בשנה האחרונה, במה שנראה כהפתעה שהישראלים עדיין לא התרגלו אליה, מורגש מחסור בחמאה במדפים ברשתות השיווק. זאת, על אף שלאורך השנים החקלאים תמיד התגאו בתנובת החלב הגבוהה של הפרות הישראליות.
סיפור החמאה הוא סוג של תמונת ראי לסיפור של שוק הלחם האחיד - בעיות שנובעות בעיקרן מהאופן שבו המדינה מנהלת שוק מפוקח. שוק החלב הוא שוק מפוקח מאוד, שבו המדינה קובעת את מחיר המטרה, המחיר שבו הרפתנים מוכרים את החלב לרשתות השיווק.
במשך שנים נאבקו החקלאים כדי להעלות את מחיר המטרה, ולפני שנתיים הצליחו בכך. אלא ששר האוצר משה כחלון סירב לעשות את הצעד המשלים המתבקש, ולהעלות את המחיר של מוצרי החלב שמצויים בפיקוח, ובהם חמאה.
כך, לחברה גדולה כמו תנובה, היצרנית הגדולה ביותר של חמאה, לא היה שווה לייצר חמאה במחירי הפסד. תנובה אף עתרה לבג"ץ נגד כחלון בדרישה להעלות את מחירי החלב שבפיקוח, ובמארס האחרון היא זכתה. כעבור שלושה חודשים עלו מחירי מוצרי החלב שבפיקוח - ובכלל זה מחיר החמאה, שעלה מ-3.80 שקלים ל-3.94. עם זאת, בחודשי הקיץ תנובת החלב יורדת, ולכן בקיץ האחרון עדיין הורגש מחסור של חמאה על המדפים.
הסיבה לכך שדווקא החמאה סובלת מהמשבר הזה, ולא מוצרי החלב המפוקחים האחרים, היא שלצורך ייצורה נדרשת שכבת השומן העליונה של החלב, ובכמויות גדולות. המדינה, מצדה, סברה שעניין החמאה אמור להיפתר מכיוון שלפני כמה שנים היא הגדילה את מכסות היבוא מחו"ל עבור מכירת חמאה במחירים מפוקחים. ואולם באחרונה יש עלייה במחירי החמאה בעולם ולכן ליבואנים לא משתלם לייבא.
מעניין יהיה לראות אם בחורף הקרוב החמאה תשוב למדפים. בינתיים, מי שרוצה למרוח קצת חמאה על הלחם המלא שלו יצטרך להתאפק, או לקנות חמאה מיובאת ולא מפוקחת במחירים גבוהים פי שניים.
יודעים מה הסיפור הבא של mako כסף? כתבו אלינו money@mako.co.il
הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
כתבות נוספות:
"הקרינה מתפשטת לכל מקום": אדם נוימן קילקל את התוכנית של המשקיע היפני הגדול בעולם
ספטמבר הוורוד: התמתנה הירידה בתנועת הטסים לאילת