נסטלה השווייצרית רכשה את אסם הישראלית כבר לפני מספר שנים, אולם כעת ההשלכות מתחילות להתבהר. זכויות הקניין הרוחני של הקבוצה יוצאים מישראל ועוברים לשווייץ. מדובר במהלך בעל משמעויות גדולות מבחינה כלכלית, וייתכן שאף פוליטית.
קונצרן נסטלה השווייצרית (SPN), רכשה את זכויות הקניין הרוחני של קבוצת אסם (שכולל את אסם השקעות, אסם תעשיות וטבעול תעשיות), והעבירה אותן לקבוצה בשווייץ. המהלך פורסם לראשונה באתר כלכליסט.
"משמעות המהלך הוא שהקניין הרוחני של אסם הוא בבעלות חברת נסטלה. מכאן שכל הכנסה בגין קניין רוחני שייכת לנסטלה וישולם עליה מס בשווייץ ולא בישראל", מסביר יניב אנג'ל, שותף מנהל בחטיבת המיסוי ב-AUREN ישראל. "מדובר לא רק במוצר עצמו של שקית במבה למשל, אלא גם הכנסות נלוות מפרסום ומערכי המותג. מכאן שכל שנה מדינת ישראל מאבדת מס חברות בשווי של מאות מיליוני שקלים. בנוסף, העסקה מרוקנת מתוכן כמעט את כל הפעילות של אוסם בישראל, וכך גם את ההכנסות החייבות במס בישראל".
מדובר בהליך שהוא בפועל המשך ישיר של עסקת הרכישה של אסם ב-2016 תמורת 3.1 מיליארד שקל, שהושלמה באופן סופי ב-2019. הקניין הרוחני, שכולל את הנוסחות של המוצרים המוכרים של החברה כגון במבה, ביסלי, טבעול, מטרנה וסלטי צבר, חלק נפרד, שמוטל עליו מס חברות בשיעור של 23%. עם זאת, עדיין לא ברור מה יהיה שיעור המס הסופי, והאם רשות המסים תיאלץ להיאבק בקונצרן כדי לקבל את מלוא התמורה על העסקה.
בפועל, העברת הקניין הרוחני החלה כבר אז, והעברת הבמבה היא רק חלק מההליך הכולל יותר. זכויות הקניין הרוחני על מטרנה, למשל, כבר עברו לפני מספר שנים לידי החברה בשווייץ. גם שאר המותגים של אסם כבר עברו לחו"ל או נמצאים בהליך דומה. מבחינת נסטלה מדובר בהליך קבוע, שמתקיים בכל רכישה של חברה חדשה.
לנסטלה אין כלל תכניות לפגוע בייצור בישראל, לשנות את ההרכב ההנהלה הישראלי או להפסיק לפתח את הפעילות בארץ. אלא שמרגע שיאושר המהלך, קיימת סכנה אפשרית להוצאת הייצור מישראל במידה והקונצרן לא יהיה מרוצה מהתנאים שיקבל בארץ.
על פי הפרסום, לעסקה של נסטלה שני שלבים: הראשון הוא מיזוג כל החברות והמותגים שרכשה אסם במהלך השנים (כגון חמוצי בית השיטה) לתוך חברות האם בישראל. בשלב השני נסטלה תרכוש את כל הקניין הרוחני של חברת האם של אסם.
התגובה לדברים לא אחרה לבוא. יו"ר הסתדרות עובדי המזון והפרמצבטיקה אליעזר בלו פנה היום (ה') למנכ"ל אסם נסטלה אבי בן-אסייג. לדברי בלו, מכירת זכויות הקניין הרוחני של הקבוצה היא בגדר "רעידת אדמה" שעשויה להשפיע על העובדים במפעלים בישראל.
בהודעה שנשלחה לתקשורת, בלו קרא למנכ"ל אסם לקיים ישיבה דחופה בהשתתפות נציגות העובדים. "לא יעלה על הדעת שהקבוצה מובילה מהלך כה דרמטי, שעלול להסיט את קווי הייצור מישראל, מבלי להיוועץ כמתחייב עם נציגות העובדים. לא נאפשר שום צעד ללא הסדרה מתאימה של השלכות המהלך על העובדים".
קבוצת אסם עוסקת בייצור, שיווק ומכירת מגוון מוצרי מזון, בעיקר בשוק המקומי־ישראלי, והיא אחת מיצרני ומשווקי מוצרי המזון הגדולים בישראל. מכירות הקבוצה מוערכות בכ־4 מיליארד שקל והיא מעסיקה כ־4,000 עובדים בישראל ומפעילה מספר מרכזי לוגיסטיים ו־8 מפעלי מזון, 3 מהם בקריית גת והשאר בשדרות, יקנעם, קיבוץ לוחמי הגטאות וקיבוץ מעברות.
מנסטלה נמסר בתגובה: "לעסקה הזו אין שום השפעה על הפעילות של אסם נסטלה בישראל".