אתם כבר מריחים את העשן באוויר? כי יום העצמאות ממש מעבר לפינה כך שבין אם אתם חוגגים עם בשר או על טהרת הירקות והטופו – זה כנראה יהיה על מנגל. ולמה לנפנף אם אפשר פשוט להדליק את המנגל על ידי גז. אבל איך בוחרים את גריל הגז הכי טוב בשבילכם?

בחרו חברת גריל מוכרת וידועה

הדבר הראשון והכי חשוב בבחירת גריל גז הוא לוודא שאתם לא קונים גריל בשק. לפעמים מפתה מאוד לקנות באינטרנט איזה גריל גז זול במיוחד, אבל זה יכול לעלות לכם ביוקר והגריל ישבוק חיים אחרי שנה-שנתיים. לכן, שאלנו את טכנאי הגז לאיזו חברה יש את גריל הגז האמין ביותר, כאשר הגדרנו "אמין" כגריל גז שלא מתקלקל הרבה וגם כשהוא מתקלקל אפשר לתקן אותו בקלות.

ההמלצות העיקריות שקיבלנו מטכנאי הגז כללו שלוש חברות: קולמן, וובר ואמישראגז. חברות נוספות שהם ציינו כחברות טובות היו קאמפטון, ברויל קינג ואמגזית.

שבי, טכנאי גז שמדורג עם 189 חוות דעת במידרג הסביר את הבחירה שלו ב"קולמן": אני חושב שהדגם הטוב ביותר לגריל גז של עד 3,000 שקלים הוא קולמן רבולושיין. מעבר לאחריות שהם נותנים על המבערים, הגריל בנוי בצורת שיפוע, כך שהשומן עובר למיכל ניקוז, בניגוד לגריל מחברות אחרות ששם השומן נשרף ויוצר ריח רע ושכבות של שומן על הגריל".

המלצות דומות קיבלנו גם לגבי וובר. טכנאי הגז אמרו כי חברת וובר מספרת חלקי חילוף במהירות ובקלות ושהרשתות והמבערים שלה מחזיקים מעמד לאורך זמן. בנוסף, אפשר להשיג גריל גז טוב ואמין בוובר גם במחיר של 2,000 שקלים. גם חברת אמישראגז נהנתה ממחמאות מצד הטכנאים. ליאור, המדורג גם הוא במידרג, הדגיש את האחריות הכוללת של אמישראגז על המוצר, ואת העובדה שגם אם משהו מתקלקל, עלויות התיקון נמוכות וגם חלקי החילוף.

גריל גז (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

כמה מבערים אתם באמת צריכים

כמעט כמו בכל רכישה חדשה, הדבר שחשוב להבין בבחירת גריל גז הוא מה הצורך שלכם. או במילים אחרות: איזה גודל של גריל גז לקנות. הדבר העיקרי שקובע את גודל הגריל הוא כמה מבערים יש לו. מספר המבערים יכול לנוע מ-2 עד 6. אם אם אתם זוג צעיר שממנגל לעיתים רחוקות, גריל עם 2 מבערים יספיק לכם בהחלט. אם אתם משפחה של 5 נפשות כבר כדאי לרכוש גריל של 3 או 4 מבערים. ואם אתם מארחים 20 איש לחגיגה, כדאי לרכוש גריל של 6 מבערים.

כשבוחרים את מספר המבערים כדאי להתחשב גם בכמות הפעמים שאתם מדליקים את הגריל. אם אתם מהאנשים שאוכלים "על האש" כל שני וחמישי לארוחת ערב – כדאי לבחור גז גדול, שיכול להכיל כמות גדולה של ירקות או בשר בנגלה אחת, בלי שתצטרכו לחכות שעתיים לאוכל. אם אתם מפעילים את המנגל רק בחגיגה חד פעמים ארוכה שנמשכת כמה שעות, אפשר לרכוש גריל גז קטן יותר ולהניח עליו בשר בנגלות.

חשוב גם לוודא שלכל מבער יש שליטה נפרדת, כך שתוכלו ליצור אזורי חימום שונים. למשל – חום נמוך לנקניקיות או ירקות, חום בינוני לחזה העוף וחום גבוה לסטייקים.

גריל גז (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

גריל מברזל יצוק או נירוסטה

אחרי שבחרתם את גודל הגריל שאתם צריכים, הגיע הזמן לענות על שאלה החוזק – מאיזה חומר כדאי שיהיה עשוי הגריל?

קודם כל, בואו נבין על מה מדברים. יש שני חלקים עיקריים שמשפיעים על איכות הצלייה – המבערים והרשת. שניהם יכולים להיות עשויים מסוגים שונים של מתכות כמו אמייל, פח, נירוסטה וברזל יצוק. כל הטכנאים מסכימים שמבערים עשויי פח או רשת שעשויה מאמייל הם בזבוז של כסף. הפח, האמייל וגם ברזל שאינו יצוק (אל תתבלבלו בין השניים. ברזל וברזל יצוק הם שני דברים נפרדים) מחלידים בקלות ונהרסים במהירות בחום רב, כך שהם עדיפים פחות. עכשיו נשאלת השאלה – ברזל יצוק או נירוסטה.

לגבי הרשת, ההמלצה של טכנאי הגז ברורה – כדאי שהרשת תהיה עשויה מברזל יצוק. עמית, טכנאי גז המדורג עם 286 חוות דעת במידרג, מסביר את יתרונות הברזל היצוק: "ברזל יצוק עמיד יותר בחום, אפשר לנקות אותו בקלות רבה יותר והיתרון הכי משמעותי שלו – הוא מפזר את החום בצורה אחידה יותר על הרשת".

לגבי המבערים הדעות חלוקות. יש טכנאים שהמליצו על מבערים מנירוסטה ואחרים שהמליצו על מבערים מברזל יצוק. "ברור לכולם שברזל יצוק הוא חומר טוב, עמיד, שמפזר את החום בצורה אחידה ונותן עבודה טובה", מסבירה רעות המבורגר, מנהלת תוכן באתר מידרג. "כשמגיעים לנירוסטה העניינים מסתבכים. נירוסטה היא בעצם סגסוגת ברזל, כלומר, חומר שעשוי מסוגים שונים של ברזל. כך שאם נשנה את הסגסוגת לסוגי ברזל חזקים יותר, גם הנירוסטה תהפוך חזקה יותר. כלומר, אי אפשר להשוות מבערים שעשויים נירוסטה פשוטה וקלה לנירוסטה עבה וחזקה יותר".

איך תוכלו להבדיל בין נירוסטה חזקה לבין זו שפחות מתאימה למבערים? על ידי מספר הנירוסטה. שימו לב, זה קצת הפוך – כלל שהמספר של הנירוסטה נמוך יותר, כך היא תהיה חזקה יותר. במבערי גריל כדאי לרכוש נירוסטה 304.

שומרים על הגריל

גריל גז מחזיק מעמד כ-5-6 שנים כשלרוב תקבלו עליו אחריות של בין שנה לחמש שנים. הבעיה העיקרית שגורמת לגז להתקלקל אחרי שנים מעטות יחסית, היא העובדה שכמעט ולא משתמשים בו, ושתנאי האחסנה שלו ממש לא אידיאליים. תחשבו על זה – כמה פעמים ביומיום יוצא לכם להדליק את הגז? פעם בחצי שנה? פעם בחודשיים? בנוסף, הגריל מוצב מחוץ לבית כך שהוא חשוף לנזקי מזג האוויר שהורסים אותו לאט לאט, כמעט בלי שנשים לב.

אז איך אפשר לשמור על הגריל ולהאריך את ימיו? בשלוש דרכים פשוטות:

  1. אם הגריל שלכם לא נמצא בשימוש, דאגו לנקות אותו מדי פעם מלכלוך שהצטבר ורססו עליו שמן מאכל. השמן שומר על הברזל או הנירוסטה ומונע מהם להחליד. אם אתם מהמשקיעים, כדאי אפילו להדליק אותו פעם בכמה שבועות כדי שלא תצטבר חלודה. נגיד, במקום לעשות חזה עוף בתנור לשבת – פשוט שימו אותו על הגריל.
  2. הרחיקו את הגריל ממקומות רטובים ועם לחות. הלחות יוצרת חלודה ש"אוכלת" את הגריל, ואז חבל, כי אם אכלו את הגריל מה אתם תאכלו? אז מצאו איזו פינה יבשה ונעימה כדי שהגריל שלכם יוכל לנוח בה בנחת.
  3. כמו הגשם, גם השמש לא ממש מוסיפה לבריאות של הגריל. הפתרון גם לגשם וגם לשמש הוא זהה – כסו את הגריל בכיסוי אטום וטוב. זה אולי עולה עוד כמה שקלים, אבל ממש משתלם בסופו של דבר.

 

אבא ובן מול גריל גז (אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock)
אילוסטרציה: By Dafna A.meron, shutterstock

כל המוסיף גורע

כמו שאתם צריכים להבין מה אתם צריכים כדי לקנות את המנגל שהכי מתאים לכם, ככה צריך גם להבין על מה אפשר לוותר.

הרבה פעמים כשמדברים על גריל גז מוזכר המושג BTU. אז מה זה בעצם? BTU היא יחידת הספק החום של הגריל. כלומר, הוא לא מודד טמפרטורה, אלא כמה זרימת חום קבועה יש בכל ס"מ על הגריל. מה זה אומר? שאם אתם מנגליסטים מקצוענים, אוכלי בשר אניני טעם וצולי סטייקים מדופלמים, כנראה שה-BTU יהיה קריטי לכם מאוד. אם אתם משפחה סטנדרטית שחזה עוף וסטייק סבבה עושים לה את זה, אין צורך להשקיע יותר כסף בשביל ה-BTU.

אם בכל זאת BTU חשוב לכם, זו דרך החישוב המהירה (ואם היא לא חשובה לכם, דלגו על הפסקה הזו): מחלקים את ה-BTU בגודל משטח הגריל. לדוגמא, אם גודל משטח הגריל שלכם הוא 75X44 ורמת ה-BTU היא 40,000, נכפיל את 44 ב-75 ונקבל 3,300. נחלק את רמת ה-BTU בגודל המשטח שקיבלנו, כלומר – 40,000/3,300 ונקבל 12.12. זו בעצם רמת ה-BTU  לס"מ. אם אתם מאלה שחשוב להם לדעת מה ה-BTU  אז רק נגיד ש-BTU  שגבוה מ-15 נחשב לטוב וככל שהוא עולה, כך פיזור החום קבוע יותר.

הדבר השני שאפשר לוותר עליו בגריל גז הוא כירה צידית. מכירים את זה שרגע אחרי הבשר בא לכם קפה שחור כזה, חזק וטוב? בדיוק בשביל זה נוצרה הכירה הצידית. וגם כדי להכין איזו תוספת טעימה כמו פתיתים או אורז. נשמע גאוני, נכון? רק שלרוב, גריל הגז נמצא בבית שלנו ובבית – יש גם כירות רגילות. בנוסף, הגז הביתי לרוב יהיה איכותי יותר מהכירה הצידית.  אז שוב, אם הגריל שלכם נמצא שתי קומות מתחת למטבח, או שאתם לא מאלה שאוהבים לצאת ולהיכנס הביתה – הכירה הצידית תמלא את הצורך שלכם. אם אין לכם בעיה להכין את הקפה בסוף האוכל בבית ורק אז להוציא לאורחים, אין שום צורך להוציא כסף על כירה נוספת לגז גריל.

אתר מידרג מדרג כבר מאז שנת 2003 טכנאי גז ועוד מעל 80 תחומים של בעלי מקצוע, מטכנאים ומתקנים ועד רואי חשבון ורופא שיניים. עד היום לקוחות מידרג נתנו יותר מ-600,000 חוות דעת , ובאתר רשומים 4,300 בעלי מקצוע.