בדרך כלל כשבני הגיל השלישי נכנסים לזוגיות פרק ב' או ג' הם מגיעים אליה עם ילדים, נכדים, נכסים וכספים. אחד הדברים שהם חייבים לקחת בחשבון בשלב זה הוא את המשמעויות הכלכליות הרות הגורל שיש לזוגיות הזו.
די בכך שבני הזוג יוכרו כידועים בציבור, למשל, כדי לזכות את שניהם באפשרות לרשת את רכושו של האחר במותו לפי סעיף 55 לחוק הירושה. ומה אם הרצון האמיתי היה להוריש את הנכסים שלכם לילדים או לנכדים?
מעבר לזה, גם תוך כדי החיים המשותפים יש לזוגיות השלכות כלכליות, ובהחלט ייתכן שבן זוג אחד יטען לשיתוף בדירת המגורים, גם אם היא רשומה על שם בן הזוג האחר.
דוגמא מהחיים
ניקח לדוגמא מצב שבו אלמן, שגר בדירה ששייכת לילדיו ונרשמה על שמו משיקולי מס, מכיר בת זוג שעוברת להתגורר עמו ומשכירה את הדירה שבבעלותה. בני הזוג חיים בדירה של הגבר במשך שנים רבות בעוד בת הזוג נהנית לבדה מפירות דמי השכירות של דירתה.
7 שנים קדימה והאלמן מאובחן עם דמנציה והופך לסיעודי. ילדיו מעוניינים להעביר אותו לבית אבות סיעודי ברמה גבוהה ולממן את השהות שלו באמצעות השכרת הדירה שלו. במצב כזה הם לא יכולים לדרוש מזוגתו להתפנות מהדירה ללא הסכמתה אלא אם נערך בין בני הזוג הסכם רכושי ברור המעגן את הזכויות של הקשיש או ילדיו בדירה ומבהיר מהו מעמדה של בת הזוג ביחס אליה.
בהיעדר הסכם כזה, אם בת הזוג תסרב לעזוב את הדירה או לשלם לילדים דמי שכירות תהיה להם בעיה משפטית משמעותית שתצטרך להגיע לבית המשפט, וכידוע, טחנות הצדק טוחנות לאט. בזמן הזה יידרשו הילדים למצוא פתרון לאביהם ולממנו מכיסם או לחילופין לשלול מהאב את הטיפול הראוי לו הוא זקוק.
הבעיה עשויה להיות אף חמורה יותר, שכן ברגע שהקשיש ילך לעולמו סביר להניח שבת הזוג תהיה זכאית לחצי מהזכויות שלו בדירה בהתאם לסעיף 55 לחוק הירושה. ניקח סיטואציה קיצונית אף יותר: לא חולף זמן רב ולאחר מות בן הזוג נפטרת גם זוגתו. ייתכן שחלק מהזכויות בדירה הזו - שבמקור שייכת לילדיו - תעבור בכלל לילדיה של זוגתו.
להחליט מראש מה המעמד של בן או בת הזוג
דוגמא זו ממחישה את התסבוכת המשפטית העצומה אליה יכולים להיקלע בני הזוג ומשפחותיהם, ואפשר היה למנוע מלכתחילה בדרך פשוטה ביותר של עריכת שני מסמכים בלבד: הסכם רכושי וצוואה.
בהסכם כדאי לקבוע בין היתר שלבן הזוג המתגורר בדירה שאינה שלו מעמד של בר-רשות מגורים בלבד, וכן לנסח מנגנון של פינוי בתרחישים מסוימים, כמו למשל מעבר לבית אבות או אשפוז ממושך בבית חולים.
אין חובה חוקית לאשר הסכם רכושי שכזה בין ידועים בציבור, אבל בהחלט רצוי לעשות זאת, שכן מרגע שבית המשפט מאשר תוקף של הסכם כזה כפסק הדין הדבר מקטין מאוד את הסיכוי לתקוף אותו לאחר מכן.
בצוואה שבה יוחלט למי תונחל הדירה, כדאי לכלול התייחסות פרטנית לסוגיית המגורים של בן הזוג בהלימה למה שנקבע בהסכם הרכושי, ולהחליט האם לבן או בת הזוג יש זכות מגורים בדירה גם אחרי מות המצווה.
בהקשר זה נציין כי מומלץ מאוד להקפיד על אישורים רפואיים המצביעים על כשרותו המנטלית של עורך הצוואה בסמוך לעריכתה כדי לצמצם אפשרות של טענות בדבר אי-כשירות או השפעה בלתי הוגנת על המצווה.
"לא טוב היות האדם לבדו" (בראשית ב' יח'). קשרים זוגיים, חבריים ורומנטיים בגיל השלישי הם מבורכים ורצויים אך בצד זאת צריך להיות מציאותיים ולהיערך מבעוד מועד למען שלמות המשפחה, לטובתכם האישית ולטובת הילדים.
* עידו לשם, עו"ד נוטריון ומגשר העוסק בתחומי דיני המשפחה והירושה
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל