צה"ל ביצע אתמול (רביעי) יירוט מבצעי ראשון באמצעות מערכת "קלע דוד" (שרביט קסמים) של רקטה ששוגרה מרצועת עזה, מעל שמי גוש דן.
הארסנל הרקטי של הג'יהאד האסלאמי הרבה פחות מרשים משל חמאס ובוודאי של חיזבאללה. זה בא לידי ביטוי, בין השאר, בכך שנכון ליום חמישי בצהריים, מבין 547 השיגורים שהוא ביצע, 394 חצו לשטח ישראל ו־124 נפלו בשטח הרצועה. כלומר, כ־22% מהשיגורים שביצע הג'יהאד האסלאמי במהלך המבצע שכונה "מגן וחץ, כלל לא חצו לשטח ישראל. בה בעת, 175 רקטות יורטו באמצעות כיפת ברזל, ששיעור היירוט שלה עד כה במבצע עומד על 95%.
כיפת ברזל, שמהווה את הקו הראשון בשכבות ההגנה האווירית של ישראל, היא מערכת ליירוט רקטות לטווח קצר מתוצרת רפאל, שמציגה יעילות מרשימה. היא הופעלה לראשונה במבצע "עמוד ענן" בשנת 2012, והשוואה למבצע "צוק איתן" ב־2014 שבו הציגה יכולת יירוט של 90% מהרקטות, מצביעה על שיפור ביעילותה. מרכיבי המערכת כוללים מכ"ם חיפוש והנחיה, מרכז בקרה וטילי יירוט (טמי"ר) שעלותם כ־50 אלף דולר.
השכבה הבאה בהגנה האווירית של ישראל היא מערכת קלע דוד, שמיועדת ליירוט איומים מתקדמים לטווח קצר ובינוני, ובהם טילים בליסטיים, טילי שיוט, כלי טיס ומל"טים. את המערכת פיתחו במשותף מנהלת "חומה" במפא"ת שבמשרד הביטחון וה־MDA (סוכנות ההגנה מטילים האמריקאית), בהובלת החברות רפאל וריית'און.
מערכת קלע דוד כוללת מכ"מ MMR שמפתחת חברת אלתא, חטיבה וחברה בת של התע"א, ואת מערכת השליטה והבקרה "שקד זהב" - פרי פיתוח של חברת אלישרא, מקבוצת אלביט מערכות. ארה"ב שותפה לפרויקט לא רק בפיתוח, אלא גם במימון. המערכת מסוגלת להתממשק למערכות אמריקאיות ולעבוד איתן יחד.
הכתבה פורסמה לראשונה באתר גלובס