערכאה המשפטית הרלוונטית. חשוב לציין כי כאשר בית החולים מוסר תוצאת בדיקה שגויה, הדבר עלול לפגוע בטיפול הרפואי הניתן למטופל במסגרת הקופה, בשל הסתמכות הצוות הרפואי על תוצאות הבדיקה שבוצעה בבית החולים".
מבית החולים נמסר בתגובה: "התביעה התקבלה זה עתה. היא תלמד ומענה יינתן במסגרת ההליכים המשפטיים. לא נוכל מפאת חיסיון רפואי להתייחס לנטען בגוף התביעה. עם זאת נציין, בהתייחס לתגובת קופת החולים, כי נפלא מבינתנו הכיצד מחד נטען כי פרטי התביעה ילמדו ובד בבד נטען לרשלנות לכאורה לבית החולים, טרם מיצוי למידה של התביעה גופה – מעשה פסול מבחינתנו".
ב"כ התובעים: עו"ד ענת גוטמן ועו"ד תמר מייברג לביא, משרד עורכי דין גוטמן-אמיר
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.