7 שנים לאחר שהושק כהבטחה גדולה בידי מיכל אנסקי ובעלה לשעבר רועי חמד בהשקעה של 25 מיליון שקל, שוק האיכרים והאוכל "שוק צפון" בשכונת רמת החייל בתל אביב, הולך ומתרוקן. גם המפעיל האחרון שלו, אלברט עמית מקבוצת "יובלים", שהחליפה את אנסקי וחמד, הרים ידיים ופרש בסוף ינואר מניהולו, כשהעביר את לחברת הרכב סמל"ת, בעלת השטח, את ניהול השוק.
מתחם שוק הצפון, שוק איכרים מקורה, נפתח ב-2016 על שטח של כ-1,600 מ"ר בקומת קרקע ברחוב ראול ולנברג 20, בצומת הרחובות הברזל והנחושת בתל אביב. בהתחלה פעלו בו כ-30 חנויות, דוכנים ומסעדות מכל תחומי המזון, כולל של מסעדנים מובילים,כמו יובל בן נריה, מ"טאיזו" ודיוויד פרנקל "פרונטו" שפתח שם בית פיצות ופסטות תחת השם פרונט קיוסקט, השף אבנר לסקין, בית האוכל האסייתי גו נודלס, השווארמה של כתר המזרח וחנויות גבינות בשר ועוד. במקום הוקצו כ-500 מקומות ישיבה בתוך השוק המקורה ובישיבה חיצונית, לטובת הסועדים שגדשו את המתחם בהתחלה בשעות הצהריים בעיקר.
כתבות נוספות בכסף >>
- לכבוד יום האישה: מנכ"ליות ובכירות במשק מספרות – זו האישה שמעוררת בי השראה
- על רקע החרמות: רשת סטארבקס בצעד חריג במזרח התיכון
- מלחמה בחזית הביטחונית והכלכלית: איך כל משפחה צריכה להתכונן לשנת 2025?
בשוק התבססו על העובדה שבאזור מועסקים עשרות אלפים, רובם עובדי הייטק. אבל בעשור האחרון, מספר חברות ההייטק באזור הולך וקטן. כבר בשנתיים הראשונות התאכזבו חלק מבעלי המסעדות המובילות ועזבו. לאחר מכן הקורונה פגעה בשוכרים קשות ומלחמת חרבות ברזל הביאה מכה קשה נוספת.
מוסר תשלומים ירוד של השוכרים ונטישה חד-צדדית
ב-30 בינואר 2024 פנה עמית, שניהל את השוק באמצעות חברת "אן בסדר בע"מ" אל השוכרים שנשארו בו וכתב להם כי במהלך שנת 2023 בכלל ומאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל בפרט, חלה ירידה משמעותית במוסר התשלומים של שוכרי חנויות המזון ומשקאות ודוכני אוכל במתחם.
"הדבר התבטא בסירובי שיקים שנמסרו לשוק צפון מתרוקן – מה נותר מההבטחה הגדולה של אזור ההיי טקנו, נטישה חד צדדית של חנויות ודוכנים -על ידי חלק מהשוכרים, אי תשלום דמי שכירות ו/או הפרשי פדיון ו/או הפרשי הצמדה -למדד, כמו גם הימנעות מדיווח סכומי הפדיון של החנויות המושכרות ותשלום חלקם היחסי", כתב.
"התנהלות זו השליכה קשות על חברתנו וכאמור בהודעותינו הקודמות, גם העמידה בספק את היתכנות המשך הפעלת מתחם שוק צפון על ידנו, באופן שהעמיד בספק את המשך שכירת החנויות והדוכנים על ידיכם והמשך פעילותכם העסקית במתחם".
לדבריו היעדר שיתוף הפעולה מצד השוכרים הוביל לכך שהחברה שלו לא הייתה יכולה לעמוד בהתחייבויותיה מול בעלת המתחם, חברת סמלת מוטורס. "עקב כך, הודיעה לנו חברת סמלת מוטורס על סיום ההתקשרות עימה ובין הצדדים סוכם על פינוי המתחם לאלתר. לאור האמור, הנכם נדרשים לפנות את הדוכנים המושכרים על ידיכם מיידית וללא כל שיהוי.
זעם על נוי השדה
אתמול (ד') הוציאה חברת "נוי השדה" שהיה לה דוכן גדול במתחם, הודעה לכל לקוחותיה, שהיא סוגרת אותו עקב סגירת השוק. אלא שבעלי עסקים אחרים שנותרו במתחם זעמו על ההודעה ועל אנשי נוי השדה, שלדבריהם יוצרת מצג שווא כאילו השוק נסגר לגמרי.
בירור עם חברת סמל"ת העלה את מצב העניינים הנכון. בחברה אומרים כי הייתה מחשבה לסגור את השוק כשחברת אן בסדר פרשה, אבל השוכרים האחרים התחננו שהמקום לא ייסגר. סגירת הדוכן של נוי השדה היא מקרה יוצא דופן. על פי תגובתה הרשמית של סמל"ת: ״קבוצת סמלת תמשיך לפעול לרווחת בעלי העסקים במתחם שוק צפון הפועלים על פי התנאים המוסכמים. אנו מזמינים את כולם להגיע לשוק צפון ולהנות מחוויה קולינרית ייחודית״. בשוק שנותר יהיו 7-8 דוכנים וחנויות על שטח של כ-400 מ"ר. סמל"ת תשכיר את יתרת השטח כנראה לחנות גדולה מתחום הקמעונאות.
תמיר בן שחר מחברת הייעוץ העסקי צ'מנסקי בן שחר, מסביר את דעיכתו של שוק צפון, קודם כל בכך שכל שוקי האיכרים הפכו בשנים האחרונות לאזורי מסעדות. "הבעלים הבינו שתיירים בקושי יגיעו למקום, גם לא מדובר במקום גדול שאפשר לבלות בו שעות, וגם משקי הבית לא יבואו לשם מתל אביב לקנות בהיקפים גדולים. מה שהם לא התכוננו אליו זה שרמת החייל תלך ותאבד את מרכזיותה כאכסנייה לחברות הייטק. אלה יצאו ויוצאים ממנה. רחוב הארבעה בתל אביב הוא היום המרכז הקולינרי של חברות ההייטק בתל אביב. מי ייסע בקורקינט לרמת החייל, גם אם שוק הצפון היה מאוד אטרקטיבי? לכן העניין בשוק הלך וירד," מסכם בן שחר.