פערי מחירים דרמטיים נחשפו בסקר מחירי פלאפל שנערך ב-14 מסעדות מובילות ברחבי הארץ: בעוד שפלאפל רצון בדרום תל אביב מוכר מנה ב-8 שקלים, במרחק קילומטרים ספורים גובה פלאפל הקוסם 25 שקלים למנה, ובירושלים מגיע המחיר עד 35 שקלים במסעדת חביב.

עלות חומרי הגלם למנת פלאפל בסיסית, כולל פיתה, ירקות ותוספות, עומדת על 4-5 שקלים. מחיר החומוס, המרכיב הבסיסי, התייקר ב-20.9% בין 2018 ל-2022 - מ-10.5 שקלים לקילו ל-12.7 שקלים. בשוק העולמי חלה עלייה חדה אף יותר של 17.6% במחיר החומוס בשנה האחרונה בלבד - מ-74.09 דולר לטון באוקטובר 2023 ל-87.13 דולר באוקטובר 2024.

הסקר חושף תמונה מעניינת של פערי מחירים בין ערים ואף בתוך אותה עיר: בחיפה נמצאה אחידות מחירים, כששלוש המסעדות המובילות - פלאפל הזקנים, ג'ורג' והנשיא - מוכרות את מנותיהן במחיר זהה של 22 שקלים. בירושלים המחירים נעים בין 17 שקלים בשלום פלאפל ועד 35 שקלים בפלאפל חביב עבור מנת "פלאפל קינדר" מיוחדת.

"אנחנו לא מאמינים בניצול הלקוח", אומר אחד מבעלי חנויות הפלאפל. "יש לנו הוצאות כמו לכולם - שכר עבודה, חומרי גלם, חשמל, מים. אבל אנחנו מאמינים שפלאפל צריך להישאר מאכל עממי".

בעלי המסעדות היקרות יותר מצדיקים את המחירים בעליית מחירי השכירות בערים הגדולות, התייקרות חומרי הגלם ועלויות התפעול השוטפות. "אותם חומוס, אותו שמן, אותה פיתה - פי ארבעה מחיר. למה? כי יש להם עיצוב מודרני ומיתוג חדשני? כדורי פלאפל הם כדורי פלאפל, לא סושי מיפן", מתלונן אחד הלקוחות בפלאפל יוקרתי בצפון תל אביב.

אישה אוכלת שתי מנות פלאפל (צילום: אוראל כהן, פלאש 90)
שתי מנות הפכו ליקרות מדי | צילום: אוראל כהן, פלאש 90

בעוד שבעבר עמד מחיר מנת פלאפל על 12-15 שקלים בממוצע, כיום המחיר הממוצע זינק ל-18-25 שקלים, עלייה של כ-40%. בערים קטנות יותר עדיין ניתן למצוא מנות פלאפל במחירים נוחים יותר של 15-20 שקלים.

על פי נתוני הסקר, המחיר הממוצע למנת פלאפל כיום עומד על 22.07 שקלים, כאשר במרבית המסעדות שנסקרו המחירים נעים בין 20 ל-24 שקלים למנה.