המסכות יורדות מהפנים גם בחללים סגורים, אבל עוד לא מספידים אותן. לביטול חובת עטית מסכות (למעט בטיסות, בתי חולים ובתי אבות) יש גם היבט כלכלי. ההערכה בשוק היא שהוצאנו מאות מיליוני שקלים על מסכות בשנתיים מאז פרצה לחיינו מגפת הקורונה, ואלה יחסרו בהכנסות של מי שמכרו אותן. גם המלאים שנותרו למכירה מוערכים במיליוני מסכות.
ברשתות לא מתרגשים מביטול חובת עטית המסכות והן עדיין מוצגות למכירה בסניפיהן. ברשת רמי לוי מסרו כי יש עדיין דרישה למסכות גם היום בעיקר מאנשים בסיכון גבוה ומטסים לחו"ל. גם בשופרסל מציינים, כי הרשת מחזיקה במלאי "להמשך, במידת הצורך". שתי הרשתות כמו גם רשת ויקטורי סירבו לחשוף נתונים על מכירות מסכות הקורונה אצלן בשנתיים האחרונות.
רשת סופר פארם אף היא לא ממהרת להיפטר ממלאי המסכות שנותר לה, וגם לא מספקים נתונים ממשיים.
מהרשת נמסר כי "שיא רכישת המסכות נרשם באפריל 2020, כשהחודשים הכי חזקים אחריו היו מאי ויוני באותה שנה. ובכל זאת, צריכת המסכות ממשיכה להיות גבוהה גם כיום. כך למשל, בחודש אפריל 2022 לבדו נמכרה כמות מארזי מסכות כמעט כפולה מזו שנמכרה בכל שנת 2019, טרום התפרצות הקורונה בישראל, בדומה ל-2018. עוד לפי נתוני סופר-פארם, מגמת הזינוק ברכישת מארזי מסיכות הורגשה כבר מחודש ינואר 2020, כשמאז ועד היום, בכל חודש שעבר נמכרו יותר מארזי מסיכות מאשר בכל שנת 2019 ובכל שנת 2018 - טרום מגיפת הקורונה".
עימאד סאדר, מנהל תחום בית מרקחת בסופר-פארם, לא ממהר להספיד את המסכות: "בשנתיים האחרונות נוכחנו לגלות שהקורונה מתעתעת, וקשה לחזות את התפתחותה. כך או כך, גם לפני הקורונה סופר-פארם מכרה מסיכות כמוצר בית מרקחת, ובוודאי שגם עכשיו היא תמשיך להנגיש אותו עבור שימוש במקומות בהם תימשך בשלב זה חובת מסכה".
מ-3-6 שקלים למסכה ירדנו ל-20 אגורות
בתחילת המשבר (מרץ-אפריל 2020) התנפלו כולם על מסכות ה-N95 שנחשבו לבטוחות ביותר אך גם היקרות ביותר (בין 10 ל-25 שקלים ליחידה). לאחר שהוטלה חובת עטית מסכה במרחב הציבורי (אמצע אפריל 2020) ומשרד הבריאות אישר שהמסכות הכירורגיות החד-פעמיות מספיקות להגנה מפני קורונה, חל מעבר די מהיר למסכות הזולות יותר. המחיר שלהן, שהתחיל ב-6-3 שקלים למסכה, ירד ל-20 אגורות למסכה בחדשי הקיץ של 2020 בעקבות פתיחת השוק ליבוא, מסין בעיקר.
הפריט ההכרחי לצריכה הפך מקור הכנסה לקמעונאים רבים; כמעט בכל חנות ניתן היה לרכוש חבילות של מסכות; אפילו רשתות אופנה החלו לשווק מסכות כאלה, קיוסקים, וחנויות מסוגים שונים. גם ברשתות האינטרנט החל סחר מטורף במסכות במחירים מופקעים, אבל אנשים קנו גם שם.
על ההיסטריה אז של הציבור מעידים הנתונים הבאים: בדיון בוועדת המחירים באפריל 2020, נמסר כי אחת הרשתות דיווחה על מכירת כ-6 מיליון מסכות בחודש מרץ. רשת אחרת ציינה כי מדי יום היא מחדשת את מלאי המסכות שלה ב-150 אלף יחדות, והן נמכרות במלואן עד השעה שלוש אחר הצהריים. כמעט כל המסכות אז יובאו מסין, בעסקאות ישירות.
בסוף אפריל הוכשרו בישראל מספר מפעלים לייצור מסכות N95 ומסכות כירורגיות, בהם שיאון מדיקל, רב בד, שלאון ועוד, שהבטיחו לייצר כ-20 מיליון מסכות בשנה למפעל. משרד הכלכלה הודיע כי הרשתות הקמעוניות ורשתות הפארמה הגדולות הסכימו לרכוש את המסכות מאותם מפעלים. אבל בקיץ של אותה שנה, כאמור, החל יבוא מאסיבי וזול של מסכות, כולל בידי הממשלה, למורת רוחם של המפעלים הישראליים, אך בעיקר ביבוא ישיר, והן הפכו מהר מאוד לרוב המוחלט של המסכות הנמכרות בארץ מאז ועד היום.
בשוק מעריכים בהערכה גסה, שבמהלך שנתיים של קורונה בישראל, הסתכמה הצריכה הפרטית של מסכות בכ-4 מיליארדי יחידות, עליהן הוצאנו עליהן מאות מיליוני שקלים. אל תמהרו לזרוק את המלאי שיש לכם עוד בבית.