בית הדין הרבני באשקלון דחה בשבוע שעבר תביעה של אישה לקבלת 400 אלף שקל עבור כתובתה ופיצויים על נזקים שלטענתה נגרמו לה בגלל אלימות ובגידה מצד בעלה לשעבר. הדיינים קבעו כי לעיתים ניתן לפסוק פיצוי כזה אבל במקרה הנוכחי האישה קיבלה די בכך שזכתה בפנסיה של בעלה.
השניים התגרשו כבר בשנת 2010, כאשר בהסכם נקבע כי עניין הכתובה והפיצויים יידון לאחר מכן.
הבעל לשעבר טען כי האישה אינה זכאית לכתובה, שהרי בכל מקרה היא קיבלה חצי מזכויותיו הפנסיונית.
האישה טענה כי היא זכאית לכתובתה וכן לפיצויים נזיקיים, וכל זאת מעבר לסכום אותו קיבלה בחלוקת הרכוש שנעשתה לפי חוק יחסי ממון. לגישתה, מאחר שמדובר בתביעה שעיקרה פיצוי נזיקין, לא חל כאן הכלל שאין "כפל מבצעים" (גם זכאות לכתובה וגם זכאות לרכוש). הבעל מצדו טען שאין להחריג את המקרה מן הכלל המקובל בבתי הדין.
מכיוון שבשלב מסוים הצדדים הסכימו שאין כפל בזכויות האישה – גם כתובה וגם מחצית מזכויות הבעל – הדיון התמקד בשאלה האם מדובר במקרה יוצא דופן בו יש הצדקה לפסוק לזכות האישה פיצויי גירושין.
"פיצוי מתאים והולם"
דברי ההכרעה של הרב אברהם אהרן כץ, הרב ישי בוכריס והרב דניאל כ"ץ עסקו בעיקר בסקירה של גישות שונות שהובעו בבתי הדין לאורך השנים בסוגיית "פיצויי גירושין". יש שסברו כי פיצויים אלה קיימים רק כ"דמי שכנוע" שנועדו לגרום לאישה להתגרש כשאינה חייבת בכך, ואילו אחרים סברו שיש לפסוק פיצויים אלו גם כחלק מאיזונם הכלכלי של המתגרשים.
כך למשל, פיצויי גירושין ייפסקו במקרה שבו האישה סבלה מאלימות הבעל, או למשל בנסיבות שבהן היא יוצאת ללא כל רכוש בעוד לבעל נכסים רבים, אולם הכל תלוי בנסיבות המקרה הספציפי.
מכל מקום, מסקירה זו הסיקו הדיינים כי בכל מקרה לפני שפוסקים פיצויים נזיקיים כאלה יש לקחת בחשבון את המצב הכלכלי והיכולות של שני הצדדים.
כמו כן הדיינים ציינו כי "... לפי הגישות השונות נראה שיש מקום להתחשבות בסכומים שקיבלה האישה במהלך הגירושין מכח חלוקת הרכוש. בוודאי אם מדובר בסוג של תיקון לחלוקת הרכוש אך גם אם מדובר בפיצוי לצורך קבלת הגט או בעקבות גירושין, הרי שכאשר האישה אכן יוצאת עם כספים להם היא זכתה מכח הנישואין כבר יש בכך פיצוי עבורה".
לגופו של עניין, הדיינים החליטו לדחות את התביעה מאחר שהגיעו למסקנה כי "האישה קיבלה את חלקה על פי חוק בפנסיה של הבעל, והדבר תואם גם ליכולתו של הבעל ולצורכי האישה, ונראה שגם על הצד שהיא זכאית לפיצויים הרי שסכום זה הוא בהחלט פיצוי מתאים והולם לפי יכולות הבעל והאישה".
ב"כ הנתבע: עו"ד יואל אלפסי
עו"ד נורית מנחם עוסק/ת בדיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.