אין לנו ארץ אחרת, זה ברור, אבל מצד שני הביקוש לאזרחות נוספת תופס תאוצה רבה בשנים האחרונות בקרב ישראלים. במאמר הבא אבקש לעמוד על היתרונות הרבים שיש בהוצאת אזרחות גרמנית ועל הדרך לעשות זאת.
רבים ממהרים להגיש כעת בקשות לאזרחות גרמנית. מדוע?
הולך ומתגבש באירופה הליך הדורש אשרת כניסה לאירופה, לכל מי שאין בידיו דרכון אירופאי. ולכן היתרון המובהק והמיידי של דרכון גרמני הוא פטור מוויזה לאירופה.
מלבד זאת, כל אחד מאתנו רוצה להעניק לעצמו, לילדיו ולנכדיו את מקסימום אפשרויות ההתפתחות. אזרחות גרמנית מאפשרת לכל ישראלי לקבל את מה שגרמניה והאיחוד האירופי מציעים – לימודים בגרמניה בחינם, אפשרויות עבודה, פתיחת עסקים ועוד.
בנוסף, כאזרחי גרמניה תוכלו ליהנות מהסדרי האמנות שבין גרמניה לארצות האנגלו-סקסיות, כמו כניסה לארצות הברית ללא ויזה והקלות בקבלת היתרי עבודה. לעולם אין לדעת באילו נסיבות אתה, ילדך או נכדך תזדקקו לדרכון גרמני. עדיף לחסוך את המשפט 'למה לא עשיתי כשיכולתי' ולנצל את חלון ההזדמנויות שנפתח כעת.
תוהים על איזה "חלון הזדמנויות" אני מדבר?
לפני כשנתיים חוקק בגרמניה חוק שקובע כי צאצא של נרדף המבקש אזרחות גרמנית לא יידרש יותר להוכיח כי לנרדף הייתה אזרחות גרמנית. מדובר על שינוי כללי המשחק והרחבת מעגל האנשים שיכולים לקבל אזרחות גרמנית ועימה דרכון גרמני. בהתאם לכללים החדשים, לצאצאי השואה ולמאות אלפי ילדים, נכדים, נינים ובני נינים של יהודים מאירופה, סיכוי סביר כעת לקבל אזרחות גרמנית.
עד עתה הוגשו אלפי תביעות מכל רחבי העולם לאזרחות גרמנית. אלו מספרים שהגרמנים לא ציפו להם. שטף התביעות הגדול מביא להנחה שגרמניה תקשיח בעתיד הקרוב את התנאים. יותר מתמיד, צאצאי הנרדפים מבינים שיש להם הזדמנות פז לקבל כעת אזרחות גרמנית.
איך להתחיל?
ההליך לקבלת אזרחות גרמנית מבוצע כולו בגרמנית ומתנהל רק לפי החוק הגרמני. מדובר על הליך משפטי וההחלטה מתקבלת בגרמניה ולפי חוקי האזרחות של גרמניה. הליך שכזה בכלל לא קשור לעריכת דין בישראל או לחוקים בישראל.
לעו"ד שלמד משפטים בישראל יש הבנה בחוקים של ישראל, אבל לא יכולה להיות לו את ההבנה הנדרשת בחוקים של גרמניה, בוודאי לא כאשר נאלצים להתמודד עם אנשי המקצוע הקפדניים והנוקשים בגרמניה. כדי לנהל הליך של קבלת אזרחות גרמנית נדרש עו"ד עם השכלה משפטית מגרמניה ושבקיא בחוקי האזרחות של גרמניה. בקיאות שכזו נרכשת רק על ידי לימודים של חוקי האזרחות של גרמניה בפקולטה למשפטים בגרמניה.
אם לעוה"ד אין את הבקיאות הנדרשת בחוקי האזרחות של גרמניה, קיים סיכוי גבוה שההליך ייכשל וגרמניה תדחה את הבקשה לאזרחות גרמנית. הרי מה הסיכוי שעו"ד ינצח במשפט, אם הוא אינו מבין את החוקים ולא בקיא בהם?
הלקוח נבון. הוא לא הולך שולל אחרי סיסמאות באינטרנט, תמונות של דגלי גרמניה וכותרות מפוצצות בגוגל, שנועדו לייצר רושם של הבנה בחוקים של גרמניה. הלקוח לא מתבייש ולפני שהוא מפקיד אצל עו"ד כלשהו את הטיפול, הוא שואל את עוה"ד שאלה פשוטה: "האם למדת חוקי אזרחות גרמנית בפקולטה למשפטים בגרמניה"?
למדתי 12 שנים משפטים בגרמניה. האם בשל כך אני משוחד בהמלצה שלי לבחור עו"ד עם השכלה משפטית מגרמניה?
התשובה הטובה ביותר נמצאת בגוגל בהמלצות הרבות מהשנה האחרונה של עורכי דין ולקוחות מישראל, אשר הוקירו לנו תודה והסבירו למה לבחור עו"ד עם השכלה משפטית מגרמניה.
אבל בכל מקרה, נניח שהשכן היה תובע אותך. האם היית ניגש לעו"ד שלא מבין את החוק הרלוונטי כדי שייצג אותך?
מהו פרק הזמן עד לקבלת החלטה של גרמניה?
עקרונית, הזמן הממוצע לקבלת החלטה בעניין קבלת אזרחות גרמנית הוא בין שנתיים לשלוש. אף על פי כן, מאות רבות של אנשים קיבלו דרכנו בשנתיים האחרונות רק בתוך חודשים ספורים אזרחות גרמנית. פרק הזמן נקבע לפי מספר משתנים כגון איכות התביעה, הטיעונים שהועלו בה, ההוכחות שסופקו והעומס בגרמניה.
חשוב מאד להציג רזולוציה מאד מדויקת והגיונית מנסיבות חייו של הנרדף. זה מחייב עורכי דין שעוסקים בתחום להגיש תביעות מפורטות מאוד הנתמכות במסמכים היסטוריים עם מידע מאד נקודתי. על עורך הדין ממש 'ללעוס' את החומר לאנשי משרד הפנים בגרמניה, כדי שלא יישאר אצלם ספק שלקוחו זכאי לקבל אזרחות גרמנית.
איך מתקדמים מכאן?
לסיכום, שינויי החקיקה בגרמניה לצד המתיחות הביטחונית דוחפים ישראלים רבים לדאוג לעצמם לדרכון גרמני. מדובר במשימה מורכבת, ובל נשכח שמדובר בארץ ה"יקים" שם כל פסיק קובע.
הדרך להשגת דרכון גרמני ביעילות המירבית הינה באמצעות פנייה לעורך דין שהוא וכל צוות משרדו דובר גרמנית, הוא בעל השכלה משפטית מעמיקה ונרחבת מגרמניה, מכיר את חוקי האזרחות של גרמניה ואת הדקויות ועובד ישירות מול הגוף שמקבל בגרמניה את ההחלטות – משרד הפנים.
עו"ד ד"ר יובל חן ייצג אנשים מרחבי העולם מול הרשויות בגרמניה בהליך לקבלת אזרחות גרמנית.
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.