רוב הבתים בשכונת נחלת יהודה בראשון לציון, אחת היוקרתיות במרכז הארץ, הם בתים צמודי קרקע ששווים מיליוני שקלים. אבל מתחת לפני השטח קיימת עיר נוספת של יחידות דיור להשכרה שנבנו בניגוד לחוק, ללא היתרים וכמובן עם עצימת עין מהרשויות.
בחודשים האחרונים אספנו עדויות מבעלי בתים שסיפרו לנו שהיד שצריכה לאכוף היא גם היד שמקבלת את התמורה.
בבתים שבדקנו, גילינו שהבעלים החליט להסב את המרתף לכמה יחידות דיור. דבר שמצריך היתר בנייה. אבל רבים מהם מתעלמים מהדרישה הזו. האנשים שאמורים לפקח על כך הם מפקחי בנייה מטעם העירייה. אז בדקנו איך בכל זאת אפשר להשפיע על ההחלטה שלהם.
"הם לקחו כמו דמי שתיקה. 15-20 אלף שקל", אומר הבעלים מול המצלמה.
הצגנו את עצמנו בתור קונים פוטנציאלים שרוצים לרכוש בית בשכונה. עד מהרה גילינו שלבתים יש את טופס 4 הנדרש, אף שלבתים אין היתר בנייה. תעשיית השכירות משגשגת, בלי שום אישור מהרשויות.
בעל בית שדיברנו איתו סיפר שתמורת תשלום של עשרות אלפי שקלים ניתן לפתור את הבעיה ולקבל את טופס האכלוס וכך לאשר את יחידות הדיור. סכומי הכסף האלה משתלמים מאוד לבעלי הבתים. נכס עם כמה יחידות דיור יכול להניב עשרות אלפי שקלים משכירות מדי שנה.
כשהצגנו את עצמנו כשוכרי דירות, בעל בית שמשכיר ארבע יחידות דיור במרתף, הדריך אותנו כיצד לפעול אם מתעוררת בעיה ומגיע פקח למקום: "אם צריך, אנחנו משלמים. זה מתגמד. כשיבוא פקח אני משמן ושלום. זה משהו שידוע להרבה אנשים, אבל לא מדברים על זה. כי הרבה אנשים מרוויחים מזה ושותקים".
חשוב לומר, לא מדובר בעסק כלכלי בלבד, אלא גם במפגע בטיחותי. הדירות נבנות ללא היתר, בלי הבדיקות שיוודאו האם הן ראויות למגורים. לא רבים יודעים, אבל בדירות הללו אסור להשתמש בגז. ובכל זאת, רבים מהדיירים עושים זאת. בלי פיקוח של מכבי האש: גזים רעילים עלולים לסכן את הדיירים.
תגובת עיריית ראשון לציון: "תופעת פיצול הדירות היא נושא מרכזי במדיניות האכיפה שלנו, כל תלונה נבדקת ומטופלת על ידי אגף רישוי ופיקוח, אשר פתח בשנה האחרונה עשרות תיקים בגין הפרות שונות. המחלקה המשפטית שלנו פועלת נגד ההפרות המדוברות. ההאשמות שהועלו בכתבה לא מוכרות לנו וצריכות להיבדק על ידי משטרת ישראל. אנו מגנים כל התנהגות שחורגת מכללי המנהל התקין ונפעל נגד כל עובד שיחרוג מתפקידו".