השופט רן ארנון קיבל לאחרונה חלקית תביעה לאיזון משאבים שהגיש אדם נגד גרושתו. האיש טען כי יש לבצע חלוקה לא שוויונית של הרכוש, שכן האישה גנבה לדבריו כספים מהכספת שהחזיק בבית. הטענה לא הוכחה ונקבע כי האישה זכאית לפיצוי על כך שנאלצה לעזוב את דירת המגורים, ששייכת להורי האיש. כנגד הפיצוי אוזנו זכויותיה הכספיות העודפות של האישה, כך שבסופו של דבר כל צד יוותר עם הכספים שצבר.

בני הזוג נישאו ב-1983 והם הורים לחמישה ילדים בגירים. ממרץ 2020 הם לא גרים יחד.

האיש טען כי הצדדים צברו במהלך החיים סכומי כסף משמעותיים, מכיוון שגרו בדירה ששייכת להוריו ללא תמורה. לאחר שאביו נפטר ב-2019 הוא ביקש לשלם לאמו את דמי השכירות שלא שולמו במשך השנים, ובמקביל דרש מהאישה לעבור יחד למקום מגורים חלופי. לגרסתו, בשלב זה נצברו כמעט מיליון שקל בכסף ומטילי זהב שהוא שמר בכספת בדירה. ואולם, האישה סירבה לשלם לאם.

זמן קצר לאחר מכן הוא שכר דירה שאליה האישה סירבה לעבור, והם נפרדו. לטענתו, במאי 2020 הוא הגיע לדירה כדי להוציא כספים מהכספת על מנת לשלם לאמו, וגילה שהיא נפרצה וניטלו ממנה מזומנים ומטילי זהב. לטענתו, האישה לקחה את הכסף שכן היא גרה באותה עת בדירה לבדה וידעה על הסכומים הגבוהים שבכספת.

לשיטתו, נסיבות אלה מצדיקות חלוקה לא שוויונית של הזכויות והרכוש. הוא הוסיף כי גם העובדה שיצא מהדירה ונותר בלי כלום מצדיקה איזון לא שוויוני לטובתו.

האישה טענה כי הסיפור הוא פרי דמיונו של האיש. לה מעולם לא היה מפתח או קוד לכספת והתלונה שהגיש האיש נגדה במשטרה הסתיימה בסגירת התיק. היא הוסיפה כי בהליך קודם חויבה לפנות את הדירה והדבר מעמיד אותה במצב קשה שכן יהיה עליה לשאת בתשלום עבור דירה חלופית. 

עוד לדבריה, בצוואה ההדדית של הורי האיש הם הביעו את רצונם שהוא יירש את הדירה. בנסיבות אלה, הוא צפוי לקבל דירה בשווי 900,000 שקל ולכן אין לחייב אותה בתשלום כלשהו ויש לקבוע שהיא זכאית ל-50% מזכויות ונכסי הצדדים.

המתין חודשיים

השופט רן ארנון מבית המשפט למשפחה בקריית שמונה קבע כי אומנם ראוי במקרה זה לסטות מעקרון החלוקה השווה, אך לטובת האישה. 

לדבריו, האיש לא הוכיח את טענותיו בעניין הכספת וגרסתו העלתה תהיות רבות. הוא לא הצליח להוכיח שהיה בכספת כסף וזהב ובאיזה סכומים. הוא גם לא הסביר מדוע המתין כחודשיים לאחר הפרידה כדי לחזור לקחת את הכספים.

השופט הוסיף כי יש לקבוע פיצוי מסוים להבטחת דיור לאישה שכן היא נאלצה לפנות את דירת המגורים בה גרו הצדדים שנים רבות. הוא ציין שהאיש הוא יורש הדירה על פי צוואת הוריו. השופט חישב את הפיצוי לפי דמי שכירות של 3,500 שקל למשך 36 חודשים, ובסך הכל 126,000 שקל.

בתוך כך ציין השופט כי בחוות דעת של מומחה בית המשפט, שאותה הוא מקבל במלואה, נקבע כי היקף זכויותיה הכספיות והפנסיוניות של האישה גבוהות מאלו של האיש, וההפרש עומד על 123,620 שקל.

מכיוון שעל האישה להעביר 123,600 שקל לאיש לפי חוות דעת המומחה, הורה השופט כי סכום זה יאוזן אל מול הפיצוי לאישה בגין אובדן המדור, כך שכל צד יוותר עם זכויותיו הכספיות.

לא ניתן צו להוצאות.

  • ב״כ התובע: עו"ד אבי וונונו
  • ב״כ הנתבעת: עו"ד סיגל דוארי

עו"ד רחל דון יחייא עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.