ההלוואות הפכו ממזמן להיות פרת המזומנים של הבנקים ושל חברות נאשראי. על פי נתוני בנק ישראל רק בעשור האחרון נרשם זינוק של פי 2 בהיקף ההלוואות במדינה. נכון לשנת 2017, היקף, לא כולל משכנתא, עמד על 193 מיליארד שקלים.
בבואם לקבל הלוואה, לא כולם יקבלו אותם תנאים. בדיקה של מצלמה נסתרת מגלה את הנוסחה הפשוטה: ככל שתתלבשו יפה יותר ותהיו מסודרים יותר בהופעתכם - תקבלו תנאים יותר טובים.
בבנק מזרחי טפחות הפער בתנאי ההלוואות בין מי שהגיעה לבנק בהופעה מחויטת לבין מי שהגיע בטריקו פשוטה עומד על 3-4 אחוזים. לעומת זאת בבנק דיסקונט לא ברור איך נקבעים התנאים. למעיין שהגיעה בהופעה מסודרת לא הסכימו לתת פרטים לעומת לירן שהגיע בהופעה מרושלת וקיבל תנאי הלוואה מפורטים.
לעומת זאת, בבנק לאומי לא התייחסו לאופן ההופעה והציעו תנאים הלוואה זהים. גם בבנק הפועלים נתנו את אותה הצעה אולם היא הייתה הכי יקרה ועמדה על ריבית של 11 אחוזים.
"כאשר אתם מגיעים לקחת הלוואה בסניף, ובטח שלא מכירים אתכם, הבנקים מסתכלים על כל דבר", מסביר צחי גרוסמן, יועץ משכנתאות ומומחה לבנקים. "לכן, בשביל להשיג תנאים הכי טובים, צריך לדעת גם להשוות מול בנקים נוספים וצריך גם לדעת להתמקח".
הבנקאים עצמם מודים שאין באמת תנאים ברורים למתן הלוואה וכי היא כפופה לשיקול דעתו הבלעדי והסובייקטיבי של הבנקאי עצמו. המילים פשוטות, ללבוש שלכם ולאינטראקציה מול מי שיושב מולכם יש המון כוח בקבלת תנאים משופרים יותר בלקיחת הלוואה.
תגובת בנק דיסקונט: "ההצעות למתן אשראי ניתנות בהתאם למגוון שיקולים, ובכלל זה: מטרת ההלוואה, גובה ההכנסות וההוצאות בחשבון, כושר ההחזר של הלקוחות ועוד. אפליה מכל סוג לא הייתה ולא תהיה שיקול בפעילות הבנק".
מיתר הבנקים לא התקבלה תגובה.