גל התייקרויות המאסיבי שיצא היום (ב') לדרך, לא צפוי לעצור בתקופה הקרובה. הצרכנים צפויים לחוות אותו בכל אחד מתחומי החיים: החל ממזון, דרך הריהוט, התחבורה, הלבשה והנעלה ועד, כמובן, הדיור.
על פי סקר מיוחד של חברת BDI לאתר mako, עולה כי בשנת 2022, ההוצאה החודשית תעלה בכ- 560 שקלים ותעמוד על כ- 17,360 שקלים בחודש, זאת בניגוד להוצאה חודשית הממוצעת הנוכחית שמסתכמת בכ- 16,800 שקלים.
מדובר על גידול שנתי כולל של 3.3 אחוזים, כך שסך ההוצעה השנתית הממוצעת צפויה לגדול בכ-6,750 שקלים. יש לזכורשעוד לפני גל ההתייקרויות הנוכחי רמת המחירים בישראל הייתה גבוה ב-22 אחוזים מהממוצע במדינות ה-OECD.
המחסור העולמי, שכבר הורגש בתחילת השנה שעברה במגוון חומרי גלם נותן כעת את אותותיו. החל ממחסור בחיטה, מחסור עולמי בייצור שבבים הגורר מחסור בכלי רכב, טלפונים ניידים וכדו'.
אולם השילוב של עליית מחירי חומרי הגלם והאנרגיה בעולם הוא לא הסיבה היחידה להכבדה על הכיס. הבעיות בשילוח הימי ועליית מחירי התובלה, המחסור בעובדים בישראל והמיסים החדשים שהטילה הממשלה על חלק ממוצרי הצריכה הם הגורמים העיקריים שהובילו לגל ההתייקרויות.
"על הצרכנים להיות ערוכים לקראת גל עליית מחירים משמעותי במרבית מוצרי הצריכה הבסיסיים של משק הבית הישראלי – מזון, חשמל, ארנונה, דלק ועוד. אנחנו בהמשכו של גל עליות שהחל כבר ב-2021 וימשיך ככל הנראה גם בשנה הקרובה", מעריכה תהילה ינאי, מנכ"לית משותפת, Coface Bdi.
מה יעלה לנו יותר
אייל רביד, מנכ״ל ומבעלי השליטה ברשת ויקטורי התריע בפוסט בדף הפייסבוק שלו בסוף השבוע שעבר מפני גל חריג של התייקרויות. "את הדברים האלה צריך לכתוב בצורה מפורשת כדי שאף אחד לא יגיד שלא ידע. ימים קשים לפנינו, אפשר להגיד שלפנינו ממש צונאמי של עליות מחירים".
"מחירי הדלק עומדים לזנק, בממשלה העבירו מס חדש על כלים חד פעמיים לצד מס נוסף על משקאות ממותקים. אלו רק חלק מהגורמים שיכבידו על הכיס של כולנו. ואם זה לא מספיק גם הקורונה וההשפעות שלה עוד כאן, הספקים כבר הודיעו שאחרי עשור שבו לא העלו מחירים כבר אין להם ברירה. לפני הקורונה להביא לארץ דרך הים מכולה עם מוצרים מהמזרח הרחוק עלתה להם 7,500 שקל והיום המחיר כבר מגיע ל-59,000 שקל למכולה. מאירופה המחיר זינק מ-2,500 שקל ל-17 אלף שקל למכולה ואת כל זה הארנק של כולנו יספוג, הסביר בפוסט את הסיבות לעליית המחירים והתחייב שיעשה ככל שביכולתו למנוע מעליות המחירים להתגלגל לצרכן.
איך אפשר לחסוך כסף?
הנה עשרה טיפים שיעזרו לכם לחסוך הרבה כסף בטווח המיידי:
- וותרו על אכילה בחוץ. בשנה האחרונה רבים גילו שהם יכולים לבשל בבית ולא לחיות על מסעדות ומשלוחים, ושזה גם הרבה יותר חסכוני ובריא (היינו כותבים גם יותר טעים, אבל בואו נהיה ריאליים). להתפנק פה ושם זה הגיוני, אבל שווה לשמר חלק מהיכולות החדשות האלו גם להמשך החיים ולחזרה לשגרה.
ויתור על אכילה במסעדות/ הזמנת משלוחים + טיפ לשליח יניב לכם בחודש כ-500-1,000 שקל נוספים בחודש. - הכינו תפריט שבועי. ללא ספק ההוצאה הכי גדולה כרגע במשקי הבית היא על מזון. תכנון תפריט שבועי מסודר יניב לכם רשימת קניות מפורטת של כל המצרכים שאתם באמת תשתמשו בהם וכך תדאגו לניצול מקסימלי ותמנעו מבזבוז מזון וזריקה לפח.
הכנת תפריט שבועי תניב לכם בחודש כ- 1,000-2,000 שקל נוספים. - ותרו על קפה בחוץ. תמצאו את המורה הפנימית שבכם ותסתובבו עם כוס רב פעמית ובה קפה מהבית אותו תחדשו במשרד. נכון שזה מרגיש זניח, אבל אלו עדיין 15 שקל ביום שמצטברים לעשרות, שלא לדבר על הכריכון שמוסיפים על הדרך וכוס חד פעמית שהעולם לא זקוק לה.
ויתור על קניית קפה קטן, חמישה ימים בשבוע: עד 320 שקל. - תחיו על המזווה. כעם ששרד תהפוכות בחייו, אחד הדברים שהכי מאפיינים ישראלים הוא אגרנות אובססיבית. עשרות מוצרים שקניתם במבצעים או בבהלה שלפני הסגר שוכבים לכם בארונות ותוקפם, ככל הנראה, עומד לפוג. בהמשך לסעיף 2, נסו קודם כל לתכנן את התפריט השבועי בהתאם למה שיש במזווה, ורק לאחר מכן תצאו לקנות השלמות. בקבוצה הזו בפייסבוק תוכלו ללמוד איך לשמור על תפוחי האדמה ואיך להפוך גרעיני דלעת לפיצוחים.
ניצול מושכל של המזווה ושאריות המקרר יכול לחסוך לכם באופן מיידי כ-1,000 שקל. - בטלו את המנוי לחדר כושר. הגילוי המדהים של התקופה: אפשר גם ללכת באוויר הפתוח ולא רק על ההליכון בחדר כושר. למה היינו צריכים הגבלה של מאה מטר כדי להבין את זה? כי אנחנו בני אדם, אנחנו מבינים מה יש לנו רק אחרי שהוא נלקח מאיתנו. עכשיו, כשמותר לכם להתרחק אל מעבר לחניית הבניין, אתם יכולים להיפטר מהמנוי הלא מנוצל הזה ולהמשיך בשגרת ההליכות שלכם לגמרי לבד או להתייצב שוב מול שעות הכושר היוטיוביות האלו שהיו שם תמיד.
ביטול מנוי לחדש כושר יעלה לכם בין 150-450 שקל בחודש. - אל תקנו, תאלתרו. אתם לא צריכים פורס עוגיות בצורת חיות שקנית בחנות הסטוק. קבוצת הפייסבוק "אמהות משקיעות" שבימים כתיקונם גרו בתוך חנויות מקס, התמלאו ברעיונות ליצירה עם הילדים מחומרים שאפשר למצוא בבית, גם קבוצות עיצוב הבית למיניהן. אין שום סיבה לחזור מכאן אחורה. לא נעים להודות, אבל כל הכסף שהוצאתם על שטויות שאתם לא צריכים מאלי אקספרס התגלו כשטויות שאתם לא צריכים מאלי אקספרס.
צמצום הוצאות למוצרים רשות: 100-300 שקלים בחודש. - תתמקחו. זה בדיוק הזמן להתמקח על חבילות של האינטרנט, הטלוויזיה, הטלפונים אבל גם על מחירי הגז, בר המים, עמלות כרטיסי אשראי, ביטוח רכב והדירה וכל הוצאה חודשית אחרת. זה הזמן להוציא את הרוכל הפנימי ולתת לו לצעוק קצת.
בדקו גם הוצאות שאתם מחויבים אליהן: כמו תשלום שכר דירה, ונסו להפחית אותם במו"מ. בדקו את החוזים שמחייבים אתכם להוצאות וגלו האם אתם יכולים להשתחרר מהם, ובאילו תנאים.
מיקוח ובקשת הנחות יכולה להניב לכם חיסכון של מאות שקלים כל חודש. - השוו מחירים וחזרו לסופר הגדול. האדם הקדמון לקורונה האמין שקניות אונליין משתלמות יותר כי אז הוא לא מתפתה לשטויות ומבצעי קופה. ואז הוא מצא את עצמו מזמין קילו תפוח אדמה ראטה ושני מארזים של פלסטלינה שהוא לא באמת צריך. לחבילה הזאת תוסיפו דמי משלוח וטיפ לשלוח - ותגלו שהיא כבר לא כל כך חסכונית. לא בכל האתרים קל להשוות מחירים בין מוצרים, והרבה פעמים אנחנו נגררים למותגים הגדולים מתוך הרגל ואינרציה. בקיצור, הכינו רשימת קניות - ולכו לסופר.
השוואות מחירים יכולות לחסוך בין 100-500 שקלים בכל חודש. - בקשו הנחות על עמלות בבנק. העמלות הקבועות שלנו עשויות להגיע לסכום של עשרות שקלים בחודש, לעתים יותר. מנהלי סניפים בבנקים השונים הם בעלי הסמכות למתן הנחות בעמלות ללקוחותיהם, ובתקופה זו הם נוטים יותר לאשר אותן.
מעבר למסלול עמלות שיזם בנק ישראל: 10 שקלים בחודש או מעבר בנק שמציע ניהול עו"ש ללא עמלות יכול לחסוך כ- 100 שקלים בשנה. - אל תקנו את הנעליים. אתם גם ככה כל היום בפיג'מה, זה זמן מעולה לעשות סדר בארון, להבין מה אתם רוצים ללבוש ומה כבר לא תלבשו לעולם. את הבגדים המיותרים אפשר למסור הלאה או אפילו לנסות למכור אותם ועל הדרך לנסות להרוויח כמה שקלים. בכל מקרה גם בהינתן האופציה להזמין בגדים מהרשתות אונליין- זיכרו שאתם ממש אבל ממש לא צריכים עוד חולצה/שמלה/נעלים מכנסיים שיקשטו לכם את המדף בארון.
צמצום מלתחה יכול לחסוך בחודש בין 200-1,000 שקל.