בימים הקרובים, לקוחות של רשת "רמי לוי שיווק השיקמה" עתידים להיתקל במוצר לא מוכר על המדפים: בקבוק חלב 3.2 אחוזי שומן עם מיתוג רמי לוי, שעתיד להימכר ב-5.90 שקלים לבקבוק 1 ליטר - נמוך ממחירו של 1 ליטר חלב מפוקח (6.8 שקלים).
המהלך של רמי לוי הוא זמני בלבד ולטענתו נועד לסמן לענף החלב שאפשר לייבא חלב מחו"ל. לוי הדגיש שהמשלוח שהגיע ממחלבה בפולין הוא חד-פעמי וכבר חתם על הסכם עם מחלבות רמת הגולן – ספקית החלב הניגר העיקרית בארץ.
אז למה המהלך של רמי לוי גרר אחריו כל כך הרבה תגובות אם הוא לזמן מוגבל בלבד? ולמה לא כולם קופצים על המציאה ומתחילים לייבא חלב מחו"ל כדי להפחית את המחיר לצרכן?
מה גרם לרמי לוי לייבא חלב?
בעקבות מחסור (אמיתי או לא - יש על כך חילוקי דעות) בחלב רגיל ומפוקח שנוצר ברשתות המזון, החליט שר האוצר שהדרך לפתרון המשבר היא לייבא אותו מחו"ל. איך הוא יגרום לזה להיות כדאי? הוא יוריד את המכס (40 אחוזים) ובכך ימשוך את כל היבואנים להתחיל לייבא חלב מחו"ל ויפתור את כל הבעיות.
סמוטריץ' ציפה למחיאות כפיים סוערות וטפיחות על השכם, אבל במקום זה קיבל בעיקר פרצופים זועמים ופניות לבג"ץ (מצד מועצת החלב, שהאשימה אותו בהרס המחלבות בארץ) וצרצרים (מצד היבואנים, שלא מיהרו לקפוץ על העגלה). היחיד ש"נחלץ" לעזרת השר היה כאמור רמי לוי, שייבא כמות קטנה של חלב פולני, תוך הצהרות שמדובר במהלך נקודתי בלבד כדי למנוע מחסור ברשת שלו. על הדרך לוי כנראה הביא בחשבון שהמהלך ישמח מאוד את הממשלה, שתוכל לשווק עוד מהלך שלכאורה מטפל ביוקר המחיה. בנוסף, מדובר במהלך שיווקי ששולח מסר לצרכנים – גם בחלב, רמי לוי הכי זול.
למה הרשתות האחרות לא מצטרפות?
הסיבה העיקרית שלוי הוא היבואן היחיד היא שסמוטריץ' אישר את הורדת המכס רק לשלושה חודשים. נסו בזמן הזה גם לאתר ספק ממדינות שונות בעולם, גם להציב משגיחי כשרות שיחלבו את הפרות במדינה שבחרתם וישגיחו על תהליך הייצור והאריזה, גם לשנע את החלב לארץ (דבר שיכול להימשך על פי גורמים בתחום גם שבועיים) וגם לדאוג שההובלה לא תפגע בחיי המדף של המוצר. וכל זה לשלושה חודשים בלבד. בקיצור, התהליך לא באמת שווה את כאב הראש.
איך הגיבו המחלבות בארץ על המהלך של רמי לוי?
שלא במפתיע, במועצת החלב יצאו למתקפה על המהלך של לוי. “אזרחי ישראל 'זכו' לקבל מוצר ממזרח אירופה שהפליג לפה כבר מספר ימים בתנאים לא ידועים, במקום מוצר טרי שנחלב מדי יום. מדובר בכמויות חלב קטנות שלא משפיעות על השוק הישראלי, שצורך למעלה מ-7.5 מיליון קרטוני חלב בשבוע", נכתב במודעה.
"לצערנו, למרות שהוכחנו לממשלה כי אין מחסור בחלב בישראל, היא בכל זאת בחרה במודע את הרפתנים בביאליסטוק, בלובלין, בלודז’ ובקרקוב, על פני הרפתנים בגולן, בגליל, בבקעה ובערבה. אנו מצפים כעת, לאחר שגם רמי לוי הצהיר שהיה מדובר במקרה חד-פעמי ושהוא חתם על הסכם עם מחלבות רמת הגולן, שהממשלה תפעל יחד איתנו לחזק את התעשייה המקומית ולא את התעשייה הפולנית”.
מדוע צריך לייבא חלב בכלל ?
הכל התחיל אי-אז במרץ 2022. בעקבות עליית מחירי התשומות והאינפלציה המשתוללת בארץ ובעולם הגישה ועדת המחירים לשר האוצר דאז, אביגדור ליברמן, בקשה להעלות את מחירי החלב בפיקוח ב-6.5 אחוזים. ליברמן לא רצה שעוד התייקרות תירשם על שמו, אבל הוא סיכם עם המחלבות להעלות את מחיר ב-4.9 אחוזים לשנה. הוא הוסיף סוכרייה - בתופ שנה יתעדכן המחיר אוטומטית לפי עליות המחירים בארץ ובעולם, מבלי שכל פעם המחלבות ייאלצו לגשת לשר האוצר כדי שיאשר עליות.
ההסכם הזה לא משמח את מחלבות טרה, ששלושה חודשים לאחר החתימה עליו החליטה להפסיק לייצר חלב מפוקח בשקית והשאירה במערכה, כמעט לבד, את מחלבות הגולן, שקורסת. שאר המחלבות מחליטות פשוט לייקר את המוצרים הלא מפוקחים, על חשבון כיסוי ההפסדים מייצור החלב המפוקח.
בינתיים העלויות לייצור חלב בפיקוח מתייקרות ב-16 אחוזים. על פי ההסכם עם ליברמן המחיר אמור להתעדכן אוטומטית. רק שיש בעיה: שר האוצר התחלף, ומסרב לכבד את ההסכם שנחתם. בצלאל סמוטריץ' מאשר התייקרות של 9.3 אחוזים בלבד, דבר שמותיר את המחלבות חסרות אונים אל מול גל עליות המחירים המתמשך. בעוד מחלבות רמת הגולן עדיין נמצאות בהתאוששות, וטרה עדיין לא מייצרת מספיק חלב מפוקח, סמוטריץ' מחליט לייבא חלב מחו"ל לתקופה מוגבלת.
מועצת החלב ממהרת להגיב ולהאשים את סמוטריץ' בתהליך קבלת החלטות לא תקין, בטענה שאין מחסור באמת ורשתות המזון שייצרו מחסור מדומה בחלב בפיקוח, כי הם פשוט לא הגדילו את ההזמנות מהמחלבות.
האם בעתיד יהיה כדאי לייבא חלב מחו"ל?
עוד נתון מעניין שציינה מועצת החלב בתגובה הוא שהצו שפרסם משרד האוצר מאפשר יבוא של כל סוגי החלב, כולל חלב עִזים, ולא רק חלב בקר, ללא מגבלה על האריזה ואחוז השומן. לטענת המועצה הדבר הזה הממחיש שאין מדובר בניסיון לפתור מחסור בחלב שנמכר במחיר מפוקח, אלא בניסיון לבחון מהלך רחב יותר של הגדלת היבוא מחו"ל.
אבל כאמור, היבואנים ורשתות המזון לא קופצים על ההזדמנות בינתיים. גורמים אשר שוחחנו איתם בנושא מסבירים כאמור: "שלושה חודשים זה לא ריאלי בשלב הראשוני של איתור הספק והמפעל הרלוונטי, בדיקת איכות, הכשרת את המפעל לחלב ישראל, שליחת עיצוב וכו'. אם הפטור ממכס יהיה קבוע יהיה על מה לדבר, כי זה לא רק יהיה כדאי כלכלית, זה גם יבטיח שלא יהיה שוב מחסור במדפים".
אבל מה לגבי קרפור, שאמורה לייבא את כל מוצריה מחו"ל והיא שונה מרשתות בארץ, שכן כבר יש לה מערך הפצה ושינוע לארץ, והיא גם מייבאת גבינות? אותו גורם אמר שלרשתות מחו"ל פחות ריאלי מבחינת לוגיסטיקה ותובלה. לרשת משתלם יותר לקנות חלב בישראל מלהכשיר כמה אלפי קרטונים של חלב בעבור שוק קטן.