תהליך הגירושין ידוע במורכבותו ובסערת הרגשות הכרוכה בו. לצורך התמודדות עם האתגרים, ישנה חשיבות עליונה לסיוע של עורכי דין לדיני משפחה המתמחים בגישור ובגירושין בשיתוף פעולה. עורכי דין אלו מתמחים בשיטות ספציפיות שזכו להכרה מארגונים מוערכים כמו האקדמיה הבינלאומית לאנשי מקצוע שיתופיים (IACP). על ידי מינוף ההכשרה והידע שלהם, אנשי מקצוע משפטיים אלו מסוגלים להדריך משפחות בתהליך הגירושין המורכב תוך הבטחת ההגנה על האינטרסים של כל הצדדים המעורבים, במיוחד הילדים.
גישור בהליך גירושין נעשה באמצעות מגשר אובייקטיבי המייצג את שני הצדדים יחד במטרה להקל על הגעה להסכם גירושין והגשתו לבית המשפט לאישור.
לעומת זאת, גירושין בשיתוף פעולה, שהוכנסו בישראל בשנת 2009 על ידי המוסד הארצי לגישור מציגים גישה משותפת: לכל אחד מבני הזוג יש עורך דין משלו, והתהליך עשוי לשלב אנשי מקצוע נוספים כגון מטפלים, יועצים פיננסיים ומומחים לילדים. להבדיל מגישור רגיל, שיטה זו מתייחסת לכל היבטי הגירושין – משפטיים, רגשיים, כלכליים וכאלה הקשורים לילדים – ומטפחת פתרון מקיף.
היתרונות של גישור וגירושין בשיתוף פעולה הם רבים. ראשית, שתי השיטות נותנות עדיפות להגנה על רווחת הילדים. על ידי מזעור קונפליקטים וקידום תקשורת פתוחה, ההורים יכולים ליצור הסדרי משמורת ותוכניות הורות שממקמות בראש סדר העדיפויות את טובת הילדים. מעורבותם של מומחים לילדים מבטיחה עוד יותר שהצרכים הרגשיים וההתפתחותיים של הילדים יקבלו מענה הולם.
שנית, גישור וגירושין בשיתוף פעולה מציעים אלטרנטיבות משתלמות בהשוואה להליכים משפטיים ממושכים. שיטות אלו כרוכות בדרך כלל בפחות הופעות בבית המשפט ופחות הוצאות משפט. צמצום השהות בבית משפט ועידוד של משא ומתן יעיל, מפחיתים משמעותית את הנטל הכלכלי הכרוך בגירושין.
שלישית, גירושין הם תהליך מאתגר מבחינה רגשית, ומעורבותם של מטפלים או יועצים רגשיים בגירושין בשיתוף פעולה מסייעת לזוגות לנווט את האתגרים הללו. אנשי המקצוע מספקים מרחב בטוח לאנשים להביע את רגשותיהם, לנהל את הרגשות ולאפשר תקשורת יעילה בין הצדדים. תמיכה רגשית זו חשובה לתהליך גירושין חלק ופרודוקטיבי יותר. אנשי המקצוע מטפחים דיאלוג בונה, המבטיח התנהלות חלקה יותר ותוצאות טובות יותר, והם ממלאים תפקיד קריטי בטיפול בסוגיות כמו חלוקת רכוש, הסדרי משמורת ועניינים כספיים, תוך מזעור הסכסוך.
לבסוף, גישור וגירושין בשיתוף פעולה מעצימים את הצדדים המעורבים בכך שהם מאפשרים להם להשתתף באופן פעיל בקבלת ההחלטות. בניגוד לניהול ההליך בבית המשפט, בו השופט הוא זה שאומר את המילה האחרונה, גישור וגירושין בשיתוף פעולה מספקים לבני הזוג שליטה על התוצאה. שליטה וגמישות אלו מטפחות תחושת בעלות וסיפוק מההסכמות שהושגו.
כמו בכל תחום, הצלחת התהליך תלויה במומחיותם של אנשי המקצוע המעורבים. בישראל, עורכי דין המתמחים בגירושין בשיתוף פעולה עוברים הכשרה ייעודית המציידת אותם בכישורים הנדרשים לניהול יעיל של תהליכים מורכבים אלו. תפקידם משתרע כאמור מעבר למתן ייעוץ משפטי והם גם מאפשרים דיאלוג בונה בין הצדדים.
עו"ד עביר ג'יריס עוסקת ב- דיני משפחה, מוסמכת לגירושין בשיתוף פעולה ע"י המוסד הארצי לגישור
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין. בהכנת הכתבה השתתפו צוות העורכים של אתר פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.