בשעות הבוקר עדיין לא ניכרה השפעת יום האדמה והפיגועים האחרונים, בייחוד הפיגוע אתמול בבני ברק, בתנועת הקונים במרכזים המסחריים. בעלי החנויות מדווחים כי התנועה מעט יותר דלילה, אך המבחן האמיתי יהיה בשעות אחר הצהריים והערב. ההערכה היא שהייתה ירידה של 20-10 אחוז בתנועת הקונים הבוקר. בכל המרכזים תגברו משמעותית את מערכי האבטחה.
גם בשוק הכרמל בתל אביב נצפו פחות אנשים מכרגיל, ושיחות על הפיגוע והשפעותיו נשמעו בין כל מוכרי הבסטות. עם זאת, דוכני האוכל שבצדו היו צפופים בשעות הצהריים.
לדברי אלכס קפלן, מנהל שיווק דיזנגוף סנטר: "בהתאם להנחיות המשטרה שהתקבלו אמש, מערך האבטחה נמצא בכוננות ברמה גבוהה ותגבר את ההיערכות שלו בשערים ומחוץ לסנטר בעזרת צוות מאבטחים חמושים גלויים וסמויים. נכון לשעה זו אנו מזהים ירידה קלה בכמות המבקרים, עם זאת אנו מצפים שלקראת המשך היום נחזור לשגרה מלאה, בדיוק כפי שהיה לאחר האירועים הביטחוניים האחרונים".
גם בקניונים אחרים סבורים כי שיקולי הצריכה לקראת אירועי חג הפסח המתקרב יגברו על חששות הקונים. משה רוזנבלום, משנה למנכ"ל ומנהל פעילות קניוני מליסרון, מסר כי "האווירה הכללית כתוצאה מהפיגועים היא חשש. אנשים מפחדים לשלוח את הילדים לבית הספר ולגנים, וגם חוששים לבקר בקניון. אין ספק שנחווה ירידה נקודתית, אך בישראל חוזרים מהר לשגרה וגם המסחר יחזור לשגרה. אני מאמין שכבר מחר נראה מסחר רגיל. מה גם שעוד מעט פסח, הפסחא וחג הקורבן – כולם באפריל".
במרכזי הקניות במגזר הערבי, כמו של רני צים למשל, אין עדות לירידה בתנועת הקונים, אך בעלי החנויות עצמם מעידים על חשש רב הקיים אצלם: "מסתכלים כל הזמן לצדדים. לא נעים," אמר אחד מהם.
"האווירה הכללית כתוצאה מהפיגועים היא חשש. אנשים מפחדים לשלוח את הילדים לבית הספר ולגנים, וגם חוששים לבקר בקניון. אין ספק שנחווה ירידה נקודתית, אך בישראל חוזרים מהר לשגרה וגם המסחר יחזור לשגרה. אני מאמין שכבר מחר"
משה רוזנבלום
על רקע הפיגוע בבני ברק וציון יום האדמה יצאו חלק מראשי הערים, בהן רמת גן, ראשון לציון, קריית גת ומעלה אדומים בבקשה מהקבלנים לעצור את הבנייה היום. במעלה אדומים נסגרה הכניסה לפועלים לא חיוניים, ומעיריית ראשון לציון נמסר כי אין בסמכותה לחייב את הקבלנים הפרטיים, אך בכל הקשור לבנייה של העירייה, כמו במוסדות חינוך וגינון, הושבתו העבודות.
כרמל שאמה הכהן: "אלה שמצפצפים על בקשת העירייה עוד יגיעו אלינו עם בקשות"
ברמת גן הודיע ראש העיר כרמל שאמה הכהן כי ביקש מהקבלנים בעיר שאתרי הבנייה לא יעבדו היום "ולו לטובת תחושת הביטחון שנפגעה. בבחינת נאה דורש נאה מקיים, השביתה העירייה גם את כל העבודות שלה בעיר. חשוב להבין שאין לנו סמכות בחוק לחייב את הסגירה", כתב בפוסט חריף בפייסבוק שנמחק מאוחר יותר, "חלק מהקבלנים מכבד וחלק מתעלם עם שלל תירוצים. אלה שמצפצפים על בקשת העירייה עוד יגיעו אלינו עם בקשות שהעירייה לא חייבת להיעתר להן, יקבלו יחס בהתאם ויתחרטו על החלטתם החזירית היום לחשוב רק על הכיס שלהם ולשים פס על העיר ותושביה. אישית אני פונה לקבלנים ומסביר להם שהתעלמות מהבקשה שלנו תעלה להם ביוקר כשהם יצטרכו אותנו שנלך לקראתם, ואין קבלן שלא צריך את העירייה במהלך פרויקט. זו העת גם להביע הערכה לשורה של קבלנים שמהרגע להרגע השביתו מתוך הבנה את האתרים לבקשתנו. מעבר לכך כאמור תגברנו כל אמצעי אבטחה אפשרי היום עם 22 אופנועים ו-12 ניידות ביטחון שיסיירו ללא הפסקה כולל הגברת ביקורות לאיתור שב"חים". שאמה הכהן הודיע גם כי יסייר היום "חמוש באקדח האישי שלי בין מוסדות החינוך".
"ראשי ערים לא רשאים לעצור בנייה על רקע ביטחוני. רק מערכת הביטחון יכולה לעשות זאת. בענף הבנייה והתשתיות הישראלי מועסקים עובדים ישראלים, זרים ופלסטינים זה לצד זה. על משמעות העבודה המשותפת עם עובדים פלסטינים בעלי רישיון לעבודה בישראל היה אפשר ללמוד בתקופת הקורונה"
התאחדות הקבלנים
בהתאחדות הקבלנים תקפו את ראשי הערים שביקשו לסגור את אתרי הבנייה ולמנוע הכנסת עובדים מהשטחים: "ראשי ערים לא רשאים לעצור בנייה על רקע ביטחוני. רק מערכת הביטחון יכולה לעשות זאת. בענף הבנייה והתשתיות הישראלי מועסקים עובדים ישראלים, זרים ופלסטינים זה לצד זה. בניגוד לשוהים בלתי חוקיים, שאסור בשום אופן להעסיק בישראל, העובדים הפלסטינים הרשאים לעבוד בענף הבנייה והתשתיות נבחנים במסרקות על ידי מערכת הביטחון לפני קבלת אישור העבודה. אלה עובדים מיומנים בבנייה שמגיעים בכל יום לעבודה בישראל כדי להתפרנס. על משמעות העבודה המשותפת עם עובדים פלסטינים בעלי רישיון לעבודה בישראל היה אפשר ללמוד בתקופת הקורונה, כאשר בחרו עשרות אלפים מהם להישאר בישראל ולא לשוב לביתם לאורך שבועות ארוכים כדי להתפרנס, ובהמשך, כאשר מימנו והובלנו עם המדינה מבצע לחיסונם, 60 אלף עובדים תושבי הרשות התייצבו והתחסנו כולם במבצע של שלושה שבועות. העבר מלמד תעסוקת הפלסטינים מפחיתה את הטרור ולא מגבירה אותו. עם זאת, על הקבלנים לפעול על פי הוראות משטרת ישראל וכוחות הביטחון".
לדברי התאחדות הקבלנים, 99 אחוז מעובדי הבניין בשטחים הם בעלי אישור שב"כ. עוד מזהירים הקבלנים כי מניעת הגעת הפועלים מעבר הקו הירוק תפגע קשות בענף הבנייה, שנערך בימים אלה להגברת קצב הבנייה בהתאם לתוכניות הממשלה; האטת קצב הבנייה תגדיל המחסור ותעלה את מחירי הדיור עוד יותר.