משרד האוצר עושה לעצמו חיים קלים. בפעם השנייה מאז החלה כהונתה של ממשלת נתניהו השנייה היא מעלה מיסים, למרות ההבטחות של נתניהו מלפני הבחירות שיפחית אותם. מיותר לציין שהמסים האלו פוגעים דווקא בשכבות החלשות ובמעמד הביניים.
גזירת המס על הסיגריות התגנבה מאחורי גבנו כמעט מבלי ששמנו לב. ערב אחד החליטה הממשלה שזו העת – ותוך שעתיים כולנו שילמנו שני שקלים יותר. לא נורא, אמרו המסנגרים. שהמעשנים ישלמו, בין כה עישון זה מותרות.
ראו נערי האוצר והביבי שבראשם שהשיטה עובדת, ולפתע התבשרנו שתוך שעתיים וקצת מחירי הדלק יעלו ב-35 אגורות. למה דווקא עכשיו? כדי שנהגים לא יספיקו לתדלק במחיר הישן, אמר מקור באוצר לגל"צ. לפחות יש להם את היושרה להודות שזו הסיבה.
והרי אף אחד לא יוכל למחות. באוטו לא נפסיק לנסוע, ומהעצבים אולי אפילו נעשן קצת יותר. לא נורא. מה לא נעשה, אזרחים נאמנים שכמונו, כדי לבלום את המיתון ולמנף את הצמיחה.
חוק עוקף חוקים
החוק אומר שמחירי הדלק מתעדכנים אחת לחודש, והודעה על כך יוצאת ב-26 של החודש שלפני. אבל בשביל זה יש את חוק ההסדרים - או החוק שעוזר לממשלה לא לקיים את החוק, אם אתם מתעקשים.
מאז חוק ההסדרים הראשון (1985), הממשלה מעבירה מדי שנה מסים חדשים, גזרות כלכליות, עיכוב-ביצוע של חוקים ושאר מריעין בישין, במסגרת הצבעת אמון מרוכזת בליל התקציב המרתוני שכולם כבר רוצים לסיים, וכולנו יודעים איך מאשרים תקציב בישראל.
הממשלה לא היתה חייבת לתת לנו התראה, אבל ככה נהוג. הקפיטליזם החזירי מת, כמו שאמרו בתחילת המשבר? כנראה שלא. המדינה שכחה שהיא כאן כדי לשרת אותנו, ולא לעשות כסף על חשבוננו, כמו אחרון אילי ההון. השיטה הזו, של העלאת מסים בין לילה - גם אם מוצדקת - מריחה רע. אני לא יכול להשתחרר מההרגשה שהממשלה רוצה לגזור קופון על חשבוני.
תנסו לראות את הסיטואציה בקטן. איך הייתם מגיבים אם בעל הדירה שלכם היה מעלה את שכר הדירה באמצע החוזה? או שהקופאית בסופר היתה אומרת "מצטערת, מאז שלקחת את הספגטי מהמדף המחיר עלה בשני שקלים"? זה לא היה עובר. גם העלאת המס ההזויה הזו לא אמורה לעבור בשקט.
אז מה היה לנו בינתיים? מס על סיגריות, מס על הדלק, תוכנית להעלאת מע"מ באחוז אחד והחלתו על הירקות והפירות, והנטו שלנו עוד לא עלה. העיקר שמורידים מסים.