השקעה באנרגיה מתחדשת תניב רווח נקי של כ-10 מיליארד שקל למשק הישראלי. כך לפי דו"ח כדאיות כלכלית של אנרגיה מתחדשת.
לראשונה בישראל נערך דו"ח עלות-תועלת מקיף, אשר מחשב את הרווח הנקי מהשקעה באנרגיה נקייה, דוגמת אנרגיה סולארית, רוח וביו-מסה. הדו"ח, יוזמה של ארגון הסביבה העולמי גרינפיס בישראל, נערך ע"י חברת אקו אנרג'י הישראלית, שהינה חברת מחקר כלכלית ועצמאית המתמחה בתחום האנרגיה.
בחינת הכדאיות הכלכלית מוכיחה רווח נקי למשק הישראלי כתוצאה מיישום חוק "אנרגיה מתחדשת". החוק של גריפיס מגדיר יעדי מינימום ליישום אנרגיה מתחדשת בהיקף של לפחות 20% עד 2030. ביום ראשון הקרוב צפויה ועדת השרים לחקיקה להצביע על החוק, אשר הוגש ע"י חברי הכנסת ניצן הורוביץ, דב חנין ואופיר פינס-פז. ההצעה של גרינפיס מבקשת לעגן בחקיקה יעדי מינימום של אנרגיה מתחדשת, לוחות זמנים, תמריצים כלכליים ותעריף ירוק מיוחד שישולם לצרכנים שהופכים ליצרנים.
הערכת עלות-תועלת לאנרגיה מתחדשת בהיקף זה נעשית בישראל לראשונה, ולא בוצעה בעבר ע"י שום גוף ממשלתי או מוסמך אחר, ויש בה כדי להפריך דעות קדומות שעיכבו עד היום את יישום הטכנולוגיה. למעשה, הדו"ח מוכיח בצורה ברורה כי ככל שגדל היקף היישום של האנרגיה המתחדשת, כך עולה הרווח הנקי ממנה.
החוקרים, ד"ר עמית מור ושמעון סרוסי, גילו בנוסף, כי השקעה באנרגיה מתחדשת תיצור כ-5,500 מקומות עבודה, במיוחד באזורי הדרום והצפון, שם ישנו אחוז גבוה של דורשי עבודה והיעדר פיתוח סדיר. מקומות העבודה החדשים יהיו מגוונים ויתפרסו על פני התחומים: הנדסה, תכנון, בנייה והקמה, הפעלה ותחזוקה, הן של טורבינות רוח ולוחות סולאריים על גגות הבתים והן של תחנות כוח סולאריות גדולות. מספר מקומות העבודה עשוי אף לגדול כאשר מכלילים את מקומות העבודה במעגל המשני, כגון רואי חשבון, עורכי דין, אנשי שיווק ופרסום שירותים משרדיים וכדומה.
"הגיעה העת שגם ממשלת ישראל תגיע למסקנה אליה הגיעו המדינות המתקדמות בעולם, לפיה אנרגיה מתחדשת משמשת כתוכנית ההאצה הטובה ביותר בשוק", אומרת עו"ד נילי גרוסמן, מנהלת מאבק האנרגיה ושינויי האקלים בגרינפיס, "ממצאי הדו"ח מנפצים את התפיסה השגויה והמיושנת, לפיה אנרגיה מתחדשת אינה רווחית. אני קוראת לשרי ישראל להתחשב ברווחיות 'חוק אנרגיה מתחדשת' שיעלה להצבעה ביום ראשון.
אלפי מקומות התעסוקה החדשים יעניקו משב של תקווה ופרנסה טובה בעידן של אבטלה גואה. רווחי המיליארדים יישארו במשק הישראלי במקום להתבזבז על ייבוא דלקים מזהמים וכיסוי נזקים בריאותיים. לראשונה, יתפנו רווחים למגזרים מוזנחים ותחומים כתרבות, חינוך ורווחה".
החוק יסייע לישראל לעמוד בדרישות הקבלה לארגון ה-OECD (מועדון המדינות המתועשות) אשר מונה שורה של דרישות סביבתיות בתחום החשמל, וביניהם הסרת חסמים בפני טכנולוגיות אנרגיה מתחדשת. החוק אף יעודד יזמות ישראלית בתחום של ייצור, פיתוח ויצוא של טכנולוגיה זו. ארה"ב, סין, אוסטרליה ובריטניה החלו השנה בתוכניות השקעה ארוכות טווח לטיפוח ופיתוח אנרגיות מתחדשות, בסדר גודל של מיליארדי דולרים.
"ישראל עדיין יכולה לזנק לראש המרוץ הסולארי ולהחזיר לעצמה את מעמדה כחלוצה בתחום", סיכמה גרוסמן.
ד"ר עמית מור, מנכ"ל חברת אקו-אנרג'י, הוסיף כי "עמידה ביעדי הפקת אנרגיה מתחדשת בישראל תניב למשק רווח של 10 מיליארד שקלים, וכל זאת ללא הקצאה מתקציב המדינה. אנרגיה מתחדשת תעודד תעשיית יצוא משגשגת, תקטין את התלות האסטרטגית של ישראל ביבוא דלקים, תשפר את איכות הסביבה ותיצור אלפי מקומות תעסוקה".