בתביעה ייצוגית שהוגשה לבית המשפט המחוזי בלוד ב-2015 נטען כי בנק "הפועלים" נהג לעכב כספי מט"ח שהתקבלו עבור לקוחותיו ולגבות עמלה בגין העיכוב, וזאת בניגוד לתעריפון העמלות של הבנק.
לפי התעריפון, גובה העמלה שניתן לגבות עבור כספים המועברים במטבע זר שווה ל"שני ימי ערך", ולצורך חישובה הבנק רשאי לעכב את הכספים במשך יומיים. אלא שבתביעה נטען כי הבנק נהג לעכב את הכספים מעבר ליומיים וכלל את הימים הנוספים בעמלה הסופית שגבה עבורם.
מנגד, "הפועלים" טען כי העמלות נגבו לפי חוק ובהתאם לתעריפון, והסביר כי רוב הפעולות הנעשות במטבע זר מתעכבות מעבר לקבוע בו בשל הוראות בנק ישראל הנוגעות להן.
לאחר ששני הצדדים הביעו את עמדותיהם הנוגדות, הם ניהלו משא ומתן ולפני ארבעה חודשים פנו לבית המשפט על מנת שיאשר את הסדר הפשרה שגובש בעניין.
פתרון מלא לסוגיה
לפי ההסדר, "הפועלים" ישנה את נהליו כך שבמקרים בהם כספים יעוכבו מעבר ליומיים (או מעבר למה שהוסכם באופן ספציפי עם לקוח מסוים), הוא יעביר את הסכום שצריך היה להתקבל בחשבון הלקוח פחות העמלה הקבועה בתעריפון, ולא תגבה עמלה נוספת בגין עיכוב מעבר לקבוע בו.
בנוסף, הצדדים הסכימו על מומחה שיעריך את סכום העמלות שנגבו ביתר, ויגיש את חוות דעתו עד לספטמבר הקרוב. בהמשך, "הפועלים" התחייב לפצות את כלל לקוחותיו בכך שלא יגבה עמלה עבור העברות במטבע זר למשך תקופה שתשקף את גובה הסכום שיקבע המומחה.
השופט עופר גרוסקופף אישר את הסדר הפשרה לאחר שקבע כי הוא הוגן וסביר.
השופט ציין כי ההסדר מתאים לעמדת בנק ישראל, לפיה מצד אחד "הפועלים" נדרש לעכב את כספי המט"ח בהתאם לתעריפון, אך מצד שני, עיכוב נוסף הנגרם בשל ביצוע הוראות בנק ישראל לא צריך להוביל לגביית עמלה גבוהה יותר מלקוחות הבנק.
בסופו של עניין, השופט גרוסקופף קבע שההסדר מעניק פתרון מלא לסוגיה. הוראות משלימות לביצוע ההסדר ופסיקת הגמול לתובע הייצוגי ושכר הטרחה לעורכי דינו ייקבעו לאחר שהמומחה ישלים את חוות דעתו.
ב"כ התובע: עו"ד עופר לוי
ב"כ הנתבעת: עו"ד יואב הירש, עו"ד חגי פרידלר ועו"ד אור יונה
עו"ד רונן שחר עוסק/ת ב- בנקים
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.