אתר עלי אקספרס כבר הפך לשם נרדף לחיקויי מותגים שאפשר לקנות לעיתים בשמינית מהמחיר המקורי והישראלים, עם שלא אוהב לצאת "פראייר" קונה מהם בהמוניו.
אבל מה עושה מוכר סיני שיש לו חנות בעלי אקספרס אבל האתר אוסר עליו למכור חיקויים, או בשם המכובס "רפיליקות"? יוצר קשר עם עשרות מנהלי הקבצות בפייסבוק ומבקש מהם לפרסם בשמו את החיקויים תמורת אחוזים מהמכירות.
יש כמה קבוצות כאלו בארץ. הגדולה ביותר שייכת למשתמשת בשם דיאנה זוהר, פרופיל בדוי, כמובן. בקבוצה, "Buy By All" חברים כ-68 אלף חברים. בקבוצה שלה אפשר למצוא עשרות חיקויים למותגים כמו נייקי, אדידס, קלווין קליין וגם שאנל, דיור ואחרים.
הכל הולך. ממותגי הלבשה, הנעלה, שעונים, משקפי שמש, תיקים ומוצרי תינוקות כמו גם איפור וטיפוח מהמבוקשים ביותר בשוק. המוכר שיצר קשר עם מנהל הקבוצה מבקש ממנו דבר אחד. לא לשלוח תמונות של המוצרים האמיתיים כשהוא מבקש לקנות את הפריט מחשש שעלי אקספרס יגלו את התרמית, יסגרו את החנות והוא ייחשף לתביעה מצד החברות שאת המוצרים שלהן זייף.
דיאנה (ומנהלים אחרים מפרסמים בקבוצה את התמונות של הפריטים עצמם ממוספרים לפי קודים שונים וקישור לקנייתם. במקרה של הקבוצה של דיאנה, הקישור מוביל לאתר על שמה שם מוצגים כל הפריטים תחת אותו מותג. משם תופנו לאתר של המוכר בעלי אקספרס לקנייה. באתר הסיני, ברוב המקרים, תראו תמונה אחרת לגמרי, וכל מה שתצטרכו לעשות הוא לקנות את הפריט שמופיע בחנות ולכתוב בהודעה אישית למוכר איזה פריט תרצו לרכוש בהתאם לקודים שהוא סיפק למנהל הקבוצה. כך תקבלו את המוצר המזויף מבלי שעלי אקספרס או החברה יכולים לעלות על התרמית.
לא רק שאלה של אמינות
לכאורה, מה רע לקנות מותגי יוקרה במכירים מגוחכים? הרי לא כולם יכולים להרשות לעצמם ללכת עם מותגים שלאחרים יש כסף לקנות אותם? מעבר לפגיעה בזכויות יוצרים ובהשקעות של היצרנים אין סכנה של ממש בטח שלא מדובר בביגוד נעליים ואקססוריז.
אבל רק לכאורה. עיתון ה"דיילי מייל" פרסם לא מזמן מאמר בו הוא מספר שבבדיקת המוצרים המזויפים שהגיעו מסין נמצאו רמות גבוהות של כימיקלים מסוכנים שנאסרו לשימוש בייצור בארה"ב ואירופה, בין השאר גם פורמלדהיד - חומר מסרטן במקרה הגרוע, או כזה שעלול לגרום לפריחה על העור במקרה הטוב.
הבעיה הגדולה יותר היא ברכישת מוצרי קוסמטיקה וטיפוח או בתוספי מזון ותרופות שנמכרים גם הם בעלי אקספרס. בהיעדר פיקוח נאות אין לדעת מה מוצרים מהסוג הזה יעשו לעור שלנו. "אנחנו לא יכולים באמת לדעת אילו חומרים פעילים יש במוצרים האלה ולכן אנחנו לא באמת יכולים לדעת אילו תגובות הם יעוררו", אומר ד"ר אברי רווה, מומחה בכירורגיה פלסטית. "המוצרים האלה יכולים לגרום לתגובות אלרגיות, אודם ואפילו לכוויות וצלקות רק כי הם לא נבדקו על ידי משרדי בריאות שונים בעולם".
הסכנה הזו קיימת גם המוצרים אחרים, לאו דווקא כאלו שנמכרים תחת שמות של מותגים שונים. משקפי שמש מזויפים לדוגמה עלולים לפגוע בבריאות בגלל מיקוד לא מדויק ואי־סינון קרינה. אפילו צעצועי ילדים, מוצר תמים לכאורה יכולים להכיל חומרים אסורים לשימוש כמו דבקים ולרוב הם מיוצרים ברמה נחותה ויכולים להתפרק בלי שנשים לב, בטח כשהן מגיעים לפה של הילדים.
החברות מנסות להילחם בכל כוחם כשמדובר בפריטים שיש עליהם זכויות יוצרים, וכל העתקה שלהם היא עבירה פלילית. מה שיותר מדאיג הוא שהמוצרים האלו יכולים לפגוע בבריאותכם ולגרום לנזקים, רק כי רציתם לחסוך כסף והתפתיתם לקנות מעשרות הזיופים שמוצעים בקבוצות הפייסבוק השונות.
"כשאתם נתקלים בהזמנה לקנות ריפליקות למיניהם אתם צריכים לדעת שבוודאות מדובר במוצרים מזוייפים", אומר שמואל גרול, מנהל קבוצת Outravel - המסע שלכם לקניות ברשת. "חייבים להבין שכאשר אתם קונים מוצר ממכר, למרות ההבטחות של מפרסם המוצר שהוא אמין, אין לכם אחראיות לא על המוצר או על הכסף ואין למי לפנות בטענות אם המוצר שנשלח התגלה כפגום, או התפרק אחרי כמה שימושים ואפילו אם הוא גרם לכם נזק. לכן אני ממליץ לקנות באתרים אמינים. נכון שזה יעלה יותר אבל לפחות תדעו שיש אבא ואימא למוצר שאתם קונים".