הקורונה אומנם עדיין כאן וכך גם הטיסות והתור הארוך בדיוטי פרי. רגע לפני שאתם מפוצצים את העגלה, או לוקחים איתכם מזוודה אקסטרא כדי לחזור עם שלל רב יותר מחו"ל, חשוב לקחת בחשבון שיש דברים שאסור לצאת או להיכנס איתם מהארץ, וגם אם גן- זה יכול לעלות לכם הרבה מאוד כסף.
אז מה מותר ומה אסור להעביר בגבולות, כמה כספים אפשר לקחת, ומה אסור לעשות כדי לא להסתבך במכס, כדי למנוע עוגמת נפש, או להסתבך במכס, ביקשנו מעו"ד רני שורץ, מומחה למיסוי מכס ומע"מ, לעשות סדר בחובות ובזכויות שמוטלים עלינו במכס.
מה מעבירים במסלול הירוק, ומה במסלול האדום?
"יש להצהיר על כל סחורה בשווי כולל של מעל 200 דולרים. גם פריטי לבוש, הצעצועים ושאר מוצרים שמקובל לרכוש בחו"ל נכנסים תחת קטגוריה זו", אומר עו"ד שוורץ. " גם מתנות שקיבלנו בחו"ל, עד שווי של 200 דולרים, יש פטור מלא ממיסים לפי הערך המסחרי של המוצר. אין צורך להצהיר על כך, ואפשר לעבור במסלול הירוק. מעבר לכך, צריך להצהיר כמו סחורות קנויות".
אם עשיתי סיבוב שופינג בלונדון ושילמתי מעל 200 דולר? אני אצטרך להיכנס למסלול האדום בשדה?
"במידה והמוצרים לא חורגים מהמפורט להלן הם פטורים ממס ומהצהרה וניתן לעבור עמם במסלול הירוק – שכמוהו כהצהרה שאין ברשות הנוסע טובין החייבים בהצהרה.
- הלבשה, הנעלה וצורכי טואלט אישיים - מהסוגים ובכמויות שנהוג להביאם כמטען יד של נוסע . מעבר לכך צריך לעבור במסלול האדם, ולהצהיר על הקניה.
- משקאות אלכהוליים: יין עד 2 ליטר, ומשקה משכר אחר עד 1 ליטר - לכל נכנס מגיל 18- מיסוי לפי כמות ולא לפי עלות.
- תמרוקים כוהליים עד ¼ ליטר - לכל נכנס.
- טבק על כל צורותיו במשקל שאינו עולה על 250 גרם )לעניין סיגריות – עד 200 סיגריות שהן פקט אחד- לכל נכנס מגיל 18 .
- באופן כללי, חפצים שערכם אינו עולה על 200 דולרים, לכל נכנס מגיל שנתיים ומעלה, אינם מצריכים דיווח. כלומר, אם נסעתם עם הילדים שמעל גיל שנתיים, אזי כל אחד מהם מאפשר להגדיל את כמות הסחורה הפטורה ממכס.
מה לגבי מחשבים, מצלמות וטובין יקרים אחרים, האם צריך להצהיר כאשר מוציאים מהארץ?
לא רק כספים, גם חפצים יקרים שערכם עולה על 200 דולרים יש להצהיר עליהם ביציאה מישראל, אם בכוונת האדם להחזיר לארץ את החפץ. כך למשל מחשב נייד, מצלמה, תכשיטים, שעוני יוקרה וכד' אחרת יחשב לעניין המס כחפץ שנקנה בחו"ל. כלומר יראו את הבאתו לישראל כיבוא.
מחשב ומוצרים אלקטרוניים יקרים אחרים שעולים יותר מ- 200 דולרים, ככלל, צריך לשלם עליהם מיסי ייבוא שונים (מכס,מס קניה, ומע”מ). עוד דבר שחשוב לזכור, כל קנייה בדיוטי פרי תיחשב כקנייה שנרכשה בחו"ל.
האם מותר להוציא כסף מזומן מהארץ, ואיך לעשות זאת?
כאשר יוצאים ונכנסים לארץ עם כסף מזומן, חשוב לדווח על כך במעבר הגבול, יש הבדל בסכומים בהתאם למעבר הגבול בו עוברים . הדיווח על העברת הכספים אינו מחייב במיסוי, אולם מנוהל מאגר מידע בנושא. העברת כספים בלא דיווח, יכולה להביא לחילוט הכסף ולקנסות.
- כניסה ויציאה דרך האוויר - הסכום החב בדיווח הנו 50,000 שקלים ומעלה, והוא כולל את סך כל הכספים בידי האדם: מזומנים, המחאות בנקאיות, המחאות נוסעים, ניירות ערך סחירים, שטרות סחירים וכרטיסי תשלום.
- מעברים יבשתיים – ניצנה, מעבר נהר הירדן, מעבר יצחק רבין- 12,000 שקלים ויותר חייב בדיווח.
- מעבר אלנבי- סכום החייב בדיווח: 2,000 דינר.
עו"ד רני שורץ, מומחה למיסוי מכס ומע"מ ושותף במשרד ירון אלדר פלר שורץ ושות',