כאשר מאות אלפי ישראלים הסתערו על אתרי הקניות בחו"ל לפני חודשיים בעקבות "בלאק פרידיי", אורית, תושבת, יוקנעם השתתפה בחגיגה הגדולה. היא רכשה ממספר אתרים בגדים, שמלו ונעליים ב-1,500 שקלים. שבועיים עברו, אך אף חבילה לא הגיעה. ואז הגיע המייל.
"פתאום אני מקבלת הודעה למייל שלי שמחכה לי חבילה ב'דואר ישראל' ללא פירוט ושאני צריכה לשלם 50 שקל כדי לשחרר אותה", שחזרה אורית. "חזרתי אליהם. ביקשו ממני את פרטי האשראי ואת מספר הקוד מאחורי גב הכרטיס. לא חשדתי בכלום".
לאחר מספר ימים קיבלה אורית טלפון מחברת האשראי, לפיה כרטיס האשראי שלה שימש לקניות בחו"ל בסכום של 3,000 שקלים. "הייתי בהלם. הבנתי שהייתי כל כך טיפשה ותמימה. את החבילות שלי האמיתיות קיבלתי שבוע אחר כך. ייאמר לזכות חברת האשראי שהם אמרו לי שאני לא היחידה שנעקצה בשיטה הזו ושמדובר בהמון אנשים והם זיכו את החשבון שלי".
גם אלון מחיפה נפל באותו עוקץ. גם הוא הזמין בגדים ופריטי חשמל בכמה אלפי שקלים בבלאק פריידי. גם המשלוחים שלו לא הגיעו בזמן שהובטח. לפני כשבוע הוא קיבל מייל, לכאורה מחברת המשלוחים DHL, שמבשר לו שמחכה לו משלוח, אלא שעליו לשלם 570 שקלים כדי לקבל אותו. למרות שחשד בהודעה, אלון העביר את פרטי האשראי שלו.
"אחרי יומיים אני רואה שחויבתי ב-5,000 שקל מקניות שנעשו בחנויות בטורקיה ובצרפת ובאתרים של חברות בגדים באינטרנט", סיפר אלון כשהוא נסער, "לא האמנתי עד כמה אני טיפש שלא עשיתי דבר פשוט להתקשר לחברת המשלוחים. התקשרתי אליהם לאחר שכבר עקצו אותי והם אמרו לי שיש נוכלים שפועלים בשמם ואני בין המאות, אם לא האלפים, שנעקצו. אם הייתי קורא היטב כל מילה במייל היה נופל לי האסימון שזה עוקץ. המשפטים תורגמו בגוגל טרנסלייט ולא הייתי נופל בפח כמו טמבל".
גם ליאת מבאר שבע נפלה קורבן לעוקץ המשלוחים. היא הזמינה מכמה אתרים בחו"ל בגדי ילדים, מכנסי ג'ינס ושמלות. אחרי שהמשלוחים לא הגיעו, גם היא קיבלה הודעה, שמבשרת לה שהיא נדרשת לשלם עבור החבילה. הפעם היה מדובר בסכום זניח של חמישה שקלים, וליאת לא חשדה בדבריה. כעבור יומיים הודיעה לה חברת האשראי שכרטיס האשראי שלה שימש לרכישת בגדים באיטליה ובספרד בסכום של 3,300 שקלים.
ההודעה המזויפת שנשלחה ללקוחות. אין קשר לחברת המשלחים
עוקץ הקשישים
במרבית המקרים חברות האשראי זיכו את הלקוחות לאחר שעשו בדיקה מעמיקה. מקרים בודדים הועברו לחקירה כדי לברר שבעלי הכרטיסים לא תפסו טרמפ על התופעה ומנסים לעקוץ אותם.
בכמה עשרות מקרים לקוחות גילו שנמשכו באמצעות כרטיסי האשראי שלהם עשרות אלפי יורו ופאונד מכספומטים של בנקים באנגליה, גרמניה וספרד. מתברר שהנוכלים העתיקו את פרטי האשראי לכרטיס פלסטיק ריק כולל וכך משכו כספים.
גורמים במשטרה מעריכים שמדובר בנוכלים הפועלים באירופה בסיוע של עבריינים ישראליים. מדובר באלפי מקרים ורק כמה עשרות תלונות בלבד הוגשו ליחידות ההונאה של המשטרה ברחבי הארץ.
במשטרה מזהירים את הציבור שלא למסור שום פרטי אשראי לשום גורם מבלי לברר את כל הפרטים מול החברות שלכאורה הנוכלים מתחזים בשמם בהודעות המייל. "שיחה טלפון של שתי דקות לחברות שמופיעות בהודעת המייל תמנע כאבי ראש וטרטורים מול חברות האשראי ויחשוף שמדובר בעוקץ", הסביר קצין חקירות במשטרה.
עוקץ נוסף שנחשף באחרונה מתייחס לקשישים. מתברר שעשרות קשישים תמימים קיבלו שיחות מנוכלים ישראליים שהתקשרו לקו הביתי שלהם והודיעו להם שהם עובדים של הדואר ושמחכות להם חבילות ושעליהם למסור מספר כרטיס אשראי כדי שיקבלו את החבילה ישירות לבתיהם. היו קשישים שהלכו לסניפי הדואר וגילו לאחר מכן שבתיהם נפרצו ורכושם נגנב, אחרים שמסרו את מספר כרטיסי האשראי שלהם, לא קיבלו שום חבילה ונעקצו.
"בתקופת הקורונה זיהינו עלייה דרמטית של הונאות דיגיטליות של נוכלים בארץ ובעולם המנצלים תמימות של אזרחים ועוקצים אותם ועוקצים על חשבונם ועל חשבון חברות האשראי מיליוני שקלים", טוען גורם במשטרה, "המגמה הזו רק ממשיכה עוד ועוד".