כבר שנים שתעשיית המשחקים מנסה להתחקות אחר תעשיית הסרטים. תקציבים גדולים של עשרות מיליוני דולרים נשפכים אל המחשבים והקונסולות בניסיון לזכות קצת בזוהר שעוטף את הוליווד, בירת סרטי הקולנוע העולמית.
חלק מהרצון להידמות לתעשיית הסרטים בא לידי ביטוי בגרסאות ממוחשבות של שוברי הקופות שמונפקים בהוליווד. כך, לאורך עשרים השנים האחרונות רואים לא מעט משחקי מחשב שבאו בעקבותיהם של סרטים מצליחים במיוחד בניסיון למשוך את הקהל מהאולמות אל העולמות הווירטואליים.
בשנים האחרונות, הוליווד היא כבר לא מה שהייתה פעם. הסרטים מוצלחים פחות וההכנסות שרושמים האולפנים הגדולים יורדות אט-אט.
אחת הסיבות למגמה היא הפיראטיות הגואה באינטרנט אך לא מעט מהאשמה יכולים לקחת על עצמם אולפני הסרטים, שמנפקים סרטים שעלילתם לא איכותית וחדשנית מספיק. כשהוליווד נמצאת בסוג של מצוקה, היוצרות התהפכו והמשחקים מהווים את מקור ההשראה לסרטים חדשים. חדשים אבל כושלים.
את הפרק האחרון (בינתיים) בסאגה אנחנו יכולים לראות כבר מאתמול (ה'), כשלמסכים בישראל הגיע הסרט "מקס פיין" בכיכובו של מארק וולברג ובהפקה של 35 מיליון דולר. בדומה לעלילת המשחק מ-2001, הסרט מתמקד במסע הנקמה של השוטר פיין, הנחוש למצוא את אלה שרצחו את שותפו ואת משפחתו.
המסע לוקח אותו אל עולם תחתי אפל שבו נאלץ פיין להילחם באויבים ולחקור שרשרת רציחות הקשורות למותם של אשתו ובנו. "מקס פיין" הספיק לגרוף רק 18 מיליון דולר בסוף השבוע הראשון שלו בארה"ב וזכה בעיקר לביקורות שליליות מצד המבקרים.
הסרט הוא עוד אחד מסדרת סרטים מבוססי משחקים שמצד אחד מנסים למשוך קהל שבוי מהקונסולות אל בתי הקולנוע אך מצד שני מפספסים בגדול. קהל הגיימרים אמנם מגיע לראות את הסרט כדי להיווכח בעיניו כיצד הפכו גיבוריו הווירטואליים לשחקנים בשר ודם אך מספיקה להם הצצה אחת כדי להתייאש מהתוצאה.
הכישלון של מריו
הסנונית הראשונה בז'אנר נחשבת עד היום לכישלון הכי גדול שלו. ב-1993 הגיע לאקרנים השרברב המפורסם בעולם בניסיון לנצל את הפופולריות של מריו (שסדרת המשחקים בכיכובו מכרה עד היום למעלה מ-200 מיליון עותקים) ולהזרים קצת מזומנים לקופות האולפנים.
אבל הניסיון של בוב הוסקינס, שגילם את מריו, להילחם בדניס הופר, ששיחק את קינג קופה הרשע (Bowser), נכשל כישלון חרוץ. 48 מיליון דולר הושקעו בסרט המוזר הזה, אבל הקהל האמריקני הצביע ברגליים ורק 20 מיליון דולר נכנסו חזרה לקופה בארה"ב. קשה להאמין שאחד התסריטאים בסרט היה זה שכתב כמה שנים אחר כך את "גברים בשחור" המצליח.
הכישלון של מריו בקופות לא הרתיע את היוצרים בתעשייה. שנה לאחר מכן יצא לקולנוע Street Fighter שהתבסס על משחק המכות המצליח באותה תקופה. התסריטאי והבמאי של הסרט היה סטיבן אי. דה סוזה, שאחראי לתסריטים של "מת לחיות" 1 ו-2. את התפקיד הראשי בסרט עשה ז'אן קלוד ואן דאם, שמתברר שאפילו עבור הרמה האיכותית שמקושרת אליו, הסרט נחשב גרוע. גם ראול ג'וליה וקיילי מינוג בתפקידי משנה לא הצליחו להציל את הסרט.למרות הכשלון, ב-2009 מתוכנן סרט נוסף בסדרה.
"סטריט פייטר" לא נשאר הרבה זמן לבד. המתחרה בזירת משחקי המכות, "מורטל קומבט", הגיע ב-1995 גם לקולנוע. עלילת הסרט היתה מופרכת כמעט כמו זו של קודמו, אך בתקציב דל יחסית (24 מיליון דולר), הצליח "מורטל קומבט", שנראה כמו סרט קונג פו רע, לגרוף 122 מיליון דולר בקופות. ההצלחה הביאה לסרט המשך שנתיים לאחר מכן והשמועות בתעשייה מדברות על סרט שלישי בסדרה שצפוי להגיע ב-2010.
הכוח הנשי
בעשור הנוכחי ז'אנר הסרטים מבוססי המשחקים התחיל לצבור תאוצה לאור הפופולריות הגדלה של תעשיית המשחקים והכסף שהתחיל להתגלגל בה. ב-2001 הגיע הסרט הטוב ביותר בז'אנר - "טומב ריידר". עם אנג'לינה ג'ולי בתפקיד הארכיאולוגית לארה קרופט, גרף הסרט 274 מיליון דולר - יותר מפי שניים מתקציב ההפקה. ג'ולי, חמושה בצמה ובגופיה צמודה מדי, חזרה כעבור שנתיים למדים של קרופט אך הסרט השני הצליח פחות מהראשון (156 מיליון דולר).
בינתיים, יש הערכות על סרט שלישי בסדרה, כשעדיין לא ברור אם ג'ולי תהיה זו שתיכנס שוב לנעליה של קרופט.
סוד ההצלחה של "טומב ריידר" - בחורה סקסית עם אקדחים כדמות הראשית - היה גם גורם ההצלחה של טרילוגיית הסרטים "האויב שבפנים" (Resident Evil). לצד סדרת משחקי המחשב המצליחה, שהראשון בהם מכר למעלה מ-30 מיליון עותקים, ניסתה מילה יובוביץ' בתפקיד הראשי, לשחזר את ההצלחה.
שלושת הסרטים בסדרה גרפו יחד 378 מיליון דולר - לא מעט עבור הז'אנר הכושל. את הסרטים כתב פול אנדרסון, שאחראי גם לתסריטים של סרטי "מורטל קומבט" וגם לסרט Castlevania, שמבוסס גם הוא על משחק מחשב ומתוכנן לצאת ב-2009.
ב-2005 עוד תקווה גדולה להצלחה התנפצה בדרך לקולנוע. הסרט "דום" (Doom), בכיכובו של דה רוק, מבוסס על סדרת משחקי יריות מצליחה ביותר משנות ה-90.
"דום" הצליח להחדיר לתעשיית המשחקים את המושג "משחק יריות מגוף ראשון" ולמעשה התווה את הדרך לעשרות משחקים דומים בהמשך כמו Duke Nukem, Quake, Half Life ו-Unreal. אבל למרות ההצלחה של "דום" כמשחק, הסרט נפל חזק. 60 מיליון דולר הושקעו בהפקת הסרט אבל ההכנסות, בגובה 56 מיליון דולר, לא הספיקו כדי לכסות את ההוצאות.
אחד השמות הבולטים בתעשיית הסרטים מבוססי המשחקים הוא הבמאי הגרמני יו בול. בול אחראי לסרטים "לבד בחשיכה" (Alone in the Dark), "בית המתים" (House of the Dead), BloodRayne ו"פוסטל" (Postal). כולם, כמובן, מבוססים על משחקי מחשב מוצלחים יותר ופחות אך כולם - כמה לא מפתיע - נכשלו באופן נחרץ בקופות. "לבד בחשיכה", למשל, בכיכובו של כריסטיאן סלייטר, רשם הכנסות של 8 מיליון דולר בלבד וזכה אף למועמדות בפטל הזהב, האוסקר של הסרטים הגרועים ביותר. הכישלון של בול גרר אחריו את זעמם של גיימרים בעולם שהקימו עצומה, עליה הספיקו כבר לחתום למעלה מ-310 אלף גולשים, הקוראת לבול להפסיק ליצור סרטים.
עוד סרט שנכנס לז'אנר רק לאחרונה הוא "היטמן" (Hitman), שיצא לאקרנים אשתקד ומבוסס על סדרת משחקי יריות מצליחה. סרט הקולנוע הביא את סיפורו של רוצח שכיר קירח שנשלח להתנקש במספר אנשים והוא עמוס בקטעי אלימות. את הדמות הראשית של סוכן 47 גילם טימותי אוליפנט (האיש הרע ב"מת לחיות 4"), שהצליח לייצר הכנסות של 100 מיליון דולר אך לא הצליח להדהים את המבקרים עם העלילה הלא מתוחכמת שלו.
הלו? מישהו שומע?
אז מה יקרה הלאה? נראה כי תעשיית הסרטים לא מרימה ידיים והניסיונות לייצר שובר קופות שמבוסס על משחק מחשב ימשיכו להיכשל. כבר כמה חודשים שבאינטרנט רצות שמועות על הגעתה של טרילוגיית המשחקים "האלו" (Halo) לקולנוע. אחרי שהמשחק השלישי בסדרה רשם הכנסות שיא של 170 מיליון דולר ביום הראשון להשקתו, נראה שלמפיק הסרט המיועד, פיטר ג'קסון, במאי שר הטבעות, לא צפויה עבודה קשה בלגרור צופים לבתי הקולנוע.
בינתיים, המעריצים לא יכולים לחכות לסרט והם כבר יצרו זיופים רבים לטריילר שלו. כך הצליחו ליצור גרסה מזויפת לשמונה הדקות הראשונות של הסרט באמצעות סרטון פרומו שחברת המשחקים Bungie, יוצרת המשחק, שחררה לחלק השלישי בסדרה. בינתיים, כמעט 4 מיליון גולשים צפו בסרטון הזה ב-YouTube, מה שמוכיח שכמות הגולשים שמתעניינת בהפקה הזו עצומה.
העולם לפי סימס
סרט מדובר אחר שצפוי להגיע לקולנוע הוא Sims, שינסה להעביר את חוויית משחק הסימולציה למסך הגדול. בראיון שנתן מפיק הסרט ג'ון דייוויס למגזין Collider, הוא סיפר על התוכניות שלו לסרט. לדבריו, העלילה תתמקד בשני בני נוער שמצאו משחק מחשב ששמו Sims Infinity Pack. משחק זה יאפשר להם לסרוק את העולם האמיתי לתוכו. במהלך "סימס", מגלות הדמויות כי מה שהן עושות במשחק משפיע גם על העולם האמיתי. בסרט עצמו יהיה גם אויב שינסה לקחת מהם את המשחק בשביל לבצע את זממו בעולם. למרות העלילה המעט מופרכת, נראה שמפיקי הסרטים לא יצטרכו הרבה כדי לגרום למיליוני הנערות שאהבו את המשחק לרכוש גם את הכרטיס לסרט, שעתיד לצאת מתישהו בשנה הבאה.
סרט נוסף בז'אנר שמנסה שוב לקחת משחק מכות מוצלח ולהפוך אותו לסרט הוא Tekken שייצא ב-2009. למזלם של התסריטאים שנשכרו למלאכה, הם לא יצטרכו להיצמד לעלילת המשחק מהסיבה הפשוטה שאין לו כזאת. הסרט בנוי כולו סביב תחום המכות והוא יספר על נער המגלה כוח אדיר שמאפשר לו להילחם בצורה מוצלחת. כמובן שהנער יצטרך להגן על הכוח הזה נגד קבוצת לוחמים מקצועית שתנסה לקחת ממנו את הכוח.
סרט אחר הצפוי להגיע באמצע 2010 הוא הגרסה הקולנועית של "הנסיך הפרסי". עלילת הסרט תביא את הנסיך הפרסי (ג'ייק ג'ילנהול) להילחם בנבל המנסה לייצר סופת חול שתהרוס את העולם. עוד משחק בסרט בן קינגסלי ("רשימת שינדלר") ומפיק אותו ג'רי ברוקהיימר ("שודדי הקאריביים"). עוד סרטים שצפויים לצאת אך עדיין אין עליהם פרטים: Warcraft (2009), BioShcok (2010), Alone in the Dark 2 (2009), Metal Gear Solid (2009).