ערב חתונה, ההתרגשות בעיצומה. הכנות אחרונות. מדידות, סידור שולחנות, מי אישר ומי לא יגיע. טבעות, תיאום אחרון של איפור ושיער. בום. מגישים לך הסכם. לא סתם הסכם, אלא כזה שאומר שכל מה שבן הזוג צבר, צובר או יצבור בעתיד בקריירה המשגשגת שרק החלה - שלו בלבד. אין חשבון משותף ולא יהיה. אם תהיי איתו יהיה לך, בשפע. אם לא תישארי איתו אין לך כלום, גם אם הוא יזרוק אותך. בן הזוג אומר שאם אין חתימה אין חתונה. תגידי כן או תגידי לא?
אין כל פגם בכך שאדם רוצה לשמור על הרכוש הנפרד שיש לו, זה לגמרי הגון. רכוש נפרד הוא כל מה שנצבר עד למועד הנישואין, בין מעבודה בין במתנות ובין מירושה. רכוש נפרד הוא גם כל מה שיתקבל במהלך הנישואין אצל מי מהצדדים במתנה או בירושה. אם תרצו לשתף את בן/בת הזוג גם ברכוש הנפרד, זה בסדר. העיקר שתדעו שאתם לא חייבים.
אבל מה קורה אם הסכמת לחתום על ״הסכם פיליפינית״ בו את יוצאת בלי כלום, נולדו שלושה ילדים ומי מכם מעוניין להתגרש? האם הוגן שתצאי מהנישואין עם אפס גמור והוא יישאר עם כל הרכוש?
לא פשוט, אך אפשרי
הפתרון במקרה זה הוא אחד – להגיש תביעה לביטול ההסכם. זה מסוג התביעות שקשה מאד לנצח בהן כי בית המשפט לא אוהב לבטל הסכמים, ולו משיקולי וודאות משפטית. חשוב מאוד לדעת שהסכמים יש לכבד, ללא קשר לשיקולי הגינות וצדק. ואכן, לא פשוט לבטל הסכם ממון, מה שמחייב הקפדה יתרה על הליך אישור ההסכם.
על פי חוק יחסי ממון, הסכם ממון מחייב אישור על ידי בית משפט או נוטריון. נוטריון מוסמך לאשר הסכם רק לפני החתונה ולא אחריה. הליך אישור ההסכם נועד לוודא הבנה של ההסכם וחתימה מתוך רצון חופשי ללא לחץ וכפייה. בית המשפט עובר עם הצדדים על ההסכם, שואל שאלות במידת הצורך, בודק ייצוג או היעדרו ומדוע ורק אז מאשר את ההסכם. אותו הליך אמור להתקיים גם בפני נוטריון, אלא שנוטריון לא בהכרח מבין בדיני משפחה ולא יכול לדעת אם ההסכם מקפח או לא, וגם לא יודע לשאול שאלות כדי לוודא הבנה ברוח דיני המשפחה.
אישור הנוטריון נעשה על גבי טופס סטנדרטי. לא מתנהל דיון ובדרך כלל גם לא נשאלות שאלות על ההסכם המתקבל כמובן מאליו AS IS. חתימה, חותמת, סרט אדום ונגמר.
השוני המהותי בין הליך אישור הסכם בבית משפט לבין הליך אישור הסכם בפני נוטריון מחייב הקפדה יתרה מצידו של הנוטריון. עליו להבין את המטריה של דיני משפחה, לעבור עם הצדדים על ההסכם, לוודא קבלת ייעוץ משפטי ולעמוד על כך שני הצדדים יתייצבו בפניו עם עורכי דין. יש מצבים בהם ראוי שנוטריון יסרב לאשר הסכם, למשל אם בני הזוג מגיעים כמה ימים לפני החתונה, בלי עורכי דין, וללא הבנה של כל פרטי ההסכם.
נעיר כי מאחר והסכם ממון הוא חוזה משפחתי שמעורבים בו רגשות, תלות והסתמכות, להבדיל מחוזה עסקי, הגיעה השעה לבטל את הוראת החוק המאפשרת אישור הסכם ממון בפני נוטריון או לחלופין, לקבוע בחוק כללים נוקשים וברורים להליך אישור ההסכם בפני נוטריון כדי למנוע מצבי קיפוח של צדדים שלא היו מיוצגים ולא הבינו את חומרת בחירתם עד שהגיעו למצב של גירושין, שנים רבות אחרי.
מהן עילות הביטול?
כאמור, בית המשפט לא בנקל יבטל הסכם ממון משיקולים של סופיות הדיון. יש להציג עילות כבדות משקל על מנת לשכנע בצדקת הביטול.
ניתן לבטל הסכם ממון בשל פגמים על פי חוק יחסי ממון, כמו פגמים באישור ההסכם, בעריכתו או בכריתתו. פגמים באישור ההסכם יכולים להיות למשל במצבים בהם ההסכם אושר מבלי שתוכנו והשלכותיו הוסברו לצדדים.
כמו כן ניתן לבקש ביטול בעילות לפי חוק החוזים כגון הטעיה, השפעה בלתי הוגנת, מצגי שווא וכדומה. החוק מטיל חובה לנהל משא ומתן לקראת חתימה על חוזה בתום לב. אם בן הזוג הסתיר מידע חשוב לפני החתימה על ההסכם, הדבר יכול להוביל לביטולו. כך גם ניצול מצב נפשי קשה או מצוקה של הצד השני.
בכל מקרה חשוב לזכור שהסכם ממון מקפח לא חייב להיות סוף הדרך עבורך, ומומלץ להתייעץ עם עורך דין הבקיא בתחום.
עו״ד ומגשרת אורלי מנע שני עוסקת בדיני משפחה, הסכמי ממון וחלוקת רכוש
המאמר נכתב בלשון זכר/נקבה לשם הנוחות, אך הוא מתייחס לשני המינים
הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.