השופט מחמוד שדאפנה מבית המשפט למשפחה בנצרת הורה לאחרונה על קיום צוואה של חבר קיבוץ ערירי, שנפטר בגיל 65 והוריש את כל רכושו לילדים של חברתו הטובה. בכך, נדחתה ההתנגדות לצוואה שהגישו אחייניו ואחותו למחצה בטענה שהחברה ניצלה את העובדה שסבל מפיגור שכלי, בודדה ותמרנה אותו כדי להשתלט על רכושו. השופט התרשם כי המנוח לא היה "טרף קל", כי מערכת היחסים שלו עם המשפחה הייתה עכורה, וכי הצוואה הייתה הדרך שלו להוקיר לחברתו תודה על שנים של טיפול מסור.
המנוח היה רווק ללא ילדים והתגורר בקיבוץ בצפון הארץ. הוא נפטר ב-2018 כשהיה בן 65 והשאיר אחריו צוואה שערך כ-8 שנים קודם לכן אצל עורך דין שבה ציווה את כל רכושו שכלל כספים ודירה לילדיה של חברתו הטובה מהקיבוץ.
לאחר שהילדים הגישו בקשה לקיום הצוואה, הגישו האחיינים שלו ואחותו למחצה התנגדויות. הטענה המרכזית שלהם הייתה להשפעה לא הוגנת מצד החברה על המנוח, שסבל מפיגור שכלי והיה לטענתם "טרף קל". הם טענו כי החברה ניצלה את מצבו כדי לבודד אותו ולתמרן אותו לכתוב צוואה לטובת ילדיה.
הילדים הכחישו זאת והציגו שלל ראיות ועדויות לכך שהמנוח היה אדם עצמאי ומוקף חברים. הם טענו כי בני המשפחה שלו הם אלה שראו בו איש חריג וחסר יכולת, והתייחסו אליו בהתנשאות וזלזול. אמא שלהם, הם הוסיפו, הייתה חברה טובה שלו מילדות ולאורך השנים עזרה ודאגה לו במסירות, והוא סמך עליה עד כדי כך שמינה אותה להיות אפוטרופוס שלו בעניינים רפואיים כשחלה. עוד הם טענו שאמא שלהם כלל לא ידעה על הצוואה עד שחודשיים לפני מותו מסר לה עותק.
"זה היה רצונו ואותו יש לכבד"
השופט מחמוד שדאפנה קבע כי לא הוכחה השפעה לא הוגנת על המצווה. הוא ציין שמהתיעוד הרפואי עלה כי הפיגור של המנוח היה קל ולא השפיע כלל על הכשירות שלו לצוות, ומהעדויות של חבריו עלה שהיה אדם עצמאי.
השופט הוסיף כי גם לא הוכח שהמנוח פיתח תלות בחברתו. הוא הפנה לראיות ולעדויות שאישרו כי לאורך שנים הייתה ביניהם מערכת יחסים חמה ועמוקה והיא אמנם דאגה לו במסירות באופן יומיומי אבל הוא לא היה תלוי בה באופן בלעדי. השופט ציין כי למנוח היו חברים והוא לא היה מנותק מהסביבה, והנתק מבני משפחתו נבע ממערכת יחסים מורכבת וקשה וכעס רב שפיתח כלפיהם לאורך השנים.
כמו כן ציין השופט כי מהעדויות עלה שלחברתו של המנוח לא היה שום קשר לעריכת הצוואה, והוא יזם אותה לבד וללא סיוע.
לפיכך, השופט קבע כי לא הוכח שהצוואה היא תוצר של השפעה לא הוגנת ומעורבות פסולה מצד החברה. "שוכנעתי מכל הנסיבות לעיל, כי המנוח ביקש בצוואתו לתת ביטוי להכרת התורה ולהערכה שהוא חש לגב' ש' ובני משפחתה עבור היחס, הדאגה והעסקה שהעניקו לו במשך השנים... זה היה רצונו ואותו יש לכבד", כתב.
לפיכך, ההתנגדויות נדחו והבקשה לקיום הצוואה התקבלה. המתנגדים חויבו בהוצאות של 15,000 שקלים.
ב"כ המתנגדים: עו"ד ורד לוי
ב"כ המבקשים: מיכאל דותן, עורך דין צוואות וירושות
עו"ד ניר ויינרמן עוסק/ת ב- ירושות וצוואות
הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.