האם זה מה שיביא להורדת מחירים במוצרי הטואלטיקה? שר הכלכלה אלי כהן חתם היום (ד') על צו המורה לרשתות המזון והפארם לפרסם בסניפים את מחיריהם של מוצרי טואלטיקה שונים בחו"ל, וזאת כדי שהצרכן יוכל להשוות אותם למחירים בישראל.
חובת ההצגה תחול בינתיים רק על שבעה מוצרים שהוגדרו על ידי הרשות להגנת הצרכן – שלוש משחות שיניים של קולגייט (אותן מפיצה חברת שסטוביץ), שני דאודורנטים של ספיד סטיק (שסטוביץ) ואחד של ג'ילט (פרוקטר אנד גמבל), ודאודורנט לנשים של דאב (יוניליוור) – שלגביהם נמצא פער מחירים של 50%-107% לעומת חו"ל. החובה תחול על כל קמעונאי המוגדר גדול לפי חוק המזון, לרבות רשתות הפארם.
לדברי משרד הכלכלה, מדי רבעון תעודכן רשימת המוצרים – כאשר מוצרים חדשים ייכנסו לרשימה ומוצרים שיוזלו במהלך התקופה החולפת ייצאו ממנה. לרשתות ניתן פרק זמן של 20 יום עד שיצטרכו לפרסם את המחירים הבינלאומיים, כאשר מדובר בהוראת שעה התקפה לשלוש שנים.
פרסום מחירי המוצרים בחו"ל ייעשה באתר של הרשות להגנת הצרכן, ויתעדכן מדי רבעון. המחירים יתבססו על נתוני הקופות של נילסן ב-12 מדינות השוואה - בהן רומניה, בריטניה, יוון, צרפת, בולגריה והולנד, פורטוגל, גרמניה וארה"ב. המחירים הנוכחיים מתבססים על המחיר הממוצע בין יולי 2016 עד יולי 2017.
במשרד הכלכלה מקווים כי השילוט לעיני כל ירתיע הן את היבואנים והן את רשתות המזון והפארם, ויגרום להם להוריד מחירים.
ברשתות המזון התרעמו על הצו החדש והרגולציה הנוספת שהוא מטיל על הרשתות, שלדבריהן לא יביאו להורדת מחירים: "אני מציע שראש הממשלה, בנימין נתניהו, יבחן את הצו החדש של השר שלו. מדובר בעוד תקנה, אחת מיני רבות, שאין בה שום היגיון ולא תהיה לה שום השפעה חיובית אפקטיבית, שרק תעמיס עלויות על הרשתות ותגרום לתביעות ייצוגיות ובסוף תייקר את יוקר המחיה - וזאת בניגוד להחלטת הממשלה על הפחתת הרגולציה בישראל", אומר עדי כהן, מנכ"ל רשת טיב טעם.
לדבריו, "הרי זה לא יגרום לי לשנות את מחיר המכירה לצרכן. אני לא פתאום אמכור בפחות ממה שאני קונה או ארוויח פחות. הרגולציה האינסופית בישראל, חסרת הפשר וההיגיון, שנעשית על גבן של הרשתות הקמעונאיות מתוך מחשבה שזה ייצור לחץ על היצרנים או היבואנים – פשוט מייאשת.
"אז עכשיו אני, הרשת, צריך להיות לוח המודעות למחירים באירופה במקום שמשרד הכלכלכה יפרסמו אותם בעצמם". לדבריו, אם שר הכלכלה מעוניין באמת שהמחירים יירדו, עליו לבטל את המכסים ואת ההגבלות על ייבוא, את המכסות ועוד. "שייתנו לשוק להיות חופשי ואז תראה איך הכל יורד". גם לדברי בכיר ברשת מזון גדולה אחרת, מדובר ברגולציה מיותרת: "קודם כל שהמדינה תעשה השוואה בין הרגולציה והמיסוי בישראל על אותם מוצרים מול אותן מדינות בחו"ל, ואז היא תוכל לבוא בטענות. נאה דורש, נאה מקיים".
![תוקף. שר הכלכלה כהן (צילום: רובי קסטרו, חדשות) תוקף. שר הכלכלה כהן (צילום: רובי קסטרו, חדשות)](https://img.mako.co.il/2019/06/16/651648_I.jpg)
"יותר מכך, בפני המשרד הוצגו נתונים המלמדים באופן מובהק כי פערי המחיר שאותם פירסם המשרד לא היו ולא נבראו, ופרסומם הוא הטעיית הציבור. לאחרונה, הודה המשרד בחלק משגיאותיו אך בחר, מסיבותיו הוא, לחתום על הצו מבלי לבצע בירור מעמיק ויסודי של יתר השגיאות. פניותינו לשר ולאנשי משרדו לבצע בירור מעמיק של הנושא ולעבוד במשותף עם המשרד ועם הגורם אשר ביצע את הבדיקה עבור המשרד - לא נענו, דבר המלמד כי התנהלות המשרד מונעת משיקולים פוליטיים ופופוליסטיים. אנו בוחנים כעת את צעדנו".
במשרד הכלכלה ציינו בהודעתם כי מהלך זה מצטרף למהלכים קודמים של המשרד, ובהם חוק שקיפות המחירים, החוק להגבלת כוחם של יבואנים בלעדיים שעבר בקריאה ראשונה, ביטול בלעדיות של רשתות במרכזים מסחריים במקרים של פגיעה בתחרות ובכניסת שחקנים נוספים, ועוד.
השר כהן הגיב לטענות וסיפר בשיחה עם ה-TheMarker על הלחצים שהופעלו על המשרד מטעם היבואנים הבלעדיים שניסו למנוע את חתימת הצו: "היבואנים לא רצו שהצו יפורסם ופעלו בכל דרך אפשרית כדי למנוע את זה, קיבלנו הרבה מכתבים מעורכי דין. לגבי טענת שסטוביץ כי הבדיקה אינה נכונה אני רוצה לומר שהפערים במחיר בפועל אפילו גבוהים ממה שאנחנו מציגים כיוון שהלכנו תמיד על שערי מטבע שמקלים עם היבואנים. במקום שהיבואנים הבלעדיים ינסו למנוע מאיתנו לנקוט בצעדים להורדת יוקר המחיה עדיף שיתעסקו בלמכור במחיר הוגן. אין שום סיבה שהמחירים בלונדון או ברלין יהיו נמוכים בעשרות אחוזים מבישראל".
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:
מצטיינים בקניות באינטרנט: הישראלים במקום ה-9 בעולם בכמות ההזמנות מאתר אסוס
האם הפרטיות שלנו בסכנה? המערכת החדשה של המכס כבר פועלת - בלי חוק מתאים
על טענות רשתות המזון כי מדובר בעוד רגולציה מיותרת ועדיף כי המדינה תבטל את המע"מ והמכסים אמר השר כהן: "לא חייבנו את הרשתות לשים מדבקה על המוצר אלא פשוט לתלות שלט על המדף, זה קל ונוח. עשינו את רפורמת הקורנפלקס ועכשיו אנחנו הולכים על רפורמת התמרוקים כשביום שני יתקיים דיון בנושא אחרי שהגענו להסכמות עם משרד הבריאות. בשורה התחתונה - סופר פארם קונים מהיצרן בחו"ל בשליש מחיר ממה שהם קונים את המוצרים מהיבואן בישראל".