טיקטוק, הרשת החברתית שבעצמה עומדת תחת איום אמריקאי, הפכה לזירת הקרב החדשה במלחמת הסחר בין ארה"ב לסין.
בסרטונים ויראליים, יצרנים סינים יוצאים מהצללים וחושפים את מה שהתעשייה תמיד ניסתה להסתיר: מאחורי מותגי היוקרה המערביים היקרים ביותר עומדים אותם מפעלים סיניים שמייצרים מוצרים דומים במחירים נמוכים בהרבה. החשיפות מגיעות בדיוק כשהמכסים האמריקאים על סחורות מסין מגיעים לשיא חסר תקדים של 145%, ומשני צדי האוקיינוס מתגבשות תגובות הפוכות לגמרי.
משתמשי טיקטוק אסיאתיים מבקרים מותגים מערביים תוך שהם מדגישים את איכות המוצרים המיוצרים במפעלים סיניים. אף שלא ברור מהיכן פורסמו הסרטונים, הם כוללים תמיכה נלהבת במוצרים תוצרת סין שלטענת היוצרים חיוניים לשרשראות האספקה של חברות מערביות.
משתמש הטיקטוק Lunasourcingchina פרסם מספר סרטונים המציגים את הספקים הסיניים העומדים מאחורי מותגים כמו ספורה וזארה.
Senbags, המציג את עצמו כיצרן תיקים מותאמים אישית מגואנגג'ו בסין, הצטרף למגמת סרטוני מלחמת הסחר ומקדם את העסק שלו. הוא טוען כי איכות התיקים שלו יכולה להתחרות באלה הנמכרים על ידי מותגי יוקרה מערביים. הסרטון שלו בטיקטוק נצפה 2.7 מיליון פעמים עד כה.
משתמשת טיקטוק נוספת, Gonest_lily, פרסמה עצות כיצד להכניס סחורות סיניות לארה"ב מבלי לשלם דמי יבוא גבוהים.
גם בישראל מצטרפים לחגיגה, אם כי כצופים מהצד. יוצרת התוכן הישראלית רעות תורג'מן הצטרפה לדיון כשפרסמה סרטון ובוא סיפרה ש"כל בעלי המפעלים פותחים את הכל. הם אומרים 'זה נחמד שרשום מייד אין איטלי או משהו כזה. אבל שם רק שמים את הטיקט. הטייטס שלך, 99.9% הכל פה אצלי".
בעלי עסקים אמריקאים מודאגים מהעלויות
בצד השני של המתרס, בארה"ב, בעלי עסקים מתלוננים על המכסים ומפרסמים סרטוני טיקטוק על הפגיעה הצפויה בחברות שלהם.
צ'לסי בראון, בעלת עסק קטן למוצרי בית, פרסמה בטיקטוק בשבוע שעבר סרטון שבו היא מספרת שתיאלץ לסגור את החנות שלה באופן זמני בשל המכסים. "יש לנו משלוח אחרון בדרך. הוא לא כפוף למכס החדש של 145%, אבל עדיין עלינו לשלם מכס של 54% עליו - וזה לבדו ימחק את שארית המזומנים שלנו," כתבה בכיתוב לסרטון.
בת' פראט, אופה מדנוור שרוכשת את אריזות העוגיות שלה מחברה בשנגחאי, אמרה בריאיון לאתר ביזנס אינסיידר כי המכסים "100%" ישפיעו עליה. "כן, אני קונה את השקיות שלי מסין, מה שאומר שהעסק שלי מושפע מהמכסים שהוטלו על ידי הממשל הנוכחי," אמרה פראט בסרטון בטיקטוק.
אנדרו צ'אן, מייסד עסק אופנה קטן בשם 3sixteen, פרסם בטיקטוק ב-4 באפריל סרטון על איך המכסים של טראמפ צפויים להגדיל עלויות ואי-ודאות לעסק שלו ולהוביל להידרדרות פוטנציאלית בשוק הבינלאומי שלו. "אנחנו מודאגים במיוחד לגבי יפן כי כל הג'ינס שלנו נארג שם, ואז הוא מובא לארה"ב שם אנחנו גוזרים ותופרים אותו למכנסיים ומעילים," אמר בסרטון. על יפן הוטלו מכסים של 24% ב-9 באפריל.
מלחמת סחר שממשיכה להתלהט
ב-2 באפריל, הנשיא דונלד טראמפ הכריז על מכסים הדדיים על יותר מ-180 מדינות במה שכינה "יום השחרור".
מכס בסיסי של 10% נכנס לתוקף ב-5 באפריל. סדרת מכסים גבוהים יותר שהשתנתה לפי מדינה נכנסה לתוקף ביום רביעי, אך טראמפ אמר באותו יום שהוא משהה אותם ב-90 יום, לאחר שנצפו סימני התמוטטות בשוק האג"ח.
ההשהיה, עם זאת, אינה חלה על סין. טראמפ כבר הטיל מכס של 20% על סין בחודש שעבר. הוא הכריז על מכס הדדי של 34% ב-2 באפריל והעלה את המספר ל-145%.
סין הגיבה עם מכס של 125% על יבוא מארה"ב.
ביום שישי, מינהל המכס והגנת הגבולות של ארה"ב אמר כי מוצרי טכנולוגיה מסוימים, כגון סמארטפונים ומחשבים, פטורים מהמכסים שהוכרזו לאחרונה.
אך טראמפ אמר ביום ראשון כי מכסים על מוצרי טכנולוגיה עשויים עדיין להיות מוטלים מאוחר יותר. "לא הוכרז 'פטור' ממכס ביום שישי. מוצרים אלה כפופים למכסי הפנטניל הקיימים של 20%, והם פשוט עוברים ל'קטגוריית מכס' אחרת," כתב טראמפ ברשת Truth Social ביום ראשון.
משרד המסחר הסיני אמר ביום ראשון כי טראמפ צריך להפסיק להטיל מכסים הדדיים על מדינות. "אנו דוחקים בארה"ב להקשיב לקולות הרציונליים של הקהילה הבינלאומית ובעלי העניין המקומיים שלה, לנקוט צעד גדול לתיקון טעויותיה, לבטל לחלוטין את הנוהג השגוי של 'מכסים הדדיים', ולחזור לדרך הנכונה של פתרון מחלוקות באמצעות כבוד הדדי ודיאלוג," נכתב בהצהרה.
בעוד מלחמת הסחר מתחממת, ישראל, המדורגת במקום העשירי בעולם בהיקף הסחר מול פלטפורמת עליאקספרס הסינית, עשויה להרגיש השפעות מעורבות. עם הפניית המאמצים הסיניים לשווקים מחוץ לארה"ב, ייתכן שצרכנים ישראלים ייהנו מזמינות גבוהה יותר של מוצרים ואולי אף ממחירים תחרותיים יותר.
תגובות