כ-135 רשויות מקומיות הגישו בקשות לסיוע לרכישת תשתיות להפרדה ומיחזור ולתוכניות הסברה, עד עתה אושרו כ-33 בקשות בעלות של כ-8.5 מיליון.
מנגנון הסיוע של המשרד להגנת הסביבה מחולק למנגנון פנים-עירוני, הקרוי סיוע מיועד, ומנגנון חוץ-עירוני, הקרוי פיתרונות קצה. לטובת המנגנון הפנים-עירוני, הכולל סיוע עבור הקמת מרכזי מיחזור, ביצוע תוכניות הסברה ותכנון מערכי מיחזור, יועבר 65% מהתקציב המצטבר בקרן לשמירת הניקיון מכספי היטל ההטמנה. סיוע זה מובטח רק לרשויות המקומיות. לטובת המנגנון החוץ-עירוני, הכולל בנוסף לסיוע הפנים-עירוני סיוע להקמת מפעלי מיחזור ופתרונות קצה מתקדמים למיחזור פסולת, יועברו 35% הנותרים, עליהם יכולים להתמודד, בנוסף לרשויות המקומיות, גם יזמים פרטיים וחברות כלכליות.
כל רשות מקומית תקבל את חלקה היחסי, הכולל 65% מהכספים אותם שילמה במסגרת היטל ההטמנה. כך, אם לדוגמא רשות מקומית מסוימת פינתה לאתרי הטמנה כ-5000 טון עד סוף שנת 2007 (חצי שנה מאז החל ההיטל ביולי 2007 - זמן כניסת היטל ההטמנה לתוקף) ו-10000 טון עד סוף 2008, היא תקבל 65% מסך של 250 אלף שקלים לטובת בניית תשתיות פנים עירוניות להפרדת פסולת.
"המטרה היא" מוסר אברי לכמן, ממלא מקום ראש אגף פסולת מוצקה במשרד להגנת הסביבה, "להחזיר את הכסף לציבור ולהגדיל את אחוז המיחזור של הרשויות המקומיות. לכן אנו תומכים בנושא בעזרת תקציב קרן הניקיון שזהו למעשה הכסף שהרשויות הכניסו לתוך הקרן". לכמן מוסר עוד, כי מדי שנה מיוצרים בישראל 5 מיליון טון פסולת. כמות זו גדלה מדי שנה ב- 3-5%.
מדיניות הטיפול בפסולת קובעת, כי על מנת לתת מענה לפסולת המיוצרת לטווח ארוך, יש לקדם את הטיפול המשולב בפסולת הכולל הפחתה במקור, שימוש חוזר, מיחזור, פל"א (שימוש בפסולת לצורך הפקת אנרגיה) והטמנה. מצב הטיפול בפסולת בארץ כיום הוא כי רוב הפסולת (כ-80%) מוטמן באתרי ההטמנה. תוך מספר שנים בודדות ימוצו כל אתרי ההטמנה המאושרים הפעילים כיום.
מטרת ההיטל הינה לשקף את המחיר האמיתי של ההטמנה ולאפשר תחרות הוגנת לשיטות הטיפול המתקדמות - מיחזור והפקת אנרגיה מפסולת. על-פי חוק שמירת הנקיון, הכספים שיתקבלו בקרן לשמירת הניקיון יתנהלו בחשבון נפרד וישמשו לפיתוח, להקמה ולייעול אמצעים חלופיים להטמנת פסולת שפגיעתם בסביבה פחותה מזו של ההטמנה (אמצעים חלופיים) ולעידוד השימוש בהם. בדרך זו, הכספים שיתקבלו מהיטל ההטמנה יוחזרו לרשויות המקומיות לצורך הקמת תשתיות למיחזור ולהשבה.