בית המשפט למשפחה בראשון לציון קיבל לאחרונה תביעת גבר לפטור אותו ממזונות בנו בן ה-17, על רקע סירוב האחרון לקשר עמו. השופט הישאם שבאיטה ציין שלכל המעורבים חלק מסוים בניתוק היחסים, אך חלקה של האם הוא הגדול ביותר. מסקנתו הייתה שיש לפטור את האב לחלוטין ממזונות בנו, רטרואקטיבית.

הצדדים ניהלו מערכת יחסים שבעקבותיה נולד להם ב-2006 בן. כשנתיים לאחר מכן הם החליטו להיפרד וחתמו על הסכם שלפיו האב ישלם עבור בנו מזונות בסך 1,700 שקל בחודש. עד 2015 היחסים בין האב לבן התנהלו כרגיל, אלא שסביב אותה תקופה קרתה תפנית שלאחריה נוצר ביניהם נתק: האם פונתה מהדירה יחד עם בנה עקב חוב שלה לאב בסך 210,000 אירו.

לאחר שכל ניסיונות האב לשיקום היחסים עם בנו נכשלו, הוא הגיש לבית המשפט תביעה לפטור אותו ממזונות. לטענתו, מקור הנתק הוא בפעולות שביצעה זוגתו לשעבר לאורך השנים על מנת להרחיק ממנו את הילד. מכאן, שאין הצדקה להמשיך ולשלם לה מזונות.

מנגד טענה האם שהיא לא אחראית לנתק: לטענתה, הוא נגרם בעטיו של האב שנהג להשוות את בנם עם ילדי בנות הזוג שחי איתן, דבר שפגע בו קשות. הנתבעת הוסיפה שהיא אם חד-הורית המתקיימת מגמלת נכות, כך שהיענות לדרישת האב וביטול המזונות יפגע בטובת הילד.

עו"ד זמירה צדוק (צילום: צילום עצמי, פסקדין)
עו"ד זמירה צדוק | צילום: צילום עצמי, פסקדין

הרים ידיים

השופט שבאיטה קבע ששלושת המעורבים בפרשה – האב, האם ובנם – אחראיים במידה מסוימת למצב העגום.

אשר לחלקו של האב ציין השופט שלמרות ניסיונותיו החוזרים והנשנים לחידוש הקשר, הוא נותר אדיש לתוצאתם. כך, מעמדת גורמי המקצוע עלה שמצד אחד האב מאוד רוצה לאהוב ולחבק את בנו, אלא שמן העבר השני "אם זה לא יקרה – הוא בסופו של דבר ירים ידיים".

לכך הוסיף השופט כי אין מחלוקת שלאורך השנים האב נמנע מהגשת תביעה לחידוש הקשר, לא פנה לזוגתו לשעבר על מנת לברר מדוע הקשר נותק, ואף לא ניסה להידבר עם משפחתה במטרה שישפיעו עליה או על בנו לצורך שיקום היחסים.

בנוגע לחלקו של הבן קבע השופט, כי אף שיש להיזהר באופן עקרוני מהטלת אחריות על קטינים ביחס לנתק עם הוריהם – הרי שנוכח גילו הנושק לבגרות וסירובו המתמיד לקשר עם אביו ללא סיבה ברורה, הרי שגם על כתפיו רובצת אחריות מסוימת לנתק ביחסים.

ואולם, השופט הבהיר כי חלק הארי של האחריות לנתק הינה של האם. "בעקבות מסרים שהיא שידרה לבנה הוא קשר בתודעתו בין פינויה מהדירה, שגרם למצוקה רבה לכל בני המשפחה, לבין אביו, והדבר חסם אותו, ככל הנראה, מכל רצון לקיים קשר עם האב", כתב.

בתוך כך השופט דחה את טענת האם לפיה מקור הנתק ביחסים הינו בהשוואות שערך האב בין בנם לבין ילדי בת זוגו, בנימוק שהיא לא נתמכה בראיה כלשהי. בפועל, האם הביאה לנתק האמור הן על רקע פינויה מהדירה והן נוכח התנהלותה הלא שיתופית לאורך השנים. כך למשל, היא לא עדכנה את האב על תאונת אופניים קשה שעבר הבן במסגרתה שבר את שיניו.

בנסיבות אלה קבע השופט שיש לפטור את האב לחלוטין ממזונות בנו, וזאת למפרע החל מיוני 2023.

  • ב"כ האב: עו"ד דין רפאל פרס ועו"ד סימה דור
  • ב"כ האם: עו"ד מירב פונטש

לפסק הדין המלא בתיק תלה"מ 14768-12-19

עו"ד זמירה צדוק עוסק/ת ב- ניכור הורי
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.