לקראת עונת החתונות הבאה עלינו לטובה, מאות זוגות יתלבטו בשאלה מה עדיף - לפתוח חשבון משותף ולנהל יחד את הכסף או שמא להפריד את חשבונות הבנק ולהתחלק בהוצאות שווה בשווה שכל אחד אחראי לעצמו?
לרוב, מיד לאחר החתונה וספירת הצ'קים, בני הזוג פותחים חשבון בנק משותף, מעבירים לשם את המשכורות של שניהם הזוג ובאופן טבעי גם ההוצאות יורדות משם. אבל לא לכל הזוגות יתאים חשבון כזה. הדבר נובע בעיקר מפערים אידאולוגיים ותפיסה כלכלית שונה של בני הזוג ואלו יבחרו לנהל את הכספים בחשבונות נפרדים ויתחלקו בהוצאות הבית.
מבחינה כלכלית, עדיף לפתוח חשבון בנק משותף. חשבון כזה מקל על מעקב מסודר אחר ההכנסות וההוצאות של משק הבית, הכל נכנס ויוצא מאותו חשבון ובני הזוג מתנהלים כיחידה כלכלית משותפת אחת.
יתרון נוסף הוא הכוח מול הבנקים. כזוג שמכניס שתי משכורות לאותו חשבון סביר להניח שתקבלו תנאים טובים יותר מול הבנק ותוכלו לחסוך בעלויות מולו (סדר גודל של 200-300 שקלים). כזוג יהיה לכם יותר כוח להתמקח על עמלות, לקבל תנאים יותר אטרקטיביים לחסכונות, תנאי אשראי טובים יותר ותנאים נוחים להלוואות.
חשבון משותף מאפשר גם כרית ביטחון כלכלית במידה ואחד מבני הזוג מפוטר מהעבודה, נפגע או חלילה מת. בנוסף, הוא מאפשר שקיפות בין בני הזוג לגבי ההוצאות וההכנסות שלהם - אין הוצאות נסתרות והאמון של בני הזוג לא נפגע.
מנגד, לא לכל זוג מתאים חשבון משותף, במיוחד אם אחד מבני הזוג הוא חסכן והשני בזבזן. במקרים כאלו רצוי, על מנת לשמור על שלום בית, לנהל חשבונות נפרדים בהם כל אחד יהיה במעקב על החשבון שלו. יותר חשבונות ופחות חיכוכים.
הצד שמעוניין לחסוך, ויראה את בן הזוג מבזבז בלי הכרה, יהיה ממורמר ומתוסכל בעוד שאם יכריחו את הצד הבזבזן לחסוך הוא ירגיש חנוק. משם הדרך קצרה לשקרים הדדדים ומתחים נוספים.
גם במקרה שאחד מבני הזוג עצמאי יש להפריד את חשבון העסק מחשבון הוצאות הבית והמשפחה, אחרת לא תדעו אם העסק מרוויח או מפסיד, אם הוצאות על רכישות כבדות הוא בגלל העסק או שאפשר לעשות צמצומים בבית. המעקב אחרי חשבון כזה הוא הרבה יותר קשה.
שיקול שמתאים לזוגות ותיקים ומבוססים יותר הוא מקרה של גירושים. קל יותר להתנהל כלכלית במקרים של חשבונות נפרדים, כיוון שהבנק לא יאפשר למשוך סכומים גדולים מחשבון משותף אלא אם יש הסכמה בין שני בני הזוג, מה שלא סביר שיקרה במקרה של זוג שנמצא בהליך גירושים.
במידה ובוחרים לנהל חשבון משותף אחד מבני הזוג לפחות חייב להיות במעקב על ההוצאות, יש לבסס כלים ברורים מאיזה סכום מדווחים אחד לשני על רכישות, מה הדין במקרה של מינוס או פעולות כמו לקיחת הלוואה.
אם החלטתם על חשבונות נפרדים, חשוב לקבוע את חלוקת ההוצאות שתהיה הוגנת ומקובלת על שני הצדדים במקרה וגובה המשכורת לא זהה וכן מה קורה שאחד הצדדים נקלע לבור כלכלי וזקוק לעזרה כספית.