אלכס (32) גילה את האפשרות לרכוש אונליין מטורקיה ממש לא ממזמן ולגמרי בטעות. "אני רוכש קבוע בארה"ב", הוא מספר. "אני נכנס כמה פעמים ביום לאתר כדי לעקוב אחרי ההזמנות שלי, כי אני קונה די הרבה, אפילו חיתולים לתינוק, ממותג שאין בארץ שפשוט סופג יותר טוב בלילה".
יום אחד, הוא גילה להפתעתו כי חברת יושופוס מתחילה לספק שירותי משלוח לחנויות מטורקיה. "הופתעתי, כי אני ואשתי נוהגים לנסוע לשם הרבה. יש שם הרבה מותגים שהיא ממש אוהבת אבל אין בארץ, ואין איך להשיג אותם כי האתר לא מבצע משלוחים", הוא מסביר. "כשהבנתי שאני יכול להזמין מהחנויות שאשתי אוהבת, החלטתי לעשות ניסוי - הזמנו בגדי ספורט ממותג מקומי ומאוד איכותי, שאי אפשר להשיג אותו בשום דרך אחרת חוץ מאשר לנסוע לטורקיה, ותוך 10 ימים המשלוח הגיע. מאז אנחנו קונים המון שם".
הפערים משמעותיים?
"בטח! אני קונה לאשתי בעיקר זארה, מנגו ו-H&M. מעיל שעולה כאן בזארה 500 שקלים - עולה שם 200. היא פשוט הולכת לחנויות כאן, מודדת, מצלמת את התווית ואני רוכש לה משם. יחד עם המשלוח זה עדיין יוצא חצי מחיר".
אבל ההזמנות לא כוללות בגדים בלבד. "אנחנו מזמינים משם גם כל מיני ממרחים טבעיים לתינוק שלנו שבדיוק התחיל שלב טעימות. זה רבע מחיר מכל חנות למוצרי טבע כאן בארץ הפערים משוגעים".
אותו מקרה קרה גם לרועי שגב (52) שמעיד כי הוא "מזמין הכל מחו"ל, חוץ ממזון בסופר". גם הוא, שחשב שהוא מכיר את כל חנויות האונליין המובילות בעולם, הופתע לגלות שהמחירים הכי נוחים מחכים במרחק של שעה טיסה מישראל.
"הלכתי על בטוח. יש שם את כל רשתות האופנה שיש בארץ: זארה, ברשקה, פול אנד בר, H&M, אז הלכתי לחנויות, מדדתי, עשיתי הזמנה מהאתר הטורקי דרך משלוח של חברת שילוח והופתעתי מהמחירים".
מאז, שגב הספיק לעשות כבר שלוש הזמנות. "יש לי ילד בצבא ועוד ילד בחטיבה והזמנתי מאתרי אופנה שיש כאן בארץ וחסכתי בערך, עם המשלוח, שליש מהמחיר בלי להתאמץ. עכשיו, לקראת הבלאק פריידי, כשבאירופה יש הנחות ענק ולא כמו כאן בארץ - החיסכון יכול להגיע גם ליותר מ-50 אחוזים".
אי אפשר להתחרות במחירים
אלכס ורועי אומנם גילו את השופינג אונליין מטורקיה רק עכשיו, אבל אורלי פקייה כבר הספיקה לפתוח בשנה האחרונה קבוצה ייעודית לשופינג מטורקיה, ולנהל קהילה של 77,000 חברים.
"זה התחיל מהקורונה, כמובן", היא סיפרה בשיחה עם אתר Fashion Forward לפני כשנה. "בסוף הסגר הראשון, כשהתחילו לפתוח את החנויות, אמרתי שאני חייבת לקנות לילדה שלי בגדים לחורף לפני ששוב יסגרו הכל. נסעתי עד פתח תקווה לחנות של הרשת הטורקית LC Waikiki, וגיליתי שבינתיים הם פשטו רגל וסגרו את כל הסניפים בארץ. התחלתי לבדוק אונליין, הגעתי לחנות הרוסית שלהם ומצאתי איזו חברת שילוח מקומית. עד היום לא הגיעה החבילה".
כמו בסיפורים הכי טובים, התקלה הזאת הפכה לתגלית מסעירה. "אמרתי שאעשה ניסיון אחרון ואזמין ישירות מהחנות הטורקית, מקסימום גם זה לא יגיע. תוך כמה ימים החבילה הגיעה לי עד הדלת עם שליח, ובאותו יום כבר התחלתי להזמין מחנויות אונליין טורקיות נוספות. מאז אני מזמינה רק משם".
כשפקייה שיתפה בתמימות באחת הקבוצות שהיא מזמינה בגדים דרך טורקיה היא נתקפה במבול שאלות. "מישהי כתבה שנמאס לה מפער המחירים בין זארה בארץ לזארה בחו"ל, שהיא חזרה מאתונה והיא לא מאמינה שעל טי-שרט בייסיק לוקחים שם 20 שקלים ופה 80", היא שחזרה. "הגבתי וכתבתי לה שהיא מוזמנת לקנות מטורקיה, אני עושה את זה וזה אחלה. מאותו רגע האינבוקס שלי התפוצץ. בשלב מסוים לא יכולתי להמשיך לענות, אמרתי שאני פותחת קבוצה, כותבת שם הסברים ותלמדו איך עושים את זה. באותו יום כבר הצטרפו משהו כמו אלף אנשים".
מאז הקבוצה: "שופינג אונליין בטורקיה", צברה אלפי חברים ופקייה בת ה-28 מתמקדת אך ורק בניהול שלה. במקביל היא מגדלת את הבת שלה, מלודי, בת השנתיים וחצי.
"כשהקבוצה התחילה הייתי רוכשת מן המניין כמו כולן, והייתי בטוחה שזה ידוע לכולם כי קונים בכל מקום. היום, אחרי שפתחתי את הקבוצה, הקמתי ערוץ יוטיוב מפורט עם הדרכות איך להזמין מכל חנות, אני משווה מחירים לכל מיני פריטים וממליצה לקבוצה מה לקנות ודרך מי".
מה זאת אומרת דרך מי?
"כשהקבוצה התחילה הזמנתי לארץ דרך חברה מקומית, ובעקבות הפרסום שלי הם די קרסו והיה באלגנים עם המשלוחים. הרגשתי שזאת אחראיות שלי כי אני המלצתי. היום יש כמה חברות שילוח והכל עובד כמו שעון".
פקייה מסבירה שהיתרון העצום של הצרכנות בטורקיה מתחיל בדבר אחד: הלירה הטורקית. כן, זו שארדואן דאג להפיל. "צריך להבין שהלירה הטורקית זולה בערך בשליש מהשקל, ועכשיו כשהדולר בשפל - זה עוד יותר משתלם. אם פעם 75 דולרים, הרף הנמוך בארץ שמתחתיו את לא משלמת מס, היה 530 לירות טורקיות, היום זה כבר מטפס ל-730 לירות טורקיות. את יודעת איזה סל מוצרים אני יכולה להרכיב לך בסכום הזה? כמות פריטים שהייתה עולה לך בארץ 1,200 שקל תעלה לך בטורקיה בערך 500 שקלים. תוסיפי דמי משלוח של 20 דולר וקיבלת חיסכון אדיר בלי לעשות כלום".
"אם פעם 75 דולרים, הרף הנמוך בארץ שמתחתיו את לא משלמת מס, היה 530 לירות טורקיות, היום זה כבר מטפס ל-730 לירות טורקיות. את יודעת איזה סל מוצרים אני יכולה להרכיב לך בסכום הזה?"
מלבד המחיר יש עוד יתרונות?
"בוודאי. קודם כל המלאי שם הוא מטורף. יש שם פריטים שבכלל לא מגיעים לארץ ברשתות האופנה הגדולות, ובגלל שטורקיה היא ארץ ענקית שמחולקת להמון מחוזות, הם חייבים להחזיק שם כמות פריטים אדירה, ככה שאין מצב שהפריטים שם יאזלו מהר כמו כאן. חוץ מזה, מלבד המותגים שכולנו מכירים, יש שם עוד המון חנויות למוצרי חשמל, קוסמטיקה, מוצרי תינוקות, מזון ועוד במחירים מצחיקים".
בטורקיה מבינים את הפוטנציאל כאן?
"כן. פנו אלי מברשקה, H&M, פול אנד בר והרשת המקומית אלסיוואי קיקי בבקשה לשיווק שותפים. הם מזהים את הכוח של הקבוצה ומכירים את הישראלים".
מה התגובות בארץ?
"ביום יום כולם מאוד מפרגנים. אם פעם אני הייתי היחידה שממליצה, עכשיו את רואה שזה ממש חוכמת ההמונים והרבה משתתפות פעילות. עכשיו, בגלל המקרה של הזוג אוקנין פתאום קיבלתי הודעות נאצה מישראלים שאני תומכת טרור".
ומה ענית?
"לא התרגשתי. אני לא תומכת טרור אלא רק מחפשת לחסוך. אני לא מוכנה לקנות פה מוצר ב-96 שקל כשבטורקיה הוא עולה 16 שקלים.
"בגלל המקרה של הזוג אוקנין פתאום קיבלתי הודעות נאצה מישראלים שאני תומכת טרור. לא התרגשתי. אני לא תומכת טרור אלא רק מחפשת לחסוך. אני לא מוכנה לקנות פה מוצר ב-96 שקל כשבטורקיה הוא עולה 16 שקלים"
אבל הפוליטיקה היא לא העניין, אלא המחירים. וכאן פקייה בטוחה שיש לה קלף מנצח. "מעיל של ברשקה שעולה בארץ 500 שקלים, יעלה באתר בטורקיה 242 שקלים לא כולל משלוח. אבל לא רק באופנה הפערים משמעותיים. קחי לדוגמה זוג משחת שיניים קולקגייט שיעלה בארץ 57 שקלים ובטורקיה, אותה משחת שיניים בדיוק תעלה רק 12 שקלים לזוג.
"גם אצל התינוקות המצב דומה והכסף שאפשר לחסוך רק אם נעביר את הקניות שלנו לשם הוא משוגע. משאבת לנסינו דו צידית תעלה לך כולל משלוח מטורקיה בסביבות ה-250 שקלים. כאן תעלה לך בסביבת 650 שקלים צפונה. שלישית פיג’מות לתינוקות מ-H&M תעלה 120 שקלם בארץ ובטורקיה רק 45 שקלים. צעצוע של פישר פרייס יעלה לך כאן 129 שקלים ובטורקיה רק 52 שקלים. אי אפשר להתחרות בזה".
התחלנו להשוות מחירים והיינו בהלם
מי שעוד זיהתה את הפוטנציאל היא יושופס, חברת השילוח שפועלת כבר למעלה מעשור בארצות הברית. החברה למעשה מספקת כתובת אמריקאית למחסנים שלה בניו ג'רזי או בדלוור, ומאפשרת לישראלים להזמין מאתרים שלא שולחים ישירות לישראל או שולחים במחיר שילוח יקר מאוד.
"את למעשה נכנסת לאתר, מזמינה, משלמת, ונותנת את הכתובת למחסן בארה"ב במקום לכתבות בישראל", מסביר ירון בר-אלי, המנכ"ל. "כשהחבילה מגיעה אלינו את יכולה לבחור אם לשלוח אותה לארץ, או להמתין לעוד משלוחים כדי שנאחד אותם ותשלמי פעם אחת על המשלוח במקום על הרבה משלוחים קטנים".
כעת, הם החליטו להעתיק את המודל המצליח מארה"ב ישירות לשכנה הקרובה. "יש איזו תפיסה שטורקיה זה רק מלונות הכל כלול ומעילי עור מזויפים", מסביר בן אלי על ההחלטה התמקד בשוק הטורקי, "אבל טורקיה מציעה רשתות ומגוון של כל החנויות באירופה. יש את המותגים שאנחנו מכירים כמו זארה ומנגו, אבל יש גם מותגים חזקים מקומיים שכדאי שנכיר כי הם מוכרים דברים איכותיים בשלישי מחיר מהארץ כמו LCYKIKI ".
למה דווקא עכשיו?
"העלויות של המרכזים והשילוח הרבה יותר נמוכים משל ארה"ב. בנוסף - שקל אחד שווה 3 לירות טורקיות. אבל בעיקר הבנו את הפוטנציאל כשהתחלנו להשוות מחירים והיינו בהלם. החלטנו לעשות השקה שקטה בקרב הלקוחות ולפתוח מרכז שילוח קטן בהתחלה, אבל המרכז הזה רק גדל מיום ליום".
איזה פערי מחירים מצאתם?
"סקיני ג'ינס נשים בזארה עולה 73 שקלים בטורקיה, במקום 159.90 שקלים בישראל - חיסכון של 54 אחוזים, גם גברים לא מקופחים: חולצת גברים 64 שקלים בטורקיה, במקום 139.90 שקלים בישראל. גם ברשתות לא מוכרות כמו אלסיוואי קיקי, סל המכיל 6 פריטים של ילדים גברים ונשים עולה 164 שקלים לא כולל משלוח לישראל".
כמה עולה משלוח?
"משלוח ב-60 שקלים עד 3 קילו. בניגוד למקומות אחרים, המשלוח הוא פיזי ולא נפחי. אם פעם היו מודדים חבילות בנפח, אנחנו מפרקים ואורזים מחדש רק את הפריט עצמו. זה מאפשר לך לאחד יותר חבילות ולא לשלם מע"מ כל עוד את לא עוברת את ה-730 לירות טורקיות, למרות שגם אם תשלמי מע"מ – זה עדיין יצא לך יותר זול מהארץ".
איך אתה מסביר את זה שנושא השופינג מטורקיה עוד לא התפוצץ?
" יש חסם אחד - צריכים לעשות את הניסיון הראשון, ולקנות מחנויות לא מוכרות בשפה שאת לא מכירה, למרות שגוגל כרום מציע לתרגם את האתר לאנגלית. אני מאמין שזה יתפוס תאוצה ככל שיותר ישראלים יבינו כמה זה משתלם. אנחנו לדוגמה עשינו השקה רכה, לא פרסמנו בשום מקום, יש לדבר הזה תקציב שיווק וכבר נכנסו במהלך החודש האחרון כעשרת אלפים איש וכמה אלפים כבר קנו. אני מאמין שזה יגדל מאוד מהר בחודשים הקרובים".
בינתיים הקבוצה של פקייה ממשיכה לגדול בקצה מסחרר, וחברות בקהילה מעלות מידי יום עשרות פוסטים עם הרכישות החדשות. " הזמנה מlc - הזמנתי 13 פריטים ב-350 שקלים כולל משלוח", מתגאה מישהי בקבוצה. "זה יוצא 27 שקלים לפריט. בעיני מחיר שווה".
"אני מאמינה שבבלאק פריידי אנחנו נראה עלייה נוספת בכמות הרכישות וההזמנות", מסכמת פקייה. "אלו מחירים הרבה יותר משתלמים מבארץ והמבצעים ברשתות הולכים להיות משמעותית יותר גבוהים. במחירים האלה מי לא יזמין?".