ביום רביעי, ה-31 לינואר נחגוג ט"ו בשבט, אך כבר שבועיים שרשתות המזון בכוננות שיא כדי לנסות למקסם רווחים ולמשוך את תקופת המכירות הקשורה אליו ככל הניתן. כבר עכשיו מוצבים בקדמת הסופרמרקטים מדפים מקושטים בפירות יבשים ושלטים המודיעים על מבצעים.
בינתיים, במשרד החקלאות ובמועצת הצמחים , קוראים לציבור לרכוש בכלל פירות טריים המגודלים בארץ ולא לרכוש פירות יבשים המיובאים מחו"ל. "ט"ו בשבט הוא ראש השנה לאילנות ולכן אני קורא לכם לאכול רק פירות טריים וישראליים כדי לחזק את החקלאים שלנו ואת החקלאות בישראל" כותב שר החקלאות אורי אריאל בהודעה הרשמית. "הפירות המיובשים מיובאים בעיקר מטורקיה ועל פי ההערכות הפירות המיובשים עולים פי ארבעה מפירות טריים, מכילים פחות ויטמינים ועל פי רוב יש בהם תוספות רכיבים מלאכותיים (כגון סוכרים או צבעי מאכל)".
אז בדקנו איפה הכי כדאי לבצע את הקנייה והאם צודק השר אריאל בטענותיו כלפי הפירות המיובאים. ראשית בדקנו אונליין באתרי המכירות של רשתות המזון הגדולות- שופרסל, מגה, ויקטורי ורמי לוי.
מכיוון שלרוב, כפי שנטען במשרד החלאות, עיקר הסחורה מיובאת (חוץ מתמרים) אין משמעות יתרה למותג אך בסיכום כל הרכישות, רשת ויקטורי היא הכי זולה ואילו מגה - הכי יקרה. כך סל של 600 גרם פירות יבשים,100 גרם מכל סוג יעלה בויקטורי 27.98 שקלים, ששופרסך אחריה עם 32.87 שקלים, רמי לוי היא הרשת השלישית ושם יעלו לכם המוצרים 35.09 ורשת מגה- 46.24 שקלים.
הפרשי המחירים נעים בין 120 ל-200 אחוזים בין הרשת הכי יקרה לרשת הכי זולה. כך 100 גרם אגוזי מלך יעלו ברשת מגה 12.85 שקלים, פי שניים מאשר ברשת ויקטורי, שם יעלו לכם האגוזים רק 6.33 שקלים. את הפערים הקטנים ביותר מצאנו כמובן בתמרים המיוצרים בארץ.
מי צריך אורגני?
לצד המותגים הפרטיים של הרשתות ומותגים מוכרים אחרים נמכרים גם פירות אורגניים, שנמכרים במחיר גבוה בעשרות אחוזים מהמותגים הרגילים. התייעצנו עם הדיאטנית הקלינית אורית הלר לגבי השאלה מתי כדאי להשקיע יותר כסף במוצר האורגני ומה חשוב לדעת לפני שרוכשים פירות יבשים.
"אגוזים מכל הסוגים, שקדים, בוטנים, גרעינים וכדומה מומלצים לרוב האוכלסיה בצריכה יומית כל עוד הם במצבם הטבעי, לא קלויים וללא תוספות סוכר ומלח סביר להניח שאין משמעות לצרוך אותם אורגנית מלבד המחיר", אומרת הלר.
"לעומת זאת משמשים וצימוקים עדיף לקנות אורגנים וללא צבעי מאכל. צבע המשמש המיובש הוא חום דהוי ולא כתום עז. הצבע הכתום מגיע מצבעי מאכל כימיים הנקראים חומרי ההזגה ואחראים לכך שהם נראים יפים. שימוש בחומרים אלו אינו מומלצים", היא מסבירה.
לדברי הלר, המשמעות המרכזית מבחינת המחיר היא האריזה ולכן ככל הנראה אין הבדל בין מותג זול למותג יקר. "אם המוצר מגיע ארוז אין הבדל בין המותגים וגם אם יש הבדלים, אין לאף אחד שום סיכוי לדעת אותם מלבד לשלוח את הפירות למעבדה". הלר ממליצה לקנות באריזות סגורות כשברשימת הרכיבים אין רכיבים נוספים מלבד הפרי עצמו.
חשוב לקנות במקום שיש בו תחלופה גבוהה או באריזות סגורות, כך שניתן לקרוא את רשימת הרכיבים. "מה שלא בריא בפירות יבשים הם התוספות, תוספת סוכר בקיווי, פפאיה וחמוציות (גם אלו ללא תוספת סוכר מסוכרות עם מיץ תפוחים טבעי) ותוספת של צבעי מאכל במשמשים, צימוקים, קיווי ,מנגו, פפאיה ואננס".
לגבי הקריאה של משרד החקלאות להעדיף צריכת פרי טבעי על פני פרי מיובש הלר אומרת כי היא מסכימה חלקית עם הנאמר. "פירות יבשים אינם בהכרח בריאים יותר מהפירות הטריים. חלק גדול מהוויטמינים והמינרלים נשמרים למרות הייבוש. ויטמין c הוא הויטמין היחיד בעצם שנהרס לחלוטין. ויטמיני b נהרסים באופן חלקי. הפירות היבשים מכילים נוגדי חימצון, סיבים תזונתיים ומינרלים שנשמרים למרות הייבוש אך נמצאים כמובן בפרי הטרי ולכן אין יתרון לצריכתם בצורתם המיובשת".