הליך גירושין הוא הליך מורכב רגשית, כלכלית ומשפטית. מחקרים מראים שאחד מכל ארבעה זוגות נשואים בישראל מתגרש. כשמדובר בנישואי פרק ב׳, האחוזים גבוהים אף יותר. עוד ניתן ללמוד כי רוב תיקי הגירושין יסתיימו בעריכת הסכם גירושין שנועד לסיים את מערכת היחסים בצורה מהירה ופשוטה יותר בהשוואה לניהול הליכים משפטיים.
על הסכם גירושין להסדיר את מירב הנושאים הרלוונטיים בין בני זוג לרבות הרכוש, דירת המגורים, מוניטין, קצבאות פרישה, אחריות הורית, זמני שהות, חינוך, מקום מגורים, מזונות ועוד.
הסכם גירושין אמור להקנות לצדדים שקט נפשי וודאות באופן שמאפשר להם לצאת לדרך חדשה ומונע חיכוכים שעלולים לצוץ בעתיד.
אילו סעיפים חשוב לכלול בהסכם גירושין? מהן הטעויות הנפוצות? האם שוויון הסכמי בהכרח נכון לכל מקרה?
עורכת הדין אביטל רבינוביץ, מגשרת ונוטריונית בעלת משרד העוסק בדיני משפחה מעל לשני עשורים, השיבה לשאלות הגולשים.
צפו בשידור החי >>
דנה שאלה:אני ובעלי נפרדים אחרי 15 שנות נישואין ואני חוששת שהוא יערים קשיים במתן הגט. האם כדאי להכניס להסכם הגירושין סעיף שקובע שאם אחד הצדדים יסרב לגירושין הוא ישלם קנס לצד השני?
ובכן דנה, את שואלת שאלה מורכבת ורגישה ביותר. אנו עדים לכך למרבה הצער שכאשר אחד מבני הזוג מעוניין לפרק את התא המשפחתי עלול להיות מצב בו אחד מבני הזוג מסרב לתת את הגט. לעתים הדבר נובע מטעמים רגשיים, קשה עליו הפרידה או עליה, אך לעתים הדבר מונע מתוך שיקולים אינטרסנטיים, מתוך שיקולים סחטניים שכמובן אין לתת לזה יד בשום דרך וצורה.
הרצון שלך להכניס סעיף כזה לתוך ההסכם הוא רעיון נכון אבל כיוון שעל פי ההלכה יש צורך שמתן הגט וקבלת הגט ייעשו בהסכמה מלאה של שני הצדדים, סעיף כזה שיש בו סנקציה כספית עלול לגרום לכך שבית הדין הרבני לא יאשר הסכם כזה כיוון שהוא ייראה בו גט מעושה ויגרום לכך שהצדדים יחזרו לבית המשפט ישנו את ההסכם ואת עלולה למצוא את עצמך מטורטרת. הייתי מציעה במקום לקרוא לזה סנקציה כלכלית לקרוא לזה בשם אחר, מעודן יותר, אך התכלית תהיה בסופו של דבר אותה תכלית. לפני מספר שנים נחקק חוק לקיום פסקי דין לגירושין. חוק זה מונה שורה ארוכה של סנקציות לצד שמסרב לתת או לקבל את הגט כך שאם חלילה תיקלעי לסיטואציה כזו החוק ייתן לכך מענה.
רות שאלה:אני ובעלי נמצאים בעיצומו של ניסוח הסכם גירושין. אני חושדת שהוא מסתיר ממני כספים ונכסים. איך מומלץ להתייחס לכך בהסכם?
את מעלה שאלה מאוד חשובה. כשאנו ניגשים למלאכת הסכם גירושין אנחנו מקווים שהצד השני וגם אנחנו ננהג בשקיפות ובגילוי נאות. לצערי, זה לא תמיד קורה כך. מה שאני מציעה במקרה כזה זה לבקש מהצדדים להעביר מסמכים באופן גלוי כך שנוכל לראות את זה. עוד מומלץ לבקש ייפוי כוח כזה שיאפשר לך לבדוק בגופים פיננסיים מה יש ומה אין. כך גם מציעה שיירשם בהסכם מעין סנקציה שאם בעתיד יתגלה רכוש שלא נכתב בהסכם הרכוש הזה יעבור לצד השני. אני מניחה שזה עשוי למנוע את הבעייתיות אותה את מעלה.
עומר שאלה: האם חובה לאשר הסכם גירושין בבית המשפט?
עומר, התשובה היא חיובית. הסכם גירושין טומן בחובו הסדר ממוני ועל פי סעיף 2א לחוק יחסי ממון יש צורך שההסכם הזה יאושר על ידי בית המשפט ובית הדין הרבני אשר יאשר את ההסכם, יאמת אותו וייתן לזה תוקף של פסק דין.
אתי שאלה: לפני כשנה התגרשתי מבעלי בתום נישואין ממושכים בהם ספגתי אלימות מילולית וכלכלית. בהסכם הגירושין וויתרתי על חלקי בדירת המגורים. האם ניתן לבטל הסכמה זו כיום?
את מעלה באמת שאלה שהיא מורכבת. שאלה שיש בה התייחסות לביטול הסכמים בכלל, ולביטול הסכם גירושין בפרט. ככלל, הסכמים יש לכבד. הסכמי גירושין על אחת כמה וכמה כיוון שחוץ מהסכמות הצדדים במקרה שלנו ישנו גם את התוקף המשפטי שבית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה נתנו להסכם במסגרת אותו סעיף 2א שציינו בשאלה הקודמת. ולכן, אם תרצי לבטל הסכם זה יהיה צורך לבדוק על פי חוק החוזים האם חלה אחת מהעילות המנויות שם וכן יהיה צורך לבדוק האם ההליך ההסכמי אושר כדין על ידי בית המשפט. כיוון שמדובר בדירת מגורים יש צורך לבדוק את זה לעומק.
גבי שאל: לי ולאשתי ארבעה ילדים קטינים. אנחנו מתגרשים והיא דורשת בהסכם מזונות בסכום מופרז לפי אורח חיים פזרני שכולל חוגים, מסעדות ומותרות. השכר שלי ממוצע ואני גר בדירה שכורה קטנה. איך להתמודד?
ובכן, אם שאלה זו הייתה נשאלת לפני מספר שנים התשובה לכך הייתה מאוד מורכבת עבורך. אבל ביולי 2017 עם הבע״ם החדש שאנחנו עדים לו 919/15 זה פסק דין שיצר מהפיכה בין היתר בתחום המזונות והמשמורת ויצר חלוקה שוויונית בעומס ובאחריות המוטלת על האב ועל האם. במצב זה בית המשפט יבחן הן את היכולות הכלכליות של שניכם והן את ההוצאות היחסיות שכל אחד מוציא בזמן שהילדים אצלכם. לכן בהסכם מסוג זה בו האישה מבקשת מותרות למיניהם זה משהו שהוא ככל הנראה לא יעבור. אם מדובר בהכנסות ובחלוקת זמני שהות שהיא שוויונית או קרובה לכך סביר להניח שלא ייפסקו מזונות.
רונן שאל: אשתי הגישה לי טיוטת הסכם גירושין שכולל סעיף בו עלי לשאת בחובות שצברה בעסק הכושל שהקימה. האם להסכים לכך?
אם היה מדובר בעסק מניב, האם השאלה הזו הייתה נשאלה? ככל הנראה שלא. במילים אחרות, יש להסתכל על זכויות ועל חובות כמקשה אחת. יש ביניהם התאמה. ככל שיש שיתוף בזכויות, יש שיתוף בחובות. ועל כן, אם החובות נצברו בעסק תוך כדי מהלך החיים המשותפים, תוך כדי ניהול העסק באופן שהוא תם לב, אין סיבה שהחובות לא יהיו חלק מהאיזון הכלכלי ביניהם.
חנוך שאל: אני ואשתי בהליכי גירושין ומעוניינים במשמורת משותפת. בשנים האחרונות היא מדברת הרבה על שאיפתה לעבור לצפון ליד הוריה אבל אני חייב להישאר במרכז בגלל העבודה שלי. איך אני יכול להגן על עצמי בהסכם?
הסוגיה הזו היא סוגיה שדנה בהגירה פנימית. הרצון של אשתך לגור ליד הוריה הוא רצון שאפשר להבין אותו, בתי משפט גם תומכים בזה. יחד עם זאת, מעבר מגורים משמעותי מצריך הסכמה משותפת על פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. אם יש הסכמה, נהדר. אם אין הסכמה נציע להכניס סעיף נפרד להסכם המגביל מעבר. רק קח בחשבון שהסעיף מגביל גם אותך.
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה
המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל