מי שביקש לקנות נקטרינות, אפרסקים או שסק, נדהם לגלות שמחיריהם כבשו בימים אלה שיאים חדשים. אמנם תחילת עונה, אבל נראה שהמחירים לא ירדו בזמן הקרוב. הסיבה להתייקרות? חורף שחון ובעייתי שהביא ליבול קטן מהצפוי. היבול גם לא אחיד, מה שמייקר את הקטיף.
הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות (קנט), הודיעה אתמול (ב') שתפצה את החקלאים בכ-130 מיליון שקלים על נזקי מזג האוויר בחורף האחרון (דצמבר 2020-אפריל 2021). מדובר בזינוק של כ-30% לעומת החורף הקודם, בו פיצתה קנט את המגדלים בכ-102 מיליון שקלים.
מנתוני קנט עולה, כי נזקים משמעותיים במיוחד נגרמו דווקא בשל מספר אירועי קיצון ובשל כך שהחורף היה חם יחסית ובשל היעדר מנות קור הקריטיות להתפתחות הפירות. כתוצאה מכך לחקלאים צפויה ירידה משמעותית בהיקף התוצרת, ירידה שאת היקפה ניתן יהיה לאמוד רק בהמשך השנה, אולם כבר כעת צופים בחברה כי ענף הפירות יספוג נזקים של עשרות מיליוני שקלים.
במהלך חודשי החורף התקבלו בקנט למעלה מ- 4,200 דיווחים של חקלאים על נזקים לגידולים השונים. מרביתם בשל מספר אירועים עוצמתיים. בראשית החורף היינו עדים לאירוע גשם קיצוני במהלכו ירדו בחלק מהמקומות 170 עד 220 מ"מ של גשמים ונשברו בו שיאי גשם ליממה אחת ולשתי יממות. בעקבות האירוע התקבלו בקנט כ-140 הודעות סערה ושטפון, בעיקר בענפי ההדרים והירקות.
לאחר אירועי הגשם המשמעותיים, היינו עדים לעצירה מוחלטת של גשמים לתקופה ארוכה ויוצאת דופן של 19 יום, ובכלל זה לטמפרטורות גבוהות. בקנט מציינים כי אירוע כזה הוא יוצא דופן לחודשי החורף המרכזיים ועתיד לגרור בעקבותיו נזקים משמעותיים, של עשרות מיליוני שקלים, לגידולי ירקות ופירות כתוצאה מפגיעה בכמויות היבול הצפוי. את השלכות הפגיעה ניתן לראות בימים אלה, בכל צפון הארץ, במטעי פירות שלא פרחו ואינם מלבלבים. בקנט מדגישים כי נזקים אלו מבוטחים במסגרת ביטוח אסונות טבע ומעריכי קנט עמלים בימים אלו על בחינה ראשונית של המצב במטעים הניזוקים.
במחצית פברואר הגיעה שוב מערכת קיצונית שגרמה לנזקים כבדים בזמן קצר וכללה מזג אוויר סוער, רוחות עזות, ברד ושלג. כמויות המשקעים באירוע זה היו גדולות והגיעו באזורים רבים לכ-100-140 מ"מ. בעקבות מערכת זו בלבד התקבלו בקנט למעלה מ-900 דיווחי נזקים. הענף המרכזי שנפגע במערכת זו היה ענף הירקות ולאחריו הפירות, הדרים והפלחה.
החום החריג נמשך גם בסיומו של החורף כאשר על פי נתוני קנט, צבירת ימי החום בחודשים מרץ ואפריל הייתה 100% ומעלה מהממוצע הרב שנתי, ובחלק מהמקומות הגענו ל-140% מהצפוי לתקופה.
פיצוי של כ-60 מיליון שקלים למגדלי הפירות
על פי נתוני קנט, את עיקר הנזקים בחורף ספגו מגדלי הפירות, ובעיקר בשל היעדר יבול. קנט צפויה לפצות את מגדלי הפירות בכ-60 מיליון שקלים, את מגדלי הירקות במעל ל-30 מיליון שקלים ואת מגדלי העופות בכ-6 מיליון. נזקים משמעותיים נוספים נגרמו למגדלי הבקר, ההדרים, בתי הצמיחה והמדגה. בנוסף, קנט צפויה לשלם למגדלי הפלחה כ-20 מיליון שקלים, כתוצאה ממיעוט בגשמים באזורים הדרומיים.
לדברי שמוליק תורג'מן, מנכ"ל קנט, החורף האחרון מצטרף לתופעות להם אנו עדים בשנים האחרונות של התגברות מקרי קיצון שבזמן קצר גורמים לנזקים עצומים, כאשר בחורף האחרון הצטרף אליהם החום היחסי: "לאור משבר האקלים והיקף הנזקים, ללא תמיכה משמעותית בפרמיות שיאפשרו לחקלאים הגנה ביטוחית במחיר סביר החקלאים יפחיתו את הסיכונים. כתוצאה מכך לא יוכלו לספק את כל המזון בצורה רציפה".
שאלנו את ירון בלחסן, יו"ר ארגון מגדלי הפירות, למה הם צריכים לגבות מחירים יקרים יותר אם הם מקבלים פיצוי על היעדר יבול מהקרן.
"קודם כל עוד לא ראינו שקל מהפיצויים שהקרן מדברת עליהם, למעט פיצויים על נזקי הברד. שנית, מביקורים שלי ברשתות רמי לוי, שופרסל ויוחננוף, ראיתי שהמחירים לא כצעקתה – 15-17 שקלים לק"ג נקטרינה. (המחירים ברשתות אחרות ובקמעונאיות מגיעים לכ-30 שקלים לק"ג. ר.מ.)".
לטענת בלחסן, הפיצוי לא מכסה את ההפסדים. "לי יש 60 דונם אגסים. אקבל 5,000 שקלים פיצוי. זה לא מגרד את ההפסדים.
"בימים אלה אנחנו צריכים אחדות צרכנית כדי לעבור את השנה הקשה והמטורפת הזאת ולשמור על החקלאות בישראל שהיא הכרחית לביטחון המזון שלנו, אז אני מצפה מהרשתות להוריד את פערי המחירים החזיריים שלהם. המגדל מקבל בין שליש לחצי מהמחיר שבחנות".
בכמה מוכר המגדל ק"ג נקטרינה או אפרסק?
"על נקטרינה המגדל מקבל היום 10-12 שקלים לק"ג, תלוי בגודל ואיכות הפרי, ועל אפרסק בין 7 ל-10 שקלים לק"ג".
מה יהיו מחירי הדובדבנים השנה?
"הדובדבן ספג מכה אנושה – יש עד 20% יבול לעומת שנה שעברה. המחירים יהיו גבוהים – לקראת סוף השבוע הם יגיעו לרשתות ולחנויות. אם מגדל יבקש 40 שקלים לק"ג, ויש לו רק 20 ק"ג על העצים, הוא נמצא בהפסד. אבל הוא לא יכול לבקש יותר, כי לא יקנו ממנו".