"השבועיים האחרונים של אוגוסט הם לרוב הימים הכי שמחים ועליזים בפארק שפיים. מאז נכנס התו הירוק יש ירידה דרמטית ברמות שקשה לתאר, מגיעים בין 15 ל-20 אחוזים".
את הדברים האלה אמרה בחוסר אונים שרה רם שליין, מנכ"לית פארק המים שפיים, בשיחה עם mako. מאז נכנס לתוקף התו הירוק, בעלי אטרקציות מדווחים על ירידה אדירה במספר המבקרים ופגיעה בהיקף של מיליוני שקלים. בשל המצב והנהלים החדשים האזרחים מעדיפים שלא לבקר והממשלה מתעלמת, לטענתם, מהמצב שנוצר. "עשו סגר בלי להכריז על סגר כדי לא לשלם פיצויים", אמר אחד מבעלי המתחמים.
"אזרחים, לדעתי, הבינו שיהיה בלגן בתחנות של האטרקציות והם יחכו הרבה מאוד זמן ועכשיו גם הפרוצדורה של הבדיקות", מסבירה רם שליין. לדבריה גם אם היו עושים בדיקות מהירות בכניסה לכל אטרקציה, עוד לפני שמדברים על מי יממן את זה ומי ינהל את התור, המצב לא היה משתפר.
"אנשים פשוט עייפים מהמצב ומהקורונה. הרבה לא יודעים מה לעשות והם מתקשרים אלינו כדי לדעת. המון טלפונים של מה צריך לעשות ומי צריך לעשות בדיקה. כמי שחברה בקבוצות של האטרקציה וגם בריכות השחייה, אני יכולה להגיד שגם האחרונות ריקות בכל רחבי הארץ וזה מאוד עצוב".
בהקשר לפתרון הבדיקות המהירות, חשוב לציין כי צמוד לממדיון בתל אביב ישנו מתחם של בדיקות מהירות. למרות זאת, בשבת האחרונה התפוסה שם הייתה על פחות מ-15 אחוזים. סקר שערכה התאחדות האטרקציות מעלה כי ישנה ירידה בהיקף של כ-80 אחוזים במספר המבקרים באטרקציות.
ד"ר אופיר מילר, יו"ר הנהלת התאחדות האטרקציות, מדגיש כי מדובר בנזק בהיקף של מיליוני שקלים ומוסיף שהממשלה נעלמה. הדבר נכון גם מצד המסעדנים שחוו ירידה רוחבית שנעה בין 30 ל-50 אחוזים. היום הם שלחו מכתב לממשלה ולמשרד הבריאות ובו דרישה מהממשלה לפצות אותם ובעיקר לקחת אחריות ולנהל את העסק.
70 אחוז מהאטרקציות ללא בדיקה מהירה
בעקבות הנחיות הקורונה החדשות שאישרה ועדת החוקה, חוק ומשפט, הוחלט בהתאחדות האטרקציות על קיום בדיקה פנימית בין בעלי האטרקציות בישראל, על מנת ללמוד על השפעות ההחלטה, שמחייבת ילדים בגילאים 3-12 (רוב רובו של ציבור לקוחות האטרקציות, בממוצע כ-90% מכלל הכניסות לאטרקציות, הן משפחות עם ילדים בגיל הזה) להציג תו ירוק, לאחר שנבדקו בעמדת בדיקה מהירה (אנטיגן).
בסך הכול השיבו כ-40 אטרקציות מכל רחבי הארץ מסוגים שונים על שאלות כמו "האם ישנן עמדות בידוק מהירות (אנטיגן) בסמוך לאטרקציות? האם ההנחיות פוגעות בכמות הבאים לאטרקציה? האם בידוק התו הירוק מהווה קושי בכניסה לאטרקציה?".
מתוצאות הסקר עולה כי 100 אחוז מהאטרקציות מדווחות על ירידה של 61 עד 80 אחוזים במספר הכניסות. 63 אחוזים מהאטרקציות נתקלו בקשיים בבידוק התו הירוק בכניסה. 70 אחוז מכלל האטרקציות אינן ממוקמות בסמוך לעמדת בידוק מהיר כולל אטרקציות הממוקמות בסמוך למתחמי הבדיקה.
הקשיים איתם מתמודדים בעלי האטרקציות בבידוק התו הירוק כוללים מחסור בכוח אדם לצורך מניעת התקהלות, טלפונים רבים על ביטולים עקב הדרישה לתו ירוק, ביטולים של המגזר העסקי לנוכח החשש שהמקום אינו בטוח. בנוסף, משפחות לא מגיעות מוכנות עם בדיקות בעבור הילדים ונדרשות לגשת לעמדת בידוק על מנת לקבל את התו הירוק, כאשר אחוז לא מבוטל ממשפחות אלו אינו חוזר כלל.
באופן לא מפתיע ישנו חוסר משמעת מצד קהל הלקוחות, וויכוחים וצעקות. מבקרים לא מוכנים לקבל את תוצאות הבדיקה ולא מעט אנשים לא מבינים את ההנחיות ושואלים שאלות מרובות בתורים עמוסים. המצב הזה יוצר עיכובים מחוץ לאטרקציה ונטישה של משפחות המחכות בתורים.
"משרד הבריאות החליט שכחלק מהניסיון שלו לבלום את התפשטות המגפה צריך לחייב מי שלא מחוסן ללכת לחיסון, שזה בסדר. ומי שלא עשה חיסון לא יהיה רשאי להיכנס לעסק בלי תעודה", אומר מילר. "עכשיו, לא הגבילו את כלל המשק בישראל. תעשייה, משרדים ודומים, קניונים, אין בעיה להיכנס גם מי שלא מחוסן. וחלקים אחרים בהם ענף האטרקציות אמרו אתם צריכים תו ירוק. הבעיה הגדולה היא נושא הילדים שלא יכולים להתחסן כאשר גם הם לא יכולים להיכנס בלי אישור בדיקה מ-24 שעות".
רוב ההורים לא יקחו את הילדים לאטרקציה אם צריך לנסוע קודם לעשות בדיקה שלא ממוקמת ליד המקום, טוען מילר. אל התורים באטרקציה עצמה צריך להוסיף עוד שעה המתנה בתור לבדיקה המהירה.
"אנחנו אנשי עסקים ותמיד בעד. אבל כשאתה מסתכל רק בריאותית ולא כלכלית אתה גורם לפגיעה כלכלית גדולה לאנשי העסקים ולכן אנחנו רואים ירידה מאוד גדולה שפוגעת בבעלי העסקים. ירידה אדירה. היו גם אטרקציות קטנות שהחליטו שלא שווה להם לפתוח".
לדבריו הבעיה העיקרית זה שאין ודאות ועוגן כלכלי. "כדי לעמוד בתנאים של התו הירוק לא רק שאתה לא יכול לקצץ בהוצאות, צריך להעסיק יותר אנשים שינהלו את התורים. הממשלה מטילה גזרה בלי לתת כלים להתמודד איתה. לא נתנו לנו שום הסבר להחלטה ואיך התקבלה. החלטת שזה הפתרון, קח אותנו אנשי העסקים כשותפים שלך. יש פגיעה אז תדאגו לפצות אותנו. אי אפשר לבקש מאיתנו כתף ולהפסיד את הכול".
הפגיעה קשה שבעתיים כשבעלי האטרקציות רואים אתרים אחרים פתוחים ללא הגבלה. "בסוף אצלנו ריק אבל יש עומסים בים ובקניונים. אנחנו לא נגד, אבל מחפשים היגיון ושיתוף פעולה שזה מה שיפתור את האירוע".
אף אחד לא יכבד את התו הירוק
גם תחום המסעדות חווה ירידה משמעותית במספר הלקוחות, אבל זוכה להתעלמות מצד משרדי הממשלה.
"אנחנו רואים שיש סגמנטים מסוימים בענף שמאוד נפגעים מהמצב, בעיקר מזון מהיר, מסעדות איטלקיות ומסעדות שהן עם DNA משפחתי. העסקים האלה חטפו מהלומה", מסביר שי ברמן מנכ"ל איגוד המסעדות. "אנחנו מדברים על ירידה רוחבית של 30 עד 50 אחוז בימים האחרונים. גם כתוצאה מהתו הירוק החדש שהחריג את הילדים בפנים ולא רק בחוץ וגם בגלל האווירה הציבורית שלא תומכת ביציאה למרחב הציבורי".
למסעדנים מאוד קשה לאכוף בעצמם את התו הירוק. מצד אחד איום בקנסות ומנגד לא רוצים להיות שוטרים. "זה גורר עימותים רבים עם הלקוחות שלא מבינים את ההנחיות או לא רוצים לקיים אותן. גם השוטרים והפקחים לא מבינים תמיד את התקנות והאנדרלמוסיה חוגגת", אמר ברמן. "הדבר היחיד שהתקנות יצרו זה עימותים בלתי פוסקים שאנחנו לא יכולים לעמוד בהם. תקנות שהציבור לא מזדהה איתן ולא מבין אותן לא מיושמות בשטח וזה מה שיקרה לדעתי אם הממשלה לא תבצע התאמות ותבטל את התו הירוק בחוץ. אף אחד לא יכבד את התו הירוק וחבל".
היום הם פנו לראש הממשלה ושר הבריאות במכתב שיתערבו באופן מיידי בנושא. "דרשנו לבטל בקבינט הקורונה את התו הירוק בחוץ ומקווים שהפארסה הזו תסתיים".
את התשובה הרשמית של משרד האוצר לשאלה מטעם N12 מדוע לא יינתן לעסקים פיצוי על בסיס פגיעה במחזור, קשה לראות שלא כהתחמקות. "מדינת ישראל עברה מחיים תחת מגבלות בשל הקורונה לחיים לצד הקורונה", נמסר מהמשרד. "בהתאם, מאמצי הממשלה, לרבות המאמצים התקציביים בהיקף של מיליארדי שקלים, מושקעים במטרה לאפשר את המשך שגרת החיים לצד הקורונה באמצעות מבצע החיסונים הנרחב, תגבור מערכת הבריאות ומערך בדיקות מהירות חינמי לילדים עד גיל 12, שמטרתו לאפשר המשך פעילות סדירה ככל הניתן, של הענפים המושפעים מהתו הירוק".