לזואי חפץ דרור יש שני ילדים בגיל בית ספר וילדה בגן. היא בוחרת בכל שנה מחדש להזמין להם ציוד מאיביי ומעלי אקספרס במקום לעמוד בתורים הארוכים בקניונים ובחנויות. "ל-2 הילדים שלי שעולים לכיתות ב' ו-ד קניתי את כל הציוד אונליין למעט תיקים, ולקטנה נתתי לבחור מאיביי את התיק לגן", היא מספרת. "אבל אני זו שקובעת את האופציות מהן אני נותנת להם לבחור, וכך אני חוסכת כמה פעמים: זמן עמידה בקופות, המוצרים הרבה יותר זולים, יש מבחר הרבה יותר גדול מאשר בארץ וגם הילדים לא מתפתים לקנות דברים שאין בהם צורך. למעט תיקים שאותם אני קונה כאן, חסכתי להערכתי 250 שקלים".
טל פלג היא סטודנטית שאת הקניות לה ולאחיה היא עורכת אונליין: "אנחנו שישה אחים וההוצאות רבות, אז אני עוקבת אחרי מבצעים בארץ ובחו"ל, משווה מחירים ובודקת מה שווה להזמין באיביי ומה כדאי לקנות כאן. כך גיליתי שעטי פיילוט לדוגמה הרבה יותר שווה להזמין באיביי, אבל המחיר מתייקר טיפה ומשתווה למחירים כאן בארץ". בין היתר טוענת טל כי אתר "בהצדעה" מציע שובר של חצי מחיר ברשת קרביץ, ומחברות משתלם יותר לקנות בסניפים של רמי לוי או בחנויות הסטוק.
עוד ב-mako כסף:
- הוט חויבה לחבר פושט רגל לטלוויזיה בכבלים
- נפצע בסניף של רמי לוי - ויפוצה ב-32 אלף ש"ח
- כך מלמדים את הילד לחסוך בסוף החופש
מי שחושש מהזמנות באתרים מחו"ל יכול להיעזר באתרים מתמחים כאן בארץ, שמאפשרים להזמין מהבית ולקבל את הכל ארוז ובמשלוח מהיר כפי שעושה טל בחלק מהמוצרים, כמו למשל אתר netoy. "מחנויות בארץ שאפשר לדעת שבמקרה של תקלה באים ומחליפים, או שישלחו לנו בדואר את החסר, או שנקבל זיכוי", היא אומרת. "עוד יתרון הוא שככה הילדים איתנו במחשב עוברים על הרשימה, וזה לא כמו בחנות שרואים הכל מוחשי ונחשפים למותרות ושטויות שלא צריך".
טל וזואי לא לבד: סקר "גיאוקרטוגרפיה" שנערך עבור דואר ישראל קבע כי הישראלים עוברים לקנות ציוד בית ספר דרך האינטרנט, כאשר 56% מההורים בישראל הזמינו לאחרונה או מתכוונים להזמין מהרשת מוצרי חזרה לבית הספר. הסקר נערך בקרב מדגם מייצג של 300 הורים לילדים בגילאי בית ספר (6-18) מהציבור היהודי בפיזור ארצי. מהסקר עולה כי מתוך ההורים המזמינים ציוד חזרה לבית הספר באינטרנט, 45% יקנו אותו רק באתרי אונליין ישראליים, 12.5% מתכוונים לקנות אותו רק באתרי סחר בחו"ל ו-43% יקנו גם באתרים בארץ וגם באתרים בחו"ל. עוד עולה מנתוני דואר ישראל כי חודש יולי השנה היה חודש שיא בהזמנות מחו"ל, עם גידול של 35% בכמות החבילות בהשוואה לתקופה מקבילה אשתקד, ובסיכום חודש אוגוסט צפויה לפי הערכות הדואר מגמה דומה.
ממותגים ועד אאוטלטים
שחר נרדיה, מנכ"ל ובעלי האתר ADD2CART שמרכז ומדריך קניות אונליין מאתרים בארץ ובעולם - ואב בעצמו ל-3 ילדים בגילאי הגן ובת הספר - מסביר את היתרונות הגדולים שיש בריכוז הקניות ברשת: "כל שנה סביב אמצע אוגוסט הבלגן מתחיל, והקבוצות שבניהולי בפייסבוק מתחילות לדון בהמלצות לציוד גן ובי"ס. זה אומר שאפשר לבקש ולהתייעץ עם מי שכבר הזמין על איכויות המוצרים שהגיעו, החל מכלי כתיבה, תיקים, וגאדג'טים שונים כמו סמארטפונים זולים לילדי הכיתות הנמוכות, מחשבונים שיכולים להגיע כאן להון לא מבוטל והרבה דברים שאין להשיג בכלל בארץ", הוא אומר. "כלקח משנים קודמות התחלנו לרכז את ההמלצות של כאלו שכבר הזמינו והתחלנו להכין קטלוגים ייעודיים לפי נושאים כגון קטלוגים למכשירי כתיבה, תיקים, קלמרים ועוד".
כמה להערכתך ניתן לחסוך אם מבצעים את כל הקניות אונליין ולא בחנות פיזית?
"מדובר כאן בחיסכון משמעותי של לפחות 30-40%, שלא לדבר על היתרונות הנוספים כמו חיסכון בזמן, עמידה בתורים האינסופיים בקניון, ומבחר רחב של מוצרים שיהיו רק לילד שלכם".
אתם ממליצים להזמין גם תיקים מחו"ל?
"בקטגוריית תיקי הגב יש שני נושאים שצריך לשים אליהם לב. הראשון – עבור תלמידי כיתות א' ב' הורים בדרך כלל אנחנו מעוניינים בתיק אורתופדי, ולכן ההמלצה שלנו היא לרכוש פה בארץ ולא לקחת סיכון עם רכישת ילקוט ראשון מהאינטרנט. דבר נוסף הוא שחלוקת התיק למחיצות הינה בדרך כלל בעייתית כאשר קונים מאתרי אינטרנט כמו מאיביי או עלי אקספרס. הנושא השני שצריך לשים לב אליו הוא נושא המותגים. אם פחות מעניין אותנו מותג התיק או מקוריות המותג, אנחנו ממליצים בחום לרכוש ברשת וכמובן לשים לב לפידבקים. אבל אם רוצים תיק מותג מקורי, האתרים המתאימים לזה הם אסוס או נקסט האנגלים. תלמידי הכיתות גבוהות יותר מחפשים לרוב מותגים, וגם באיביי ניתן למצוא אאוטלטים וחנויות אנגליות/אמריקאיות שמציעות מותגים כמו אדידס, נייק, קיפלינג, ואנס ועוד במחירים מעולים לעומת הארץ".
מתי כדאי להתחיל להיערך לסיפור הזה?
"ככלל אנחנו ממליצים להתחיל לבדוק מחירים מוקדם - ההפרשים גבוהים מאוד ולעיתים המוצרים הללו עשויים לעלות פי 3 בארץ, אבל כמובן שיש לקחת בחשבון את זמני השילוח ולכן כדאי להתחיל להזמין חודשיים מראש. זאת למרות שלאחרונה זמני השילוח השתפרו משמעותית, מה שמצביע על שיפור בדואר ישראל. צריך לשים לב שלעיתים המוצרים הקטנים יותר (כמו כלי הכתיבה וכו') נמכרים במארזים בלבד ולא ביחידות. אז אם יש בבית מספר תלמידים אין בעיה, אבל אם יש תלמיד אחד אנחנו ממליצים לקנות במשותף יחד עם הורים נוספים כדי להוזיל משמעותית את סל הקניות".
חוץ ממכשירי כתיבה, תיקים, קלמרים וקופסאות אוכל - מה עוד כדאי להזמין?
"אני מזמין לילדים גם בגדים נוחים ואיכותיים מוולמארט, ששם ישנה גם אפשרות לרכוש חולצות עם הדפסת הלוגו של בית הספר. העלויות לעומת הארץ הן מגוחכות, והאיכות הרבה יותר טובה".
מה באמת לגבי קנייה באתרים אמריקאים כדוגמת טארגט, שלאחרונה התחילה לשלוח לארץ?
"אכן, טארגט התחילה לשלוח לארץ, אבל מדובר בעלויות שילוח יקרות מה שהופך את העסק ללא משתלם. בתחום הזה של כלי כתיבה ופיצ'פקעס קטנים הייתי ממליץ להיצמד לסינים ולא להיגרר לעלויות משלוח של אתרים אמריקאים. לעומת זאת, אם מדברים על ביגוד אז בהחלט שווה לרכוש מאתרים אמריקאים, גם כאלה שלא שולחים לישראל ולהיעזר בחברות השילוח הישראליות השונות, כמו חברת idgu שנותנת הצעת מחיר סופית עד פתח הדלת".
גם אפרת לקט, מדריכת הורים בשיטה ייחודית להעצמת הילד ומקימת בי"ס לאמהות בשם "אמא מאמנת", מצביעה על היתרונות נוספים שאפשר להרוויח בקנייה אונליין. "בגילאים קטנים זאת התנסות נהדרת לילדים להבין את כל נושא ניהול התקציב, מה השיקולים שעומדים מאחורי בחירת פריטים, ומדוע אנחנו מעדיפים פריט זול יותר או יקר יותר. זו דרך נהדרת ללמד אותם על כסף וללמד אותם חשבון. בגילאים גדולים יותר אני ממליצה לתת לכל ילד תקציב משלו שלא חורגים ממנו, ולתת לו לבד לעשות סקר שוק, להבין מה הן בחירות ושאם הוא בחר תיק יותר יקר הוא יאלץ לוותר על הקלמר הממותג שרצה כדי שיישאר לו כסף לדברים אחרים שהוא צריך. זאת גם דרך נפלאה ללמד על ניהול זמן - אפשר להסביר לילדים מה היה קורה אם היינו נאלצים עכשיו לנסוע לקניון, למצוא חניה, לעבור בכמה חנויות עד שכולם יבחרו מה שהם צריכים ולעמוד בתורים הארוכים, לעומת היתרונות בקנייה מהבית שבה ניתן לנצל את הזמן שחסכנו לדברים אחרים".
יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il